Kodėl daržovės tokios naudingos?

1 апреля 2017 г.


Visiems yra žinoma, kad vaisiuose ir daržovėse yra gausu vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Dar net prieš 15-20 metų, požiūris į maistines skaidulas buvo neaiškus, į jas žiūrėdavo, kaip į nereikalinga maisto komponentą, jos buvo laikomos tik balastu. Laikui bėgant, požiūris smarkiai pasikeitė, mokslas suprato jų didžiulę reikšmę sveikatai, ir dabar priešingai nei ankščiau, bandoma išlaikyti ir net pridėti ląstelienos į įvairius maisto produktus. Gamtoje ląsteliena yra natūraliuose augalinės kilmės maisto produktuose ir sudaro didelę daržovių, vaisių, grūdų dalį. Maisto skaidulos yra atsparios skrandžio sulčių ir pagrindinių virškinimo fermentų veikimui, ir tik kai kurios iš jų gali būti suskaidyti bakterijomis žarnyne. Šitomis savybėmis ir pasireiškia maistinių skaidulų poveikis sveikatai. Tačiau didžiojoje mūsų maisto produktų dalyje, tai produktai, kurie turi ilgą apdorojimo ir valymo procesą, tai pat ir grūdų, ląsteliena, kaip taisyklė, yra pašalinama. Pavyzdžiui, baltuose miltuose ląstelienos nėra. Joje valymo metu pašalinami mikroelementai ir vitaminai. Štai, kodėl reikia sumažinti miltinių gaminių vartojimą, pakeičiant juos į produktus, pagamintus iš rupių kvietinių miltų.
Kuo naudingos daržovės mūsų organizmui?

  • Gerina virškinimą, pagreitinti maisto praėjimą per virškinimo traktą;
  • Padeda pašalinti iš organizmo tulžies rūgščių liekanas ir kitus medžiagų apykaitos produktus, padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje;
  • Paspartinant maisto praėjimą per virškinimo traktą, ląsteliena mažina kancerogeninių medžiagų kontaktą su mūsų organizmu;
  • Palaiko normalią žarnyno mikroflorą;
  • Padeda išvalyti žarnyną, pagerėja odos spalva ir būklė;
  • Sudėtyje yra oligosacharidų, kurie yra prebiotikai ir tarnauja maisto medžiagomis probiotinėms bakterijoms, tokiu būdu neleidžia vystytis disbiozei.

Vidutinis miesto gyventojas suvartoja ne daugiau kaip 13-18 g ląstelienos, nes dauguma produktų tiesiog jos neturi. Tai rafinuoti angliavandeniai – duona, grūdai, saldainiai. Kaip jau buvo minėta, grūdai, vaisiai, daržovės ir riešutai, savo sudėtyje turi maistinių skaidulų, tačiau jų kiekis mūsų racione yra minimalus.
Sveikatai palaikyti per dieną turime gauti ne mažiau kaip 20 – 35 g ląstelienos. O tam mums reikia per dieną suvalgyti bent 400 g vaisių, daržovių ar kitų produktų, kurių sudėtyje yra pakankamas kiekis maistinių skaidulų. Vertingas maistines skaidulas organizmui tiekia daržovės, vaisiai, grūdai, ankštiniai, sėlenos, taip pat neskaldyti riešutai, obuoliai, kopūstai, morkos, salierai, uogos.
Maistinės skaidulos yra dviejų rūšių: tirpios ir netirpios vandenyje. Prie netirpių maistinių skaidulų galima priskirti dalį hemiceliuliozės, celiuliozę ir ligniną. Jų yra daržovėse, ankštiniuose, sėlenose, riešutuose ir kruopose. Dėka tuo, kad šitos skaidulos netirpsta virškinimo metu, jie reguliuoja turinio slinkimą storąja žarna.
Būtent netirpios maistinės skaidulos padeda organizmo valymo procese, nes turi vidurius laisvinantį efektą. Šitos rūšies ląsteliena yra tiesiog būtina tam, kad normalizuoti virškinimą ir išlaikyti pastovų svorį. Po organizmo valymo pagerėja kepenų, inkstų, plaučių darbas bei išnyksta galvos skausmas, nuovargis.
Vandenyje tirpioms maistinėms skaiduloms yra priskiriamos kai kurios hemiceliuliozės rūšys, pektinai. Jų yra tokiose maisto produktuose, kaip linų sėmenys, gyslotis, įvairios uogos (pvz., spanguolės, juodieji serbentai), kopūstai, burokėliai, obuoliai, miežiai, avižos. Kai tiesiojoje žarnoje jie pritraukia vandens, jie pradeda skilti.
Vandenyje tirpios maistinės skaidulos duoda sotumo jausmą, nes skrandyje padidėja jų tūris. Taip pat, kaip ir netirpios maistinės skaidulos, jie padidina žarnyno peristaltiką ir tokiu būdu sumažina maisto judėjimo laiką per virškinimo traktą, reguliuojant cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.
Privalumai padidinto daržovių kiekio mūsų mityboje:

  • Daržovės duoda sotumo jausmą, nes užima tam tikrą tūrį skrandyje. Kai kurios maistinės skaidulos sugeria daug vandens (4-6 kartus daugiau savo svorio). Dėl šios priežasties jie skrandyje išbrinksta, kas ir sukuria sotumo jausmą.
  • Pats skaidulinio maisto valgymas užtrunka ilgiau, nes jis reikalauja kruopštesnio kramtymo. Vien tik ši priemonė garantuoja apsaugą nuo persivalgymo, nes kai ilgiau kramtome maistą, mes greičiau pradedame jausti sotumą
  • Maistinės skaidulos beveik neturi kalorijų, tačiau jų pasisavinimui organizmas išeikvoja nemažai energijos, kas padeda išlaikyti pastovų svorį.

Taigi, įtraukimas į savo mitybą maisto produktų, kuriuose yra daug skaidulų, normalizuoja virškinimo procesus organizme. Pagerėjus žarnyno peristaltikai, normalizuojasi virškinimas, išnyksta disbiozė, suaktyvėja organizmo detoksikacija, stiprėja imuninė sistema, kontroliuojamas kūno svoris.
Tačiau, jei ketinate padidinti ląstelienos kiekį racione, prisiminkite, kad tai daryti reikia palaipsniui. Visa tai leis jums kontroliuoti savo svorį ir sveikatą, o tai reiškia, kad jūsų figūra yra jūsų rankose!

Новые статьи