Disbakteriozė – daugelio virškinimo problemų priežastis

17 ноября 2019 г.
Disbakteriozė – daugelio virškinimo problemų priežastis

Šiais laikais vis daugiau žmonių skundžiasi virškinimo problemomis. Stresas, antibiotikų vartojimas arba mažai skaidulų turintis perdirbtas maistas įtakoja vidurių užkietėjimo problemą bei dirgliosios žarnos sindromą, kuomet vidurių užkietėjimą keičia viduriavimas. Daktaras Paul Clayton teigia, kad šių susirgimų padaugėjo nuo XX amžiaus šeštojo dešimtmečio. Jų paplitimas pasaulyje sudaro nuo 12 iki 15 proc. ir pastebėta, jog aukštesni procentiniai skaičiau vyrauja išsivysčiusiose šalyse, kuriose vartojama daugiau perdirbtų maisto produktų.

Storojo žarnyno mikroorganizmus tiesiogiai veikia stresas, antibiotikų vartojimas ir mažai skaidulų turinti dieta. Dėl to padidėja gramneigiamų bakterijų populiacija, o šios gali skatinti uždegiminius procesus organizme. Kuomet storajame žarnyne bakterijų populiacija tampa nesubalansuota, pradeda trūkti gerųjų žarnyno bakterijų pasireiškia disbakteriozė.

Disbakteriozė, pasak dr. Clayton, gali būti įvairių rūšių. Kai kuriais atvejais dirgliosios žarnos sindromą gali padėti įveikti fermentuotų produktų dieta, tačiau daugeliu atveju tai būna lėtinio žarnyno uždegimo rezultatas. Tokiu atveju padaugėja gamneigiamų bakterijų ir sumažėja gerųjų bakterijų. Pasireiškus lėtinio uždegino ir disbakteriozės deriniui gali išsivystyti opinis kolitas ar Krono liga, kurių sergamumas nuo XXa. devintojo dešimtmečio patrigubėjo. Sunkiausia žarnyno liga laikomas žarnyno vėžys, kuris taip pat lydimas disbakteriozės ir lėtonio uždegimo. Nustatyta, kad žmonėms, gimusiems XX amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje ir vėliau, palyginti su gimusiais XX a. šeštajame dešimtmetyje, rizika susirgti storosios žarnos vėžiu yra dvigubai didesnė, o tiesiogios žarnos vėžiu – keturis kartus didesnė.

Kas pasikeitė? Iki XX amžiaus žmonės valgė maistą, kuriame buvo gerokai daugiau prebiotinių skaidulų, nei šiandieninėje mūsų mityboje. Šios skaidulos labai svarbios auginant gerųjų žarnyno bakterijų populiaciją – tai maistas gerosioms bakterijoms. Prebiotinės skaidulos nesuvirškinamos, nesuskaidomos planajame žarnyne ir nukeliauja nepakitusios iki storojo žarnyno. Storajame žarnyne jos naudojamos kaip gramteigiamų bakterijų (gerųjų bakterijų: laktobakterijų, bifidobakterijų, termifilinių streptokokų) maisto ir energijos šaltinis. Probiotinės bakterijos naudodamos skaidulas sparčiau dauginasi ir išstumia gramneigiamas bakterijas, o tai sumažina uždegimą. Kai probiotinės bakterijos suvartoja skaidulas, jos suskaidomos į sviesto rūgštį. Sviesto rūgštis ne tik pasižymi savybėmis, kurios saugo nuo uždegimo, bet ir efektyviai naikina vėžines ląsteles.

Dr. Paul Clayton knygoje „Tegul jūsų maistas būna jūsų vaistas“ teigia, kad tinkamas probiotinių bakterijų balansas būtinas ne tik žarnyno, bet ir viso organizmo sveikatai. Per didelis uždegimas žarnyne daro jį „kiaurą“, t.y. leidžia bakteriniams ir kitiems toksinams patekti į kraujotaką bei sukelia problemų kituose audiniuose. Mokslininkai gerųjų žarnyno bakterijų trūkumą sieja su depresija, autizmu, šizofrenija, sumažėjusia ištverme, blogesne cukraus kiekio kraujyje kontrole, svorio didėjimu ir Parkinsono liga.

Sveikos gyvensenos lektorė Edita Esenku Šimkutė antrina daktarui Clayton ir rekomenduoja į savo kasdienį racioną įtraukti kuo daugiau skaidulų turinčio maisto: uogų, svogūnų, česnakų, obuolių, bananų. Tačiau jei žarnyno veikla išsibalansavusi dėl antibiotikų vartojimo ar ilgalaikės nesveikos mitybos, vertėtų suvartoti 20d. probiotikų kursą, kad užveisti naujų gerųjų bakterijų. Edita per asmeninę patirtį buvo susidūrusi su problema, jog dažnai probiotikai turi vos iki 20 milijardų gerųjų bakterijų, ir rekomenduoja atkreipti dėmesį į šiuos skaičius, nes būtent gerųjų bakterijų kiekis parodo probiotikų veiksmingumą. Vieni daugiausiai visame pasaulyje turinčių probiotikų VIVOMIXX turi 450 milijardų gerųjų bakterijų, kas suteikia galimybę probiotinėms kultūroms pilnai įsitvirtinti žarnyne ir įveikti disbakteriozę.

Rekomenduojame pasidomėti apie VIVOMIXX plačiau www.geriausiprobiotikai.lt

Новые статьи