Žalia arbata trukdo įsisavinti geležį?

24 октября 2016 г.

Apie žalios arbatos naudą žino visi, bet ta nauda sumažėja, jei tuo pat metu vartoti daug geležies turinčių produktų arba geležies preparatus. Žalia arbata turi stiprių antioksidantinių savybių, bet su kai kuriais produktais jų geriau nesuderinti. Žalios arbatos geriau nevartoti kartu su produktais, kuriuose daug geležies, nes tokiame junginyje ji praranda savo antioksidacinių savybių.

Tai aptiko ir paskelbė „American Journal of Pathology“ amerikiečių mokslininkai. Imunologas Beng San Yeoh rašo, kad svarbi ne tik maisto ar gėrimo kokybė, bet ir jų ingredientų biologinis prieinamumas. O žalios arbatos aktyvių komponentų biologinis prieinamumas priklauso nuo žalios arbatos ir kitų produktų suderinamumo. Buvo aptikta, kad žalia arbata nesuderinama su produktais, turinčiais geležies. Daugiausia geležies turi raudona mėsa, špinatas, lapų kopūstai, pupos, grikiai, granatai, obuoliai, morkos, riešutai, džiovinti abrikosai, razinos, duona. Įsisavinti geležį padeda vitaminas С, todėl geriau suderinti išvardintus produktus su juodais serbentais, petražolėmis, kivi, citrinomis, pipirais arba pomidorais. Pagrindinis aktyvus junginys žalioje arbatoje – EGCG (epigalokatechinas-3-galatas), galintis nuslopinti uždegiminius efektus. Bet sujungiant EGCG su geležimi ši galimybė prarandama. Tuo tarpu prarandama ir geležies galimybė susijungti su baltymu ir sudaryti hemoglobiną, į tai būtina atsižvelgti gydant anemiją geležies preparatais. Taigi žalios arbatos nereikia gerti tokio gydymo metu.


neovital.lt

Новые статьи