Kaip išsirinkti omega-3 papildus?

20 июня 2023 г.
Kaip išsirinkti omega-3 papildus?

Su maistu gauti pakankamą omega-3 kiekį darosi vis sudėtingiau, tad dažnai, norėdami gerai jaustis, turime vartoti papildus. Tačiau kaip nepasiklysti jų gausoje ir išsirinkti geriausius? Štai keli patarimai.

Omega-3 kartu su riebaluose tirpiais antioksidantais. Kodėl tai ypač svarbu? Žuvys turi daugybę natūralių junginių, kurie apsaugo nesočiąsias riebiąsias rūgštis (omega-3 tarp jų) nuo oksidacijos. Tai įvairūs tirpūs vandenyje (pvz., vitaminas C) ir tirpūs riebaluos (pvz., tokoferoliai, karotenoidai, ubichinonai) antioksidantai bei fermentai. Žuvų taukų gryninimo ir valymo metu dauguma jų prarandama ir, siekiant išlaikyti nepažeistas omega-3, antioksidaciniai junginiai dedami papildomai. Dažniausiai tai būna tokoferoliai. Jie išlaiko stabilias nesočias riebiąsias rūgštis buteliuke, tačiau žmogaus organizme toli gražu neatstoja komplekso junginių, natūraliai randamų žuvyje. Tai viena iš priežasčių, kodėl klinikinių tyrimų rezultatai, kuriuose pacientai vartoja žuvį, kalba apie didesnę naudą sveikatai nei tyrimų su žuvų taukų papildais rezultatai. Todėl labai svarbu, kad maisto papildo sudėtyje kartu su omega-3 būtų ir antioksidantų. Vienas iš geriausių pasirinkimų, šiuo atveju, yra polifenoliais turtingas alyvuogių aliejus, kuris apsaugo trapias omega-3 rūgštis, atkartodamas natūraliai žuvyje esančių antioksidacinių junginių veikimą. Jis saugo omega-3 nuo pažeidimo ne tik buteliuke, bet ir organizme, ir leidžia joms saugiai patekti į žmogaus ląsteles bei džiuginti savo nauda.

Omega-3 išgautos iš smulkių žuvų, tokių kaip ančiuviai, sardinės, skumbrės. Kodėl tai svarbu? Smulkių žuvų gyvenimo ciklas yra gana trumpas, todėl jos yra atsparesnės intensyviai žvejybai ir daromas mažesnis poveikis aplinkai. Be to, jos įsikūrę ant žemesnio mitybos grandinės laiptelio nei, pavyzdžiui, lašišos ar kitos stambios žuvys, ir sukaupia mažiau teršalų.

Visiškai natūralus produktas. Labai svarbu, kad gaminant maisto papildą būtų nenaudojami jokie sintetiniai priedai ar konservantai, kad dar labiau neapsunkinti organizmo juos perdirbant ir šalinant. Omega-3 turėtų būti lengvai pasisavinamos natūralios trigliceridų formos (dažniausiai taip ir yra).

Omega-3 kiekis. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kiek omega-3 riebalų rūgščių yra dienos dozėje. Suaugusiam, apie 70 kg sveriančiam žmogui yra rekomenduojama per parą su maisto papildais suvartoti apie 2300 mg.

Kuo švaresni. Jūros ir vandenynai labai užteršti, tad žuvys sukaupia daug teršalų. Renkantis svarbu atkreipti dėmesį, kad produktas būtų kuo švaresnis.

Skysti. Visada geriau rinktis skystus žuvų taukus, nes juos patogiau dozuoti, lengviau nuryti ir naudojama mažiau pagalbinių medžiagų.

Pakuotė. Jei renkatės skystus žuvų taukus/omega-3, atkreipkite dėmesį, kad jie būtų išpilstyti į stiklinius butelius. Stiklas yra inertiška medžiaga ir niekuo neužterš produkto.

Visus šiuos kriterijus ir dar daugiau atitinka Bioguto Omega-3 Premium (ArcticMed). Išamią informaciją rasite čia

Новые статьи