Maistas, turtingas gerosiomis bakterijomis: kaip natūraliai sustiprinti imunitetą?

26 ноября 2024 г.

Imuniteto stiprinimas yra svarbus norint apsisaugoti nuo peršalimo ligų, infekcijų ir bendro organizmo silpnumo. Vienas veiksmingiausių būdų sustiprinti imunitetą – rūpintis žarnyno sveikata, nes žarnyno mikroflora glaudžiai susijusi su imunine sistema. Gerosios bakterijos, dar vadinamos probiotikais, yra ypatingai svarbios virškinimo sistemos balansui ir stipriam imunitetui. Reguliariai vartojami probiotikai padeda efektyviau kovoti su virškinimo sutrikimais, stiprinti žarnyno sieneles ir gerinti bendrą savijautą. Yra keletas produktų, kuriuose gausu probiotikų ir prebiotikų – naudingų medžiagų, padedančių palaikyti ir skatinti gerųjų bakterijų augimą.

Fermentuoti pieno produktai

Norint natūraliai sustiprinti imunitetą, svarbu įtraukti į savo mitybą maisto produktų, turtingų gerosiomis bakterijomis. Tokie produktai prisideda prie žarnyno mikrofloros balansavimo ir imuninės sistemos stiprinimo. Tiesa, gerosios bakterijos reikalingos ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

Fermentuoti pieno produktai yra vieni populiariausių ir vertingiausių probiotikų šaltinių, o pats fermentacijos procesas ne tik pagerina pieno produktų virškinimą, bet ir praturtina juos gyvomis gerosiomis bakterijomis. Pavyzdžiui, kefyras dažnai turi daugiau skirtingų bakterijų nei įprastas jogurtas, todėl jis itin vertingas žarnyno mikroflorai. Be to, kefyras yra geras baltymų, kalcio ir B grupės vitaminų šaltinis. Visgi, jei renkatės jogurtą, venkite pridėtinio cukraus, nes jis gali pakenkti bakterijų balansui. Rūgpienis taip pat yra turtingas probiotikais, o jo skonis malonus net ir tiems, kurie nemėgsta kefyro ar jogurto. Raugintas pienas ne tik pagerina žarnyno mikroflorą, bet ir padeda virškinimui.

Probiotikų turintys gėrimai

Vienas populiariausių probiotikų turintis gėrimas – kombučia. Tai fermentuota arbata, gaminama naudojant arbatos grybą. Fermentacijos metu arbata įgauna šiek tiek rūgštų, gaivinantį skonį ir yra natūraliai praturtinama probiotikais bei fermentais. Kombučia gali padėti subalansuoti žarnyno mikroflorą, pagerinti virškinimą ir palaikyti imuninės sistemos funkcijas. Ji taip pat yra antioksidantų šaltinis.

Tuo tarpu raugintų daržovių sultys yra gaminamos fermentuojant daržoves, pavyzdžiui, kopūstus, burokėlius, morkas. Dažniausiai naudojami rauginto kopūsto arba burokėlio sulčių variantai, nes juose natūraliai gausu probiotikų. Raugintų daržovių sultys yra praturtintos ir vitaminais bei mineralais, kurie prisideda prie žarnyno sveikatos ir stiprina imuninę sistemą. Jos taip pat turi mažai kalorijų ir yra puikus vitaminų C ir K šaltinis.

Fermentuoti maisto papildai

Internete galima rasti įvairių fermentuotų maisto papildų, kurie gali būti naudingi siekiant palaikyti žarnyno sveikatą, stiprinti imunitetą ir pagerinti bendrą savijautą. Šie papildai yra koncentruoti probiotikų šaltiniai, kurie gali patogiai ir lengvai papildyti kasdienę mitybą.

LIVIN siūlo probiotikus, kurie gaminami iš fermentuotų ingredientų, pavyzdžiui, daržovių arba grūdų. Šie papildai padeda išlaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, mažina virškinimo problemas ir stiprina imunitetą.

Be tradicinių probiotikų kapsulėse, galima rasti skystų fermentuotų papildų, pavyzdžiui, obuolių, serbentų, šaltalankių ar kitų vaisių bei daržovių koncentratų. Šie papildai gali būti naudojami kaip imunitetą palaikantys arba natūralūs virškinimą skatinantys gėrimai.

Rinkdamiesi fermentuotus papildus, būtinai atkreipkite dėmesį į sudėtį, kiek ir kokių probiotikų rūšių yra produkte, bei venkite sintetinių priedų, dirbtinių dažiklių ar saldiklių.

Новые статьи