Dantų ėduonies profilaktika

9 августа 2019 г.

Dantų ėduonis tai yra liga, kuriai būdingas kietų danties audinių demineralizavimas ir proteolitinis irimas. Tai lemia bendrieji ir vietiniai veiksniai, iš jų keturi vaidina svarbiausią vaidmenį:

  • dantų jautrumas ėduoniui

  • dantų apnašos

  • substratas (maisto produktai)

  • laikas

Tinkama mityba yra vienas iš svarbių faktorių, padedančių išvengti ėduonies. Kitas faktorius - tinkama burnos higiena. Apie burnos higieną rašoma visur ir daug, tuo tarpu tinkama mityba dažnai pamirštama.

Burnoje yra apie 300 rūšių bakterijų, kai kurie iš jų fermentuoja angliavandenius iš mūsų valgomo maisto. Fermentacijos metu susidaro rūgštys, kurios pažeidžia dantų emalį. Taip pat svarbu, kiek laiko angliavandeniai randasi burnoje ir kiek laiko rūgštys kontaktuoja su dantimis.

Seilės valo iš burnos ertmės maisto likučius, taip pat neutralizuoja kenksmingas rūgštis. Nepakankamas seilių kiekis įtakos greitą ėduonies išsivystymą . Seilių sudėtyje taip pat yra mineralų, reikalingų dantų emalio pažeidimams atstatyti (remineralizacijai). Rūgštinė terpė slopina šį procesą.

Laikas, per kurį maistas užsibūna, yra vienas iš svarbiausiu dantų ėduonies vystymosi reiškiniu. Kai kurie produktai prilimpa prie dantų ir juos sunku pašalinti. Dėl trumpų pertraukų tarp valgio į burną dažniau patenka angliavandenių, kuriuos suskaido bakterijos, ir seilėms lieka mažiau laiko neutralizuoti burnoje susidarančias rūgštis. Sumažėjęs pH lygis burnoje išlieka maždaug dar valandą po valgio - visą šita laika angliavandeniai yra metabolizuojami iki rūgščių.

Kaip jau buvo minėta, produktai kurie turi daug angliavandenių yra palankūs ėduonies atsiradimui, o jų vartojimo dažnumas yra labiau lemiantis veiksnys negu kiekis.

Karieso atsiradimo įtakojančių produktų savybės :

- produktai ir gėrimai, kurių sudėtyje yra paprasto cukraus, tokių kaip gliukozė, fruktozė, sacharozė, maltozė

- produktai, kurių sudėtyje yra laktozės

- krakmolo turintys produktai

- rūgštys, esančios saldintuose gėrimuose, vaisių sultyse.

- klampus maistas

Ne visų šių produktų reikėtų vengti ar juos riboti. Mūsų racioną turėtų sudaryti vaisiai, iš jų pagamintos sultys, grūdų produktai ir pieno produktai. Svarbu, kad maitinimas būtų reguliarus, o burnos higiena būtų tinkamai palaikoma.

Rūpinkimės savo dantimis ir sveikata!

Gydytoja odontologe Ana Maculevič

Новые статьи