Pagal temą

Grožis ir sveikatingumasGrožio salonų, SPA įrangaGrožis ir sveikataOdos grožis ir sveikataKosmetikaSPA paslaugosSportas ir sveikataSveikas maistasKita su medicina susijusi veiklaFondai, organizacijosMokslo, mokymo įstaigosMama ir vaikasMedicininiai tyrimaiDiagnostikaMedicininiai tyrimaiMedicinos įranga, medžiagosHigiena ir sveikataKlausa, otorinolaringologijaČiužiniaiApranga ir avalynė medikamsMedicinos įranga ir priemonėsNeįgaliųjų, reabilitacinė, slaugos įrangaOdontologijos įranga ir medžiagosAkiniai, lęšiaiOdontologijaDantų implantacija, protezavimasDantų protezų gamybaOdontologijos įranga ir medžiagosOdontologijaOrtodontijaVaikų odontologijaOptika, akių gydytojaiAkių sveikataAkiniai, lęšiaiPrivačios gydymo įstaigosPodologijaMoters sveikataAlergijaAusų, nosies, gerklės ligosChirurgijaDantų implantacija, protezavimasDantų protezų gamybaDermatovenerologijaOdos grožis ir sveikataSveika mitybaEndokrinologiaEstetinė medicinaVirškinimo ligosGenetikai, konsultacijos ir tyrimaiUžkrečiamosios ligos, profilaktikaDiagnostikaŠirdies ligosKosmetinė dermatologijaKraujagyslių chirurgijaLazerinė medicinaLogopedaiMoters sveikataManualinė terapija, osteopataiMasažaiMedicininiai tyrimaiApie sveikatąNeurologijaNeurochirurgijaOdontologijaAkių sveikataOnkologijaOrtopedijaPlastinė chirurgijaAktualijosProktologijaProfilaktiniai sveikatos patikrinimaiPsichologijaPlaučių ligosReumatologijaReabilitacija, sanatorinis gydymasSkausmo medicinaSkiepaiSlauga, ligonių priežiūraŠeimos gydytojaiPriklausomybių gydymasVyro sveikataVaikų sveikataVaikų odontologijaVidaus ligų gydytojai, terapeutaiVaistinės, farmacijos įmonėsMaisto papildai, vitaminaiVaistai, farmacijaVaistažolės - sveikatai iš gamtosVaistai, farmacijaViešosios gydymo įstaigosAmbulatorijos, medicinos punktaiSlauga ir globaGreitoji medicinos pagalbaLigonių kasosPoliklinikos, pirminės sveikatos priežiūros centraiReabilitacija, sanatorinis gydymasSkausmo medicinaSlauga, ligonių priežiūraSocialinės paslaugos

Šermukšnis - vitaminų lobynas sveikatai

2020 m. vasario 6 d.
Šermukšnis - vitaminų lobynas sveikatai

Šermukšnis- tai vertingas dekoratyvinis, maistinis ir vaistinis augalas. Viduramžiais šermukšnis buvo labai populiarus Europoje, o jo gydomąsias savybes žinojo dar senovės graikai. Lietuvoje paprastasis šermukšnis sodintas kiekvienoje sodyboje, dažniausiai prie kiemo vartų. Lietuvių mitologijoje šermukšnis – stebuklingas, piktąsias dvasias nuvaikantis medis. Nuo senų laikų šermukšnis buvo naudojamas liaudies medicinoje.

Šermukšnių vaisių sudėtis ir nauda sveikatai

Šermukšniai, kaip jokie kiti vaisiai, pasižymi ne tik vitaminų gausa, bet ir ypač tinkančiomis organizmui jų proporcijomis. Gera savijauta, atsparumas ligoms, o susirgus – greitesnis išgijimas skatino žmones neatsisakyti jų vartojimo net atradus skanesnius sodų vaisius .

Šermukšnių obuoliukai ilgai negenda, o pašalę nuskinti su kekėmis ir paskleisti nešildomose patalpose suvysta, netenka kartumo ir tinka vartoti iki naujo derliaus. Šaldomi tolygiau išdžiūsta nei krosnyje, o svarbiausia – išlieka visi vitaminai.

Sorbus rufo-ferruginea vaisiai yra mažai cukringi, tačiau rūgščiausi (1,5-2,5 karto rūgštesni nei kitų rūšių) ir pasižymi ypatingai dideliu C vitaminingumu (4 kartus didesnis už S. aucuparia ir >7 kartus už kitas rūšis).

Šermukšnių nauda

Vertingi sodiniai šermukšniai

Tarp sodinių šermukšnių veislių cukringiausi , rūgštingiausi ir daugiausia vitamino C turi Rossica ir Moravica grupiu veislių vaisiai. Daugiausiai cukraus sukaupia Nevežinskaja, veislės šermukšnio vaisiai - iki 11mg/ %, Titan – iki 7,1 mg/%, Alaja krūpnaja, Moravica – 6,8 mg/%, ,Businka, Likiornaja- 6, Konzentra, Granatnaja, Krasavica- 5,8).

Daugiausiai vitamino C sukaupia: Businka, Nevežinskaja- 115 mg/% Moravica—110, įvairios Nevežinskaja veislės – 85-90, Konzentra- 70, Rossina-50, Alaja krūpnaja- 45, Rubinovaja- 42, Titan- 35, Burka- 30, Granatnaja- 23.

Kadangi šermukšniai vitaminingi, farmacininkai priskiria juos prie vaistinių augalų, jų džiovinti obuoliukai įeina į polivitamininių arbatų sudėtį. Daug šių vaisių sunaudoja vyno gamintojai, o šeimininkės išmoko išvirti puikaus skonio uogienes . Šermukšniuose gausu normaliai gyvybinei veiklai bei ilgaamžiškumui išsaugoti būtinų biologiškai aktyvių medžiagų: vitaminų, peleninių elementų, antibiotikų, antiradiantų, glikozidų, alkaloidų ir kt... Šermukšnių vartojimas , kada senka kitų vaisių atsargos, laikomas svarbia įvairių susirgimų profilaktine priemone. Tai lemia biologiškai aktyvių junginių: vitaminų ir hormonų gausa ir organizmui palankios kiekinės proporcijos.

Vitaminai ir fitohormonai

Kiekvienas šermukšnio obuoliukas- natūralus žmogui būtinų polivitaminų telkinys, galintis pakeisti brangius ir mažiau veiksmingus preparatus. Šermukšniuose yra šių vandenyje tirpių vitaminų: riboflavino (B2), folinės rūgšties (Bc), askorbo rūgšties (C) , bioflavonoidų (P) . Riebaluose tirpūs: retinolis (A provitaminas) , tokoferolis (E vitaminas), filochinonas (K vitaminas) . Taip pat šermukšniuose yra audinių fitohormono serotino.

Riboflavinas(B2 vitaminas) šermukšniuose randamas negausiai, tačiau jis nesuyra net ilgai virinant 120 laipsnių temperatūroje. Todėl išlieka konservuotuose gaminiuose. Riboflavinas ypač pasižymi augimo procesų skatinimu, todėl labai reikalingas vaikams. Js normalizuoja akių matymo funkciją. Jo trūkstant, pablogėja apetitas, krinta svoris.

Folinė rūgštis( Bc vitaminas). Jos šermukšnių obuoliukuose yra nedaug- 0,35mg/% , o daugelyje kitų vaisių visai nėra.

Askorbo rūgštis (C vitaminas). Paprastasis šermukšnis žymiai vertingesnis už citrinas, nes jų vaisiuose šio vitamino yra tris kartus daugiau (iki 200mg /%) Žmogui paros norma yra 50-100mg. Žymiai daugiau reikia rūkantiems, kadangi rūkaluose yra daug oksiduojančių medžiagų, kurios sunaikina C vitaminą( šis vitaminas yra antioksidantas). Ilgai laikytuose ir vytintuose šermukšniuose , bei konservuotuose jų gaminiuose šio vitamino šiek tiek sumažėja, tačiau pakanka visiškai apsirūpinti net viduržiemį ir pavasarėjant. Kadangi organizmas askorbo rūgšties nesintetina, būtent žiemą ir ankstyvą pavasarį dėl jos trūkumo žmonės negaluoja: jaučia silpnumą, mieguistumą, pykinimą, greitai nuvargsta, greičiau suserga, o neretai sutrinka virškinimas.

Retinolis (A vitaminas) aptinkamas tik gyvuliniuose produktuose. Jo žmogui per parą reikia 1,5 mg. Trečdalį normos turi gauti retinolio pavidalu, o dvi trečiąsias- karotinu ir karotinoidais, kurių šermukšnių obuoliukuose ypač daug 10-80mg/%. Šie retinolio provitaminai žmogaus plonųjų žarnų sienelėse ir kepenyse lengvai virsta A vitaminu. Karotinoidai yra geltoni, oranžiniai ir raudoni pigmentai. Būtent dėl jų gausos tokias spalvas įgauna prinokę šermukšnių obuoliukai. Retinolis, o kartu ir karotinas labai reikšmingas jauno organizmo augimui ir vystimuisi, ypač epiteliniam audiniui ir skeletui formuotis. Karotinai aktyvina leukocitus ir tuo didina organizmo atsparumą ligoms. Ypač svarbi jo įtaka prieblandos ir dienos matymui bei šviesos jautrumui.

Tokoferolis (E vitaminas).Šermukšniuose yra 2,1 mg/% E vitamino. Paros norma žmogui yra 25-30mg. Jo gyvulių audiniuose itin mažai, todėl žmogaus dauginimosi funkcijoms palaikyti ir lytiniam instinktui išsaugoti bei karotinui paversti vitaminu A, būtina vartoti šermukšnių vaisius, lazdyno ir graikinio riešutmedžio riešutus , daigintus kviečius. Pastebėtas šio vitamino normalizuojantis poveikis raumenų sistemai ir skydliaukės darbui. Jis pasižymi ypatingu stabilumu: net kaitinant iki 170 laipsnių , išlieka biologiškai aktyvus.

Filochinonas (K vitaminas). Žinomos šešios šio vitamino grupės, tačiau biologiškai aktyviausias yra K1 vitaminas.jo šermukšniuose yra 1-1,7 mg/%, o paros norma žmogui 2-5 mg. K1 vitaminas stimuliuoja protrombino sintezę ir versdamas jį trombinu, didina kraujo krešumą. Protrombino komplekso reguliavimui ypač svarbus aktyvusis K 1 . Jis dalyvauja ATF. Nesuyra kaitinant iki 120 laipsnių temperatūroje. Šermukšnių obuoliukų sulčių spalva iš dalies priklauso nuo šio vitamino pigmento.

Bioflavonoidai arba citrinas (P vitaminas).P- aktyvieji polifenoliai – bioflavonoidai tai hesperidino ir eriodiktino (flavono) mišinys. Šermukšnių vaisiuose yra ypatingai daug (daugiausiai iš visų vaisinių augalų) bioflavonoidų – ki 400mg/%, o jų dienos norma žmogui 50 mg.Flavonidai yra karčiosios medžiagos. Jos žadina apetitą, skatina virškinamojo trakto darbą. Šermukšniuose yra šiai vitaminų grupei priklausančių rutino, katechinų, kurie yra labai svarbūs kapiliarus tvirtinančiu ir ypač kraujagyslių sienelių tamprumą ir pralaidumą reguliuojančiu poveikiu. Jie skatina oksidacijos procesus audiniuose ir aktyvina askorbininę rūgštį. Vartojant vitaminą C , biologiškai veiksmingiau, kai dviem jo dalims suvartojama viena – dvi dalys bioflavonoidų. Šermukšniuose yra šių abiejų vitaminų, todėl jų poveikis žmogui ypač aktyvus.

Serotinas. Šermukšnių obuoliukų minkštime yra 1mg/ % serotino. Šis augaluose retas audinių hormonas reguliuoja kraujagyslių traukimąsi ir plėtimąsi, padeda sklisti nerviniams impulsams smegenų kamieno tarpneuroninėse sinapsėse, skatina žarnų judesius. Manoma, kad dėl jo trūkumo , kraštutiniais atvejais gali sutrikti žmogaus psichika. Naudojamas neurozėms gydyti. Šis hormonas aptinkamas ir kraujo sudėtyje (trombocituose), reguliuoja jo krešėjimą ir mažina kapiliarų pralaidumą.

Organinės rūgštys

Šermukšnių vaisiuose yra 1,8- 3,6 % organinių rūgščių: daugiausia obuolių, mažiau citrinos, D-vyno, gintaro, fumarinės, sorbininės. Visos šios rūgštys žadina apetitą, malšina troškulį ir gerina virškinimą. Citrinos, obuolių ir vyno rūgštys naikina patogeninius mikrobus ir drauge su taninais , lakiaisiais eteriniais aliejais priskiriamos specifinių antibiotikų grupei.

Šermukšniuose yra 30-150 mg/ % triterpeninių rūgščių (oleinolinės ir ursoloninės) normalizuojančių širdies darbą.Cukrus fiziologiškai kompensuoja rūgštis, tad valgant saldžiavaisių šermukšnių vaisius, kuriuose cukraus būna iki 8-16 %, minėtos rūgštys nedirgina ir juntamos kaip malonus prieskonis.

Angliavandeniai

Pagal šiuolaikinę racionalios mitybos sampratą, sudėtiniai angliavandeniai yra svarbiausioji maisto sudedamoji dalis. Skylant angliavandeniams organizme išsiskirianti energija sunaudojama žmogaus gyvybiniams procesams, fizinei veiklai ir įvairiems sudėtingiems organiniams junginiams sintetinti, taip pat pastoviai kūno temperatūrai palaikyti. Jie dalyvauja baltymų, riebalų, nukleorūgščių sintezėje ir daugelio kofermentų susidaryme.

Cukrus. Paprastojo šermukšnio vaisiuose yra 5,1- 7,1%, o saldžiavaisių veislių dvigubai daugiau. Daugiausia (4,6-6,5% nuo bendrosios masės) yra monosacharidų: fruktozės (50%), gliukozės (40%) ir sorbozės (2%).Sacharozės yra iki 0,6 % nuo bendrosios vaisiaus masės.

Pektininės medžiagos

Šermukšniuose yra iki 1%sudėtingos molekulinės struktūros polisacharidų pektinų, o tai yra daug. Juos sudaro pektininės rūgštys ir protopektinai. Jie yra biologiškai aktyvūs. Mažina rūgimo procesus žarnyne. Pektinai sujungia į virškinamąjį traktą patekusias nuodingas medžiagas, ypač sveikatai pavojingus sunkiuosius metalus (šviną ir cezį) bei radioaktyvius stroncio, cezio ir kobalto izotopus ir kartu su jais (kadangi pektinai blogai virškinami) pašalinami iš žarnyno. Pektinai laikomi antiradiantais. Sujungtos su pektinais nuodingosios ir radioaktyvios medžiagos negali rezorbuotis į kraują. Dėl tos priežasties per plonųjų žarnų sieneles mažiau rezorbuojasi angliavandenių. Todėl esant pektinų apkūnių žmonių maisto sudėtyje, jų organizmas gauna mažiau kalorijų ir palaipsniui liesėja.

Manoma, kad pektinai taip pat absorbuoja ir pašalina iš žarnyno ten esančias bakterijas su jų nuodingomis išskyromis. Pektinų turinčių sulčių skiriama kenksmingose sąlygose dirbantiems.

Dėl pektinų hidrolizavimosi į monosacharidus, jie labai svarbūs natūralaus vaisių vyno gamyboje. Iš daug pektinų turinčių šermukšnių vaisių galima pagaminti želę, aukštos kokybės marmeladą, džemą, pastiles ir saldainių įdarą.

Sorbitas

Prisirpusių šermukšnių minkštime yra iki 3% sorbito. Tai šešiahidroksilis alkoholis ( tirpūs vandenyje, saldūs, adatos formos kristalai). Šermukšnių sultyse sorito būna iki 7%. Jis visiškai nekenksmingas ir naudojamas kaip cukraus pakaitalas diabetikams.

Ląsteliena

Šermukšnių vaisiuose yra 2,8% ląstelienos. Žmogaus organizmas jos beveik neįsisavina, tačiau ji labai reikalinga kaip mechaninis dirgiklis, gerinantis virškinimą ir skatinantis žarnyno peristaltiką.

Glikozidai

Tai cukrų, dažniausiai monosacharidų, dariniai: antocianai, leukoantocianai ir flavonai.

Šermukšnių sėklose yra glikozido amigdalino. Jo yra ir karčiojo migdolo, persikų, slyvų, vyšnių sėlose. Pats amigdalinas nenuodingas, tačiau , jam skaidantis organizme, susidaro šiek tiek nuodingos rūgštys, kurių maži kiekiai netgi turi gydomųjų savybių. Šermukšnių vaisiuose esantis amigdalinas naudojamas skrandžio opaligei gydyti. Šermukšnių vaisiai pakaitinti, atšaldyti ar išlaikyti ilgesnį laiką, tampa visiškai nenuodingi. Saldžiavaisių veislių vaisiai amigdalino neturi arba jo yra tiek mažai, kad ir švieži obuoliukai visiškai tinka geram desertui. Daugumos šermukšnių rūšių sėklos yra tokios mažos, kad kramtant nesusmulkinamos, todėl ir vartojant desertui šviežius tipinių rūšių vaisius pavojingų sveikatai apsinuodijimų nebūna.

Taninai

Paprastojo šermukšnio obuoliukų minkštime yra 0,25 – 0,4% taninų, dar kitaip vadinamų rauginėmis medžiagomis, todėl jie yra aitroko, šiek tiek sutraukiančio skonio.Šios medžiagos nedideliais kiekiais (tiek jų ir tėra šermukšniuose) turi antiseptinių savybių ir naudojamos medicinoje. Rauginės medžiagos mikroorganizmus paveikia panašiai kaip antibiotikai, o vabzdžius –repelentiškai.Vytinti ir konservuoti šermukšnių vaisiai vartojami suviduriavus, sergant angina, burnos ir žarnyno gleivinių uždegimu, o iš augalų išskirtais taninais gydomi nudegimai ir įsisenėjusios žaizdos.

Augaluose taninai yra sujungti su pektinais, celiulioze ir baltymais, todėl jie skiriami apsinuodijus sunkiaisiais metalais ir alkaloidais.

Reaguodamos su deguonimi rauginės medžiagos sudaro netirpius junginius (flabofenus) ir dėl to šermukšnių sultys patamsėja. Tačiau rauginių medžiagų priemaišos turi vieną labai svarbią teigiamą savybę- sultyse esanti baltyminė frakcija greičiau nusėda. Dėl to sultys tampa skaidrios. Šią šermukšnių savybę ypač vertina vyno gamintojai.

Mineralinės medžiagos

Kai maiste trūksta mineralinių medžiagų, sutrinka ląstelių mityba ir jos negali normaliai funkcionuoti. Mineralinės medžiagos skirstomos į mikroelementus ir makroelementus. Šie cheminiai elementai sudaro apie 4% žmogaus kūno masės. Šermukšnių minkštime jų yra mažiau nei odelėje, sėklose ir jų apvalkaluose.

Gončarova T. (Rusija 1999m.) pateikia šermukšnių vaisių cheminės sudėties tyrimų duomenis (mg/g).

Mikroelementai: K-16,5; Ca- 2,2; Mg- 1,0

Mikroelementai: Fe- 0,04; Mn- 81,7; cu- 4,96; Zn- 8,64; Co-0,08; Mo—0,16; Cr- 0,16; Al- 26,26; Ba- 18,32; V- 0,8; Se- 0,14; Sr- 0,14; Pb-1,04; B- 4,8; Ni- 1,04

Ji nurodo , kad 200g šermukšnių vaisių yra šios orientacinės cheminių elementų dozės: Mn- 200mg; Zn, Cu, Ni, Co, Cr – po 50mg.

Kai kuriuose šaltiniuose nurodoma, kad šermukšnių vaisiuose yra mikroelemento jodo.

Liaudies medicinoje, turinčiais daug kalio ir kt. mineralinių medžiagų, šermukšniais, putinais ir obuoliais gydo nuovargio sukeltą dirglumą, chroninį galvos skausmą (net migreną) ir svaigimą, žemina kraujospūdį. Ypač svarbi kalio reikšmė tvirtinant organizmo imuninę sistemą ir padedant ląstelėms įveikti ligas sukeliančias bakterijas.

Šermukšnių minkštime esantis makroelementas magnis yra kraujo plazmos, o drauge su kalciu- kaulų sudedamoji dalis. Magnis padeda išvengti raumenų bei nervų sistemos veiklos sutrikimų.

Šermukšniuose esantys mikroelementai geležis, jodas, cinkas, varis, būdami kraujo plazmos sudėtine dalimi, ypač svarbūs kraujotakai. Jie aktyviai dalyvauja organizmo medžiagų apykaitoje, aktyvindami vitaminus ir fermentus, dalyvauja ląstelėse vykstančių sudėtingų biocheminių procesų reguliavime. Ypatinga reikšmė skiriama šermukšnių minkštime esančiam cinkui, kuris prisijungęs prie kraujo limfocito sienelės, jį tam tikru signalu suaktyvina ir įgalina užmušti išsigimusią ląstelę. Taigi, vartojantiems šermukšnių vaisius, kuriuose yra mikroelemento kalio, o ypač cinko ir kitų mikroelementų, suaktyvėja imuninės sistemos veikla ir sumažėja infekcinių susirgimų pavojus.

Parai suaugusiam žmogui reikia Fe-12mg; Cu- 2mg; Mo- 0,2-0,3;Co- 0,1mg; J- 0,1mg .

Nors šermukšniai nepaprastai turtingi mikroelementų, jie nėra visų be išimties mineralinių medžiagų šaltinis. Makro ir mikro elementų skirtingas kiekis dirvožemyje nulemia esminius jų kiekybinius ir kokybinius pokyčius vaisiuose. Todėl geriau mitybai naudoti augusių ne vienoje, o keliose vietose (skirtinguose dirvožemiuose) rinktus vaisius.

Šermukšnių gydomosios savybės

Vytinti ir džiovinti pavėsyje arba krosnyje iki 60 laipsnių temperatūroje, šermukšnių obuoliukai daugelyje šalių naudojami liaudies medicinoje kaip polivitamininė, tonizuojanti ir organizmą stiprinanti priemonė. Liaudies medicinoje šermukšniai laikomi šlapimą ir tulžį varančiais, vidurius švelniai liuosuojančiais ir kraujavimą stabdančiais. Geriant užpiltinę ir kompresais buvo gydomas net reumatas.

Šermukšnių vaisiais buvo gydomos kepenų ligos, inkstų akmenligė, tulžies pūslės uždegimas. Inkstų ir tulžies pūslės akmenligę gydydavo šermukšnių obuoliukų, išvirtų cukraus sirupe tyrele (prieš valgį po 2-3 valgomuosius šaukštus per dieną).

Pasaldintas šviežių obuoliukų sultis arba sirupą geria sergantieji gastritu, esant sumažintam skrandžio rūgštingumui, širdies ligomis, taip pat hipertoninės ligos ir peršalimo atvejais.

Vytintus ar džiovintus vaisius sumalus mėsmale, sumaišius su džiovintomis aviečių šakelėmis ir juodųjų serbentų lapais, galima užplikinti arbatą, mažinančią nuovargį, didinančią energiją ir protinį aktyvumą. Šermukšniai turi sudaryti ne daugiau 2/3 bendro mišinio svorio.

J. Vasiliauskas (1991m.) teigia, kad vaisiuose susitelkusios biologiškai aktyvios medžiagos didina gleivinės atsparumą, gerina kraujagyslių elastingumą, mažina kraujo spaudimą (tinka hemorojui gydyti), gerina medžiagų apykaitą, lėtina aterosklerozės vystimąsi. Pažymimas teigiamas šermukšnių poveikis kepenims (skatina tulžies išsiskyrimą), inkstams ir apskritai virškinamajam traktui. Jais gydoma paradantozė. Kadangi vaisiuose yra iki 3 % sorbito, jie tinka vartoti sergantiems diabetu.

Vitaminų gausa ir ypač dideliu pektinų kiekiu pasižymintys šermukšniai yra geri antiradiantai ir vartojami padidintos radiacijos sukeliamų ligų profilaktikai ir gydymui.

Šermukšnių vaisių nepatartina vartoti kai padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, ypač kai sergama opalige. Reikėtų vengti juos vartoti žmonėms linkusiems viduriuoti.

Vaistinei žaliavai šermukšniai skinami su vaisynais (kekėmis). Be kotelių skinami tik greitam vartojimui. Su koteliais nuskinti šermukšnių obuoliukai mažiau genda ir greičiau išdžiūsta ( paskleisti plonu sluoksniu gerai vėdinamoje patalpoje, o dar geriau pakabinti ant ištemptų virvelių). Tačiau kekes reikia skinti ar kirpti atsargiai, nepažeidžiant šakutės viršūninio pumpuro.

Su kekėmis be lapelių šermukšniai vėsioje patalpoje ( 0-5 laipsniai) išsilaiko iki 5 – 6 mėnesius

Šaltinis

RS medelynas

Šermukšnis liaudies medicinoje

Nauji straipsniai

  • „Robolex“ procedūra – ypač veiksmingai kovai su celiulitu

    Norėdamos įveikti celiulitą, moterys ieško įvairiausių priemonių. Viena veiksmingiausių procedūrų sumažinanti celiulito žymes – anticeliulitinis masažas su „Robolex“ aparatu. Procedūra ne tik naikina celiulitą, bet ir mažina apimtis, stangrina odą, kontūruoja ir modeliuoja kūną. Celiulito gydymas „Robolex“ aparatu atliekamas Ąžuolyno medicinos klinikoje ir...
  • Smegenų mankštos: kaip tai veikia ir ar veikia?

    Kūno mankšta – visiems puikiai pažįstamas procesas. Kilnok svarmenis, bėgiok, lankyk jogą ir tapsi stipresniu, ištvermingesniu, lankstesniu. Deja, kai kalba pasisuka apie mūsų protą, viskas tampa daug komplikuočiau. Intelekto koeficientas, kuriuo jis paprastai vertinamas, nelabai turi ką bendro su akademinėmis žiniomis. Tai labiau mūsų protinis potencialas, kuris nustatomas matuojant...
  • Šeimos gydytoja paaiškina, kodėl imuniteto stiprinimui ne visada gelbsti vitaminai

    Bendras silpnumas, padidėjęs nuovargis ir sumažėjęs organizmo atsparumas – tai vieni dažniausiai šeimos gydytojų girdimų nusiskundimų baigiantis žiemai. Apie tai, kodėl artėjant pavasariui susilpnėja mūsų imunitetas, kaip žmonės jį stiprina ir kodėl vitaminų preparatai ne visada yra geriausias sprendimas, kalbamės su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro šeimos gydytoja Inga Lapūniene....
  • Naujos regeneracinės medicinos ir reabilitacijos galimybės „Gijos Klinikose“

    Tobulėjimui ribų nėra. Šia tiesa vadovaujasi ir „Gijos Klinikų“ medikų komanda, diegdama naujas gydymo sistemas ir nuolat tobulindama visą gydymo procesą, pradedant nuo diagnostikos ir baigiant reabilitacijos etapu. Nuo 2020 m. sausio mėn. pradėtas diegti sportinių traumų prevencijos, gydymo ir reabilitacijos projektas jau duoda pirmus rezultatus. Pacientams, patyrusiems...
  • Saulės vitamino badas – laikas išsitirti!

    Vitamino D stoka prikviečia pavojingas ligas. Jei pradėjote dažniau peršalti ar net gripuoti, jaučiate nuovargį, apima depresija, skauda kaulus ar raumenis, paskubėkite atlikti D vitamino tyrimą. Dabar – daug pigiau „Medicina practica“ laboratorijoje! Dabar tik 9.90 Eur. Vitamino D stokos pradžią parodo tik kraujo tyrimas, nes sveikata pablogėja gerokai vėliau. Akivaizdu,...
  • Skleroterapija – veiksmingas išsiplėtusių venų ir kapiliarų gydymo metodas

    Išsiplėtusios venos (venų varikozė) ir kapiliarai kojų ar kitose kūno srityse – nėra vien tik kosmetinis trūkumas, kaip kartais manoma. Nesiimant jokių priemonių, venų varikozė gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Pastebėjus išsiplėtusius kapiliarus ir kraujagysles ant kojų, patartina pasirodyti kraujagyslių chirurgui (angiochirurgui). Skleroterapija naikina kapiliarus esant tiek...
  • Dantų balinimas: akimirksniu baltesni dantys

    Mūsų šypsena – vienas svarbiausių atributų, lydintis mus gyvenime. Ne veltui sakoma, kad šypsena nugali net ir didžiausias bėdas ir sunkumus. Bėgant metams mes, kaip ir mūsų dantys, keičiamės. Dantys tampa jautresni, pakeičia spalvą, genda. Dantų balinimas gali ne tik radikaliai pakeisti jūsų dantų spalvą, bet ir padėti atgauti pasitikėjimą savimi. Kodėl keičiasi dantų...
  • Watsu® - japoniško masažo, raumenų tempimo, šokio ir meditacijos dermė

    Watsu® yra japoniško masažo, raumenų tempimo, šokio ir meditacijos dermė. Watsu® sukuria gilų atsipalaidavimą, malšina įsisenėjusius skausmus ir išlaisvina nuo įtampos. Ši terapija gali būti taikoma visiems be išimties sveikiems visų amžiaus grupių žmonėms – nuo kūdikių iki senolių; taip pat sergantiems ir neįgaliems žmonėms, tiksliai įvertinus būklę. Watsu® atliekamas...
  • Nelaukite kol liga jus užklups netikėtai - pasirūpinkite savo sveikata jau dabar !

    Šiuolaikinėje visuomenėje dauguma žmonių gyvena visur skubėdami, nerasdami laiko sau. Pajutus pirmus ligos simptomus kur kas paprasčiau išgerti tabletę ir pamiršti apie kamuojamus negalavimus. Tačiau laikui bėgant toks gyvenimo būdas atsiliepia gana skausmingai. Ligos įgauna lėtinę formą, atsiranda alergijos ir vienos tablets nebeužtenka . Panšiai jautėsi ir mūsų reabilitacijos centro...
  • Dantų fluorozė. Ką turime žinoti?

    Fluorozė – vienas iš emalio struktūros pažeidimų. Tai nekariozinės kilmės dantų defektas, kurį sukelia per didelis fluoridų kiekis emalio vystymosi ir mineralizacijos metu ir jis yra negrįžtamas. Pieninių dantų emalio vystymasis prasideda 15-tą nėštumo savaitę ir baigiasi 12-tą mėnesį po vaiko gimimo, o nuolatinių dantų – nuo 6 mėnesio po vaiko gimimo iki 8-10 metų. Šiuo, emalio...
  • NIPT - neinvaziniai prenataliniai tyrimai - Ingos Gruzdienės klinikoje Klaipėdoje

    Mūsų medicinos centro tikslas, kad kuo daugiau besilaukiančių moterų turėtų galimybę atlikti pačius tiksliausius genetinius tyrimus, dėl dažniausiai pasitaikančių genetinių sindromų, kurie nustatomi atliekant neinvazinius prenatalinius tyrimus - NIPT, NIPT PLUS ( išplėstinis ). Pavykus sudaryti palankias sutartis su laboratorijomis, mūsų klinikos nėštukėms galime pasiūlyti palankiausią tyrimo...
  • Šlapimo pūslės uždegimas (cistitas)

    Turbūt reta moteris nėra girdėjusi, ar pajutusi, ką reiškia „peršalti“ šlapimo pūslę. Tačiau požiūris į šią nemalonią ir pavojingą ligą labai skiriasi... Ūmiu cistitu dažniausiai serga moterys. Ūmus cistitas pasireiškia dažnu, skausmingu šlapinimusi negausiu šlapimo kiekiu, šlapinimusi su krauju, nemaloniais pojūčiais pilvo apačioje, kartais – ir karščiavimu, šaltkrėčiu,...
  • BIOLactos burnos probiotikai – dantų ir dantenų apsaugai

    Burnos probiotikai – tai gyvi mikroorganizmai, kurie turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai. Jei probiotikų kiekis burnoje yra pakankamas, jie padeda kovoti su blogu burnos kvapu, apsaugoti dantis, ir dantenas nuo blogųjų bakterijų. Jei probiotikų kiekis burnoje yra pernelyg mažas, tai gali paskatinti audinių uždegimus ar paspartinti ėduonies atsiradimą bei įvairias burnos ligas....
  • Dantys ir stovėsena – viskas susiję

    Ar Jums skauda žandikaulio sąnarį ar galvą? Kamuoja migrena? Jūs ne vieni. Pasaulyje milijonai žmonių kenčia dėl sąnario žandikaulio skausmų. Tai vadinama TMJ sutrikimas, arba - smilkininio sąnario skausmas. Supažindinsime Jus ir plačiau aptarsime apie TMJ, iš kur atsiranda toks skausmas, kaip išvengti tokio ir kaip tai daro įtaką Jūsų bendrai sveikatai bei stovėsenai. ...
  • Makšties infekcijos pastojus – pavojingiau, nei manėte

    Įvairūs makšties uždegimai – nemaloni tema visoms moterims, tačiau ypač grėsminga nėščiosioms. Kaip išvengti infekcijų, jas atpažinti ir kodėl atsainus požiūris į gydymą gali stipriai pakenkti, konsultuoja medicinos mokslų daktarė Lina Čiaplinskienė, klinikos „Motina ir vaikas“ akušerė-ginekologė. Kada ir kodėl sunerimti? Lytinių organų infekcijomis moterys nėštumo metu...