Kaip maitintis, kad širdis liktų sveika?

21 января 2018 г.

Ar galima reguliuoti širdies problemas mitybos pagalba?

Visi žino, kad širdžiai kenkia rūkymas, viršsvoris arba mažai judrus gyvenimo būdas, bet maistas irgi labai svarbus. Teisinga mityba gali kontroliuoti cholesterolio kiekį ir arterinį spaudimą, o šie veiksniai yra svarbiausi širdies būsenai. Optimali sveikatai ir tuo tarpų širdies ir sąnarių būklei palaikyti laikoma Viduržiemio jūros dieta. Ją sudaro vaisiai, daržovės, kruopos, žuvis, alyvuogių aliejus. Tokiam racione nėra daug riebalų, mažai paprastų angliavandenių, druskos ir neprisotintų riebalų.

Ar yra konkrečių naudingų širdžiai produktų? Yra!

  • Avižiniai dribsniai

Avižų grūdai yra prisotinti beta-gliukanų. Tai ypatingas tirpių skaidulų tipas, galintis absorbuoti kenksmingą cholesterolį, tai palaiko kraujagyslių sveikatą. Be to buvo aptikti polifenolio antioksidantai AVE (avenantramidas), naudingi širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai.

  • Avokadas

Tai beta-sitosterolio ir neprisotintų riebalų rūgščių, kurie reguliuoja cholesterolio kiekį, šaltinis. Avokade daug mikroelementų, pavyzdžiui, kalio. Kalis padeda reguliuoti arterinį spaudimą ir širdies ritmą.

  • Česnakai

Česnakai turi daug antioksidantų, reguliariai jį vartojant galima kontroliuoti sąnarių sveikatą, reguliuoti spaudimą.

  • Juodasis šokoladas

Nemažiau 70% kakavos turi turėti šokoladas, kad būtų naudingas. Toks šokoladas palaiko širdies ir sąnarių sistemos sveikatą. Kakavos sudėtyje yra polifenolių, žinomų dėl savo antioksidantinių savybių. Bet būkite saikingi – per dieną reikalingi tik 2-3 tamsaus šokolado gabaliukai.

  • Riebi žuvis, linų sėklos, riešutai, uogos ir žalumynai

Riebi žuvis turi daug omega-3 riebalų rūgščių, veikiančių trigliceridų kiekį kraujyje, palaikančių normalų spaudimą ir širdies ritmą ir padedančių išvengti arterinių plokštelių nestabilumo. Jeigu jūs nevalgote žuvies, yra augalinių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių. Tai įvairūs riešutai, linų sėklos, spanguolės ir serbentai, lapiniai žalūmynai. Juos galima kompensuoti vartojant maisto papildus.

  • Graikiniai riešutai

Atskirai reikia pasakyti apie graikinius riešutus. Jie turi labai daug omega-3 riebalų rūgščių, tirpių maistingų skaidulų, augalinių sterolių, L – arginino, vitamino Е. Šis rinkinys yra svarbus širdies ir sąnarių sveikatai palaikyti.

  • Rapsų aliejus

Rapsų aliejus yra naudingas ne mažiau už alyvuogių aliejų, o omega-3 riebalų rūgščių rapsų aliejuje net daugiau. Jis turi mononeprisotintų rūgščių, kurios padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Rapso aliejus yra atsparus aukštoms temperatūroms, todėl gerai tinka karštų patiekalų gaminimui.

  • Kopūstai

Visų pirma kalba eina apie gerai pamirštą seną kopūstų rūšį – garbanotuosius kopūstus. Jie dar vadinami kale kopūstai. Šie kopūstai pagal sudėtį panašūs į laukinius gamtos kopūstus. Pagal baltymų kiekį kale kopūstai beveik tolygūs mėsai, tik 200 gramų šių daržovių suteikia pilnavertį baltymų kiekį parai. Jų lapai turi daug kalcio, jo kiekis net aukštesnis, negu piene. Pagal omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A, С, К, РР, grupės В ir antioksidantų, o taip pat magnio kiekį jie išvis yra čempionai tarp daržovių. Juose daug tirpių skaidulų ir karotinoidų.

Jeigu tokių kopūstų jūs negalite nusipirkti ar išauginti, galima pakeisti juos špinatais, paprastais kopūstais arba brokoliu.

  • Vaivorai

Vaivorų uogos turi daug antocianų. Tai pigmentai, kurie nudažo vaisius ryškiai violetine arba avietine spalva. Antocianai palaiko arterinį spaudimą, arterijų endotelio sveikatą. Vaivoruose yra antioksidanto pterostilbeno, reguliuojančio cholesterolio kiekį.

  • Pomidorai

Pomidorai, kaip ir visi bulviniai, turi daug kalio – jis yra svarbus normaliam širdies ritmui. Taip pat jie turi daug likopeno. Tai karotinoidas, padedantis išvengti cholesterolio oksidacijos, stabilizuojantis arterines plokšteles.

Новые статьи