Mityba vasarą: kokius produktus įtraukti į valgiaraštį, o kokių – privengti

12 июня 2024 г.
Mityba vasarą: kokius produktus įtraukti į valgiaraštį, o kokių – privengti

Dietologai teigia, kad nėra sveikų ar nesveikų patiekalų. Viskas priklauso nuo kiekių ir, žinoma, ingredientų. Štai, pavyzdžiui, karštą vasaros dieną ledai gali būti tikrų tikriausiais išsigelbėjimas ir malonumas. Ypatingai, jeigu jie – naminiai, pagaminti iš šviežių ir natūralių produktų. O ledai, kuriuose gausu įvairiausių E, organizmui naudingi mažiau. Todėl juos į mitybą reikėtų įtraukti rečiau.

Šią temą norime paanalizuoti kiek plačiau. Todėl parengėme trumpą atmintinę: kokius produktus vasaros sezono metu reikėtų įtraukti į valgiaraštį, o kokių rekomenduojame privengti.

Produktai, kuriuos reikėtų įtraukti į vasaros valgiaraštį

Vasara – metas, kai netrūksta šviežių vaisių ir daržovių. Todėl būtų nuodėme jų neįtraukti savo kasdienį racioną. Kuo skirtingesni ir spalvingesni, tuo geriau. Organizmas pasisavins daugiau įvairių vitaminų ir mineralų. Tiesa, pirmenybę rekomenduojama teikti būtent sezoniškoms lietuviškoms prekėms. Puikių pasiūlymų rasite „IKI savaitėlė“ akcijų leidinyje.

Tiesa, svarbu nepamiršti pagrindinės mitybos taisyklės – racionas turi būti įvairus. O tai reiškia, kad net per karščius rekomenduojame valgyti baltymų, gerųjų riebalų ir angliavandenių. Todėl nepamirškite pasimėgauti ir pieno produktais, paukštiena, žuvimi ar jūros gėrybėmis, grūdinėmis kultūromis.

Produktai, kurių reikėtų privengti

Kokių produktų rekomenduojame vengti per karščius? Pirmiausia, įvairių limonadų, kuriuose gausų cukraus. Žinoma, tikrai nieko neatsitiks, jeigu norėdami atsigaivinti kartą ar kitą paskanausite tokio gėrimo. Vis dėlto, pagrindinis atsigaivinimo šaltinis turėtų būti paprastas arba, idealiu atveju, mineralinis vanduo. Taip pat nesuklysite pasirinkę šviežiai spaustas sultis, šaltą namuose gamintą arbatą, glotnutį ar limonadą. Tik venkite pridėtinio cukraus!

Kaip jau minėjome įžangoje, ledai, vasaros sezono metu, tikrai puikus desertas. Vis dėlto, idealu, jeigu jų sudėtis natūrali: receptūra švari, joje neprikrauta daug konservantų, skonio stipriklių ar pridėtinio cukraus. Todėl rekomenduojame gamintis ledus patiems.

Na ir žinoma, kokia gi vasara be piknikų. O iškylų pintinėlėse įprastai randame tokių užkandžių kaip bulvių traškučiai, kepta duona, fermentiniai sūriai, riebūs mėsos gaminiai ir pan. Žinoma, viskas priklauso nuo kiekio – nieko neatsitiks, jeigu kartais paskanausite tokių užkandžių. Vis dėlto, jeigu šią vasarą planuojate iškylauti dažnai, siūlome apsvarstyti piknikų meniu: riebius ir ne itin sveikatai palankius užkandžius pakeisti į šiuos:

  • riešutai;
  • daržovių traškučiai;
  • humusas su daržovių lazdelėmis;
  • pilno grūdo duonos sumuštiniai su namine užtepėle;
  • sezoniniai vaisiai ir uogos;
  • obuoliai, gardinti riešutų sviestu;
  • chia sėklų pudingas;
  • energiniai rutuliukai su sėklomis;
  • orkaitėje kepti avinžirniai su prieskoniais;
  • ir pan.

Новые статьи