Šokoladas – šokolado kilmė ir istorija
2025 m. gruodžio 5 d.Esate šokolado gerbėjai? Tuomet itin malonus šio saldumyno skonis jums nėra svetimas. Geriausia yra tai, jog šokolado mėgėjams šiandien atsiveria itin platus šokoladinių skonių kraštovaizdis – nuo aksominio glotnumo pieniško šokolado iki tvirto juodojo šokolado intensyvumo. Tačiau taip buvo tikrai ne visada. Žvelgiant tūkstančius metų atgal, šokoladas turėjo visai kitokią formą bei skonį, o tam, kad pasauliui būtų pristatyta pirmoji šokolado plytelė prireikė nemažai laiko, bandymų ir pastangų. Tad paklajokime po šokolado istoriją kartu, tikime, jog bus labai įdomu.
Kuo skiriasi šokoladas ir kakava?
Gardus šokoladas ir skani kakava – du skirtingi maisto produktai, apipinti panašiais skoniais, kilme ir istorija. Tiek šokolado, tiek kakavos istorija prasideda nuo kakavmedžio, augančio Centrinės ir Pietų Amerikos tropiniuose miškuose. Kakavmedžio vaisiai – kakavos pupelės, kurios yra tai, iš ko gaminami mums gerai pažįstami kakavos milteliai ir šokolado plytelės. Nors kalbame ne apie kakavos istoriją, reikia žinoti, jog pirmasis paragautas šokoladas žmonijos istorijoje buvo kakava. Prieš 5000 metų senovės Mezoamerikoje, dabartinėje Meksikoje, olmekų civilizacija susidomėjo kakavmedžiu ir jo vaisiais, iš kurių pradėjo gaminti kartų, šokoladinio skonio kakavos gėrimą. Šis šokoladinis gėrimas buvo labai vertinimas ir siejamas su dievais bei svarbiais ritualais. Po šimtmečių kakavos gėrimo tradicijas perėmė majai. Majai kartaus ir stipraus skonio šokoladinio gėrimo gamybai naudodavo skrudintas ir maltas kakavos pupeles, sumaišytas su čili pipirais, vanile ir vandeniu. Dar viena Mezoamerikos civilizacija, įnešusi svarbų indėlį į šokolado istoriją buvo actekai. Jie tikėjo, kad kakavos pupelės yra dievo Kecalkoatlio dovana, tad kartaus skonio šokoladinį gėrimą gėrė bendraudami su dievais, rengdami įvairias ceremonijas, ruošdamiesi karui ir netgi naudodavo kaip afrodiziaką.
Nuo pirmosios šokolado plytelės iki rožinio šokolado
Europa su pirmaisiais šokolado skoniais susipažino 1504 metais, kuomet kakavos pupeles į Ispaniją atvežė Kristupas Kolumbas. Tačiau kur kas plačiau su šokoladine kakava europiečius supažindino Hernanas Kortesas, 1528 metais Ispanijai pristatęs ne tik kakavos pupeles, bet ir šokoladinio gėrimo „xocolatl“, reiškiančio „kartus vanduo“, receptą. Susidomėjimas karčiu šokoladiniu gėrimu sparčiai augo, tad ispanai ėmė kurti naujoves ir pradėjo naudoti cukrų bei medų tam, kad pasaldintų natūraliai kartų kakavos skonį. Ši transformacija buvo itin didelis žingsnis link šokolado, kurį atpažįstame šiandien.
Vis tik turėjo praeiti nemažai laiko, kol šokoladas įgavo gerai mums pažįstamą kietą formą. Tai įvyko 1847 metais, Anglijoje. Džozefas Storsas Frajus pirmąją juodojo šokolado plytelę pagamino sumaišęs kakavos miltelių ir cukraus masę su ištirpintu kakavos sviestu. Šis atradimas sukėlė tikrą revoliuciją šokolado pramonėje ir padėjo pagrindą tolimesnei šokolado gaminių gamybai. Jau 1879 metais Europa turėjo pieninį šokoladą, kurį pagamino šveicaras Danielis Peteris, sumanęs į juodąjį šokoladą įdėti sausų pieno miltelių. Praėjus šiek tiek daugiau nei 50 metų, 1930-aisiais, šveicarai sukūrė baltąjį šokoladą. Na, o nuo 2017 metų turime ir ketvirtąją – „Ruby“ šokolado rūšį, kuri išsiskiria ryškia rožine spalva bei švelnia uogų ir vaisių rūgštele.

Foto (pexels.com)
Kaip šiandien gaminamas šokoladas?
Šiandien šokoladu visame pasaulyje mėgaujamasi įvairiomis formomis – nuo šokolado plytelių ir triufelių iki karštos kakavos ir šokolado skonio desertų. Vis tik šokolado gaminimas yra gan ilgas ir kruopštus procesas, tad sužinokite, kaip gimsta šis ypatingas skanėstas.
-
Pirmasis šokolado gamybos žingsnis yra kakavos pupelių derliaus nuėmimas. Nuėmus derlių, pupelės išimamos iš ankščių ir kelias dienas yra fermentuojamos. Fermentacijos procesas yra itin svarbus tam, kad atsiskleistų unikalūs kakavos pupelių skoniai.
-
Po fermentacijos kakavos pupelės džiovinamos saulėje. Kai jos visiškai išdžiūsta, laukia skrudinimo procesas, kurio metu išryškinami pupelių aromatai bei skoniai. Be to, skrudinimo procesas yra labai svarbus, nes jis lemia galutinį šokolado skonį ir spalvą.
-
Po skrudinimo kakavos pupelės susmulkinamos į mažus gabalėlius, kurie vėliau sumalami į kakavos masę.
-
Dalis kakavos masės sutrinama arba suspaudžiama, kas leidžia atskirti kietąsias daleles nuo kakavos sviesto. Kakavos sausosios medžiagos naudojamos kakavos milteliams gaminti, o kakavos sviestas – šokoladui gaminti.
-
Po šio atskyrimo proceso anksčiau gauta kakavos masė yra sumaišoma su kakavos sviestu, cukrumi, pieno milteliais, vanile ar kitais reikalingais ingredientais.
-
Vėliau seka šokolado šildymas ir maišymas tol, kol jis įgauna norimą spalvą bei tekstūrą.
-
Paskutinis šokolado gamybos etapas yra temperavimas ir formavimas. Šio proceso metu reguliuojant temperatūrą, keičiama kakavos sviesto kristalų struktūra. Temperavimo dėka šokoladas įgauna blizgesį ir reikiamą struktūrą. Atlikus temperavimą, šokoladas supilamas į formeles ir paliekamas atvėsti bei sukietėti. Galutinis rezultatas – patys įvairiausi šokolado gaminiai: nuo šokolado plytelių iki šokoladinių velykinių kiaušinių.
Šokolado ateitis
Kokia ateitis laukia šokolado? Toks klausimas tikriausiai kyla ne vienam šokolado mėgėjui. Tikėtina, kad šis ypatingas skanėstas tik tobulės, atsižvelgiant į technologijų pažangą ir vartotojų poreikius. Pastebima, jog šiuo metu vis didesnis dėmesys sutelkiamas ne tik į savo skoniais pamaloninančio, bet ir į sveiko šokolado gamybą. Vis daugiau šokolado gamintojų orientuojasi ne tik į neužmirštamus skonius, bet ir į kokybę. Na, o šis požiūris pildo kiekvieno šokolado mylėtojo svajonę, kuomet gabalėliu šokolado galima mėgautis be kaltės, suteikiant naudą fizinei ir emocinei sveikatai.
Santrauka:
-
Šokoladas kilęs iš kakavmedžio Centrinėje ir Pietų Amerikoje; pirmieji gėrimai iš kakavos pupelių buvo kartūs ir ritualiniai, juos gamino olmekai, majai ir actekai.
-
XVI a. Ispanija supažindino Europą su kakava, o XIX a. Anglijoje ir Šveicarijoje atsirado juodasis, pieninis, baltasis ir vėliau rožinis šokoladas.
-
Šokoladas gaminamas iš fermentuotų, džiovintų ir skrudintų kakavos pupelių; po sumalimo ir ingredientų maišymo vyksta šildymas, temperavimas ir formavimas.
-
Šokoladas tobulėja technologijų dėka, gamintojai orientuojasi ne tik į skonį, bet ir į sveikesnius produktus.




