Vasaros iššūkiai: mitybos pasikeitimai ir jų poveikis virškinimo sistemai

21 мая 2024 г.

Vasara dažnai atneša ne tik malonumus, bet ir tam tikrus mitybos bei virškinimo sistemos iššūkius. Savaitgalio iškylos, vakariniai piknikai, kelionės, kepsniai, persivalgymai taip pat nepakankamas higienos laikymasis gamtoje gali sukelti įvairias virškinimo problemas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Dėl to galime imti skųstis diskomfortu, pilvo skausmais, sumažėjusiu energijos lygiu ar pablogėjusia bendra sveikata. Vienas iš efektyviausių būdų kovoti su šiais sutrikimais yra papildomas probiotikų bei skaidulinių medžiagų vartojimas.

Persivalgymai ir riebus maistas

Vasaros šventės, iškylos ir lauko vakarienės dažnai siejasi su persivalgymu ar bent jau su didesniu nei įprastai maisto kiekiu. Dažnai ant stalų nugula sunkiai virškinami patiekalai, turintys didelį kiekį kalorijų, tokie kaip kepsniai, šašlykai ir kiti ant ugnies ruošiami maisto produktai. Šie patiekalai, nors ir skanūs, dažnai turi daug sočiųjų riebalų bei gali būti per sunkūs mūsų virškinimo sistemai, sukeldami nemalonius simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas, sunkumo jausmas ir rėmuo.

Kepto riebaus maisto virškinimui reikia daugiau skrandžio rūgščių ir fermentų. Tyrimai rodo, kad didelis riebalų kiekis maiste susijęs su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, kuris gali dirginti stemplę ir sukelti deginimo pojūtį​. Taip pat gali atsirasti refliuksas.

Riebus maistas yra sunkiau virškinamas, todėl gali sulėtėti virškinimo procesas. Kai kuriais atvejais tai gali lemti vidurių užkietėjimą, nes riebalai lėtina žarnyno peristaltiką​.

Ypač didelis iššūkis tenka vaikų virškinimo sistemai, nepratusiai prie didelio kiekio kepto ir riebesnio maisto. Situaciją dar pablogina didžiulis kiekis įvairių užkandžių, kuriais lepinamės iškylose, poilsiaudami gamtoje ar kelionių metu. Juose dažnai gausu ne tik riebalų, bet ir druskos, cukraus bei kitų sveikatai ne itin naudingų medžiagų.

Higiena ir temperatūros rėžimas

Dar vienas vasaros iššūkis – higienos trūkumas. Vaikai, kurie labai mėgsta užkandžiauti gamtoje, dažnai nesilaiko tinkamos higienos. Neplautomis rankomis valgant uogas, sumuštinius ar kitus užkandžius, kartu su maistu į organizmą gali patekti ir įvairios bakterijos, sukeldamos virškinimo trakto sutrikimus ar infekcijas.

Šiltuoju sezono metu taip pat ne visada pavyksta užtikrinti tinkamą maisto produktų laikymo temperatūrą, kad kepsniai ar kiti temperatūros pokyčiams jautrūs produktai būtų laikomi ar transportuojami jiems tinkamose sąlygose. Taip pat dėl pasikeitusių aplinkos sąlygų (nėra savos virtuvės, tekančio vandens, pakankamo kiekio pjaustymo lentelių ar įrankų) kyla didesnė kryžminės taršos rizika.

Kelionės ir egzotinis maistas

Kelionės - vienas didžiausių malonumų, į kurį vasarą neriame su visa jėga. Keliavimas dažnai reiškia naujų maisto produktų išbandymą, o tai ne visada „patinka“ mūsų virškinimo sistemai. Neįprasta maisto sudėtis, nauji ingredientai, egzotiški prieskoniai ar neįprastos gaminimo technologijos gali sukelti virškinimo problemų.

Be to, keliaujant dažnai valgome greito maisto restoranų patiekalus, kurie ne visada yra sveikiausias pasirinkimas ir, dažnai, gana sunkiai virškinamas.

Žarnyno mikrofloros pusiausvyros sutrikimas

Visi anksčiau išvardyti rizikos veiksniai gali sutrikdyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą. Tai gali lemti gerųjų bakterijų mažėjimą ir patogeninių bakterijų dauginimąsi, kas savo ruožtu gali sukelti viduriavimą, uždegimus ir kitas virškinimo problemas​.

Tad vienas vasaros metu labai svarbu padėti savo virškinimo sistemai įveikti visus iššūkius. Vienas iš būdų tai padaryti yra probiotikų ir skaidulinių medžiagų vartojimas.

Probiotikai yra gerosios bakterijos, kurios padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Jie padeda sumažinti virškinimo sutrikimus, padeda sustiprinti imuninę sistemą ir gali padėti kovoti su bakterinėmis infekcijomis. Probiotikus galime rasti fermentuotuose produktuose, tokiuose kaip jogurtas, kefyras, raugintos daržovės.

Skaidulinės medžiagos taip pat yra labai svarbios virškinimui. Jos padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą, skatina reguliarų tuštinimąsi ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Skaidulų gausu vaisiuose, daržovėse, pilno grūdo produktuose ir ankštiniuose augaluose.

Taip pat galima rinktis ir maisto papildus su probiotikais. Dr. Ohhira pristato dviejų rušių probiotikus: Standard ir Deluxe. Tai žymaus japonų mikrobiologo sukurta ir laiko patikrinta formulė, kurioje apsijungia lakto ir bifido bakterijos, maistinės skaidulos ir daugiau kaip 500 biogeninių metabolitų. Probiotikai skiriasi fermentacijos trukme (3 ir 5metų) bei probiotinių bakterijų skaičiumi. Produktus sudaro įspūdingas pluoštas skirtingų rūšių aktyvių bei gyvybingų probiotinių kultūrų, skaidulinių medžiagų, keli šimtai per fermentacijos laikotarpį susiformavusių biogeninių metabolitų.

Probiotikai gali padėti įveikti daugelį netinkamos mitybos sukeltų virškinimo problemų:

Žarnyno mikrofloros balanso atstatymas:

Netinkama mityba gali išbalansuoti žarnyno mikroflorą, sukeldama patogeninių bakterijų perteklių. Probiotikai padeda atkurti sveiką mikrofloros pusiausvyrą, skatindami gerųjų bakterijų dauginimąsi ir slopindami patogenines bakterijas.

Virškinimo fermentų gamybos skatinimas:

Probiotikai padeda žarnynui gaminti virškinimo fermentus, kurie būtini efektyviam maisto skaidymui ir maistingųjų medžiagų įsisavinimui. Tai ypač svarbu, kai maistas yra sunkiai virškinamas.

Skrandžio ir žarnyno gleivinės apsauga:

Probiotikai padeda stiprinti skrandžio ir žarnyno gleivinę, sumažindami uždegimų ir dirginimo riziką. Tai ypač naudinga žmonėms, kurie kenčia nuo rėmens ar skrandžio opų.

Imuninės sistemos stiprinimas:

Sveika žarnyno mikroflora yra svarbi stipriai imuninei sistemai. Probiotikai padeda sustiprinti organizmo gynybą prieš infekcijas ir uždegimus, kurie gali atsirasti dėl netinkamos mitybos.

Viduriavimo ir vidurių užkietėjimo mažinimas:

Probiotikai gali padėti reguliuoti tuštinimąsi, mažindami viduriavimo ir vidurių užkietėjimo atvejus.

Новые статьи