Kanapių sėklos - viskas, ką reikia žinoti

17 июля 2019 г.

Kalbant apie riešutus ir sėklas, kanapių sėklos yra tarsi mokyklos pirmūnas ir futbolo komandos kapitonas. Vos keliuose šaukštuose šių sėklų yra gausybė maisto medžiagų, jas lengva apdoroti ir paruošti vartojimui bei joms būdingas malonus riešutus primenantis skonis. Ir ne, nuo jų tikrai neapsvaigsite. Žemiau rasite visą informaciją apie tai, kaip įsigyti ir valgyti šias smulkias sėklas.

Ar valgant kanapes galima apsvaigti?

Nors kanapės ir marihuana yra ta pati rūšis, Cannabis sativa, savo poveikiu – tai visiškai skirtingi augalai. Egzistuoja daugiau nei tuzinas kanapių augalų rūšių, auginamų maistui, ir vsų jų sudėtyje yra apie 0,001 procento tetrahidrokanabinolio, kitaip THC, pagrindinės marihuanos psichoaktyviosios medžiagos. Tai reiškia, kad galite valgyti kiek tik geidžiate kanapių sėklų ir tikrai neapsvaigsite bei ramiai įveiksite narkotikų testą. Nors pastaraisiais metais, dauguma JAV valstijų pradėjo inicijuoti industrinių kanapių legalizavimo procesus, kanapių sėklos, kurias galite rasti daugumoje maisto prekių parduotuvių yra augintos Kanadoje arba Kinijoje.

Ką reikia žinoti

Kanapių augalas turi rudas, popkornų grūdo dydžio sėklas. Viduje šių kietų sėklų yra minkštas, baltas arba šviesiai žalias vidinis grūdas, kuriame yra gausu nepakeičiamų aminorūgščių, baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių. Vis tik iš nelukštentų sėklų nepasisavisite didžiosios dalies šių vertingų medžiagų, todėl pamačius parduotuvėje pakuotę, pažymėta „kanapių sėlos“ ženklu, iš tikrųjų perkate tas minkštas vidines sėklytes, dar žinomas kaip kanapių širdys (lukštentos kanapių sėklos). Jos gali būti presuojamos ir taip gaminamas kanapių aliejus – šio proceso metu susidaro šalutinis produktas, kuris gali būti perdirbamas į kanapių baltymų miltelius. Visus šiuos produktus galite nesunkiai rasti ir įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose.

Kaip vartoti

Kanapių sėklas ar kanapių širdis yra itin paprasta vartoti – paprasčiausiai įberkite šaukštelį į trintų vaisių ar daržovių kokteilį ar pabarstykite jų ant sausų pusryčių, salotų ar jogurtų, siūlo Kelly Saunderson, dirbanti „Manitoba Harvest Hemp Foods“ – didžiausioje pasaulyje kanapių produktus gaminančioje įmonėje. Žmonės, kurie turi padidėjusį jautrumą ar yra alergiški glitimui, gali naudoti kanapių sėklas kaip pakaitalą džiūvėsėliams, ruošiant vištienos ar žuvies patiekalus. Lygiai taip pat kaip galima trinti migdolus su vandeniu ir gauti migdolų pieną, gali gaminti ir kanapių sėklų pieną, kurį galima naudoti kaip pakaitalą karvės pienui. O dėl riešutus primenančio skonio, kanapių sėklos puikiai tinka žmonėms, kurie yra alergiški riešutams (mažas patarimas – paskrudinus kanapių sėklas orkaitėje, jų skonis dar labiau primins riešutus).

Kanapių sėklų aliejus turėtų būti naudojamas kaip baigiamoji maisto ruošimo dalis, kadangi kepant ar kitaip per ilgai kaitinant jautrios omega riebalų rūgštys suirs ir aliejus praras didžiąją dalį savo vertingųjų savybių. Patartina kanapių sėklų aliejų naudoti salotų padažams ruošti ar pagardinti makaronus, keptas daržoves bei popkornus.

Nauda sveikatai

Kanapių sėklos ilgą laiką buvo vertinamos dėl jose esančių aukštos kokybės augalinės kilmės baltymų bei omega riebalų rūgščių. Vos dviejuose arbatiniuose šaukšteliuose kanapių sėklų yra apie 10 gramų baltymų ir 10 gramų omega riebalų rūgščių. Kanapėse taip pat yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys, kurias būtina gauti su maistu, kadangi žmogaus organizmas nasugeba jų susintetinti savarankiškai. Kanapių sėklų aliejuju, išgaunamame presuojant kanapių sėklas, yra didžiausia dalis būtinųjų riebalų rūgščių lyginant su kitais riešutų bei sėklų aliejais. Iš trijų kanapių produktų, esančių rinkoje – sėklų, aliejaus ir baltymų miltelių – būtent kanapių sėklų sudėtyje yra didžiausias kiekis maistinių medžiagų. Taip pat skaitykite ir sužinokite ir kitas, 6 naudingas ir įrodytas lukštentų kanapių sėklų savybes.

Patarimai perkant

Kanapės yra turtingos omega riebalų rūgštimis, kurios yra linkusios suirti ir sugesti. Pagrindinis dalykas, į kurį reikia takreipti dėmesį perkant kanaių sėklas – tai ryški nepermatoma pakuotė, pro kurią nesimato sėklų. Jei pakuotė yra permatoma, tai reiškia, kad sėklas gali pasiekti saulės šviesa ir omega riebalų rūgštys greičiau suirs ar suges. Taip pat būtinai atkreipkite dėmsį į pagaminimo ar produkto galiojimo datą ir rinkitės naujausią pakuotę – tai padės prailginti kanapių sėklų šviežumą.

Kaip sandėliuoti?

Atidarius pakuotę, įdėkite ją ar jos turinį į orui nepralaidų indą ir laikykite šaldytuve ar šaldiklyje – taip pailgės produkto galiojimo laikas. Po atidarymo, kanapių sklos įprastai galioja apie metus, jei yra laikomos šaldytuve. Jei pakuotę laikysite spintelėje, tuomet sėklos galios vos apie 3-4 mėnesius. Taip pat kiekvieną kartą prieš naudojant sėklas – pauostykite jas. Jei kvapas tapo kartus ar aitrus – nedelsiant jas išmeskite.

Новые статьи