Nauja sveikos mitybos tendencija: atsparus krakmolas padeda lieknėti

8 июля 2017 г.

Na štai, mokslas vėl pateikia siurprizų: tai, ko mes visi taip bijojome ir stengėmės išvengti arba bent jau sumažinti, būtent, krakmolo, dabar pasirodo kaip svarbiausias kovos su antsvoriu produktas! Anksčiau buvo manyta, kad krakmolas visiškai įsisavinamas žarnyne, tačiau dabar mokslininkai nustatė, kad yra krakmolo, kuris nevirškinamas plonajame žarnyne ir nepakitęs pasiekia storąjį žarnyną, kur ir realizuoja savo puikiąsias sveikatinamąsias savybes. Tai ir yra atsparus krakmolas. Apie jį ir bus kalbama. Krakmolas – tai sudėtingas angliavandenis, sudarytas iš paprastų gliukozės molekulių. Įvairių augalų krakmolas yra skirtingas, bet dažniausiai jis būna dviejų rūšių: amilopektinas (šakotos struktūros gliukozės molekulių tinklas nuo 5000 iki 50000 gliukozės liekanų) ir amilozė (linijinis ir silpnai išsišakojęs grandinėlių tinklas, kurį sudaro apie 1000 gliukozės liekanų). Todėl amilozė yra linijinis polisacharidas, turintis vidutiniškai apie 1000 gliukozės liekanų, o amilopektinas – šakotos struktūros (sudarytas iš 5000 – 50 000 gliukozės liekanų). Krakmolas su amiloze įsisavinamas sunkiau, negu su amilopektinu, vadinasi, jis mums yra naudingesnis.

Atsparaus krakmolo rūšys:

1. RS1 Atsparus krakmolas, esantis pluoštiniame apvalkale – randamas nedžiovintuose grūduose, sėklose, ankštiniuose augaluose.

2. RS2 Granuliuotas gamtinis amilozės – kukurūzų, nevirtų bulvių, neprinokusių bananų – krakmolas.

3. RS3 Turi ypatingą – atkurtą amilozės formą termiškai apdorotuose produktuose, tai duona, virtos bulvės, ryžiai, makaronai. Produktams auštant krakmolas įgauna savo kristalinę formą, kurios neišskaido fermentai.

4. RS4 Cheminiu būdu modifikuotas krakmolas – dietai nevartojamas.

Paskaičiuotos optimalios atsparaus krakmolo vartojimo dozės, per parą maždaug 30 g, kai kurie šaltiniai rekomenduoja iki 50 g.

Atsparaus krakmolo kiekis produktuose

Produktai

Bendras krakmolo kiekis /100 g sauso produkto

Atsparaus krakmolo formų % nuo bendro krakmolo kiekio

Balta duona

77

1,2

Viso grūdo duona

60

1,7

Kukurūzų dribsniai

78

3,8

Avižinė košė

65

3,3

Virtos bulvės

74

6,8

Šaltos virtos bulvės

75

13,3

Šviežiai virti makaronai spageti

79

6,3

Virti žirniai

20

25

Perlinės krupos (nušlifuoti miežiai)

60

12

Grikiai

60

25

Įvairi krakmolo būsena

Paaiškėjo, kad produktuose krakmolas gali būti dviejų būsenų: gelinės (kleisteris) ir kristalinės. Kaitinant iš krakmolo kristalų susidaro kleisteris, o šaldant stebimas atvirkščias procesas: kleisterio virtimas kristalais. Taip galima paaiškinti, kodėl atšaldytose virtose bulvėse, makaronuose, ryžiuose atsparaus krakmolo kiekis padidėja dvigubai. Matyt, patarimas dietos tikslais vartoti džiūvėsėlius, padžiūvusią duoną ir tik ataušusius kepinius taip pat pagrįstas šiais sumetimais. Kadangi šildomas krakmolas suyra, tai pageidautina, kad šie produktai būtų paruošti per trumpiausią galimą laiką. Kruopas pageidautina pirmiausiai mirkyti vandenyje, po to pavirti ir pabaigoje palikti, kad išvirtų garuose.

Na, o kai kurie produktai net ir nekaitinami, tiesiog nokdami praranda dalį atsparaus krakmolo, paversdami jį paprastu. Taip atsitinka su bananais.

Kokia gi atsparaus krakmolo fiziologinė paskirtis?

  • Stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
  • Sumažina ląstelių atsparumą insulinui.
  • Sumažina cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje.
  • Padidina maiste esančių mineralų, ypač kalcio ir magnio, įsisavinimą.
  • Riebiosios ir organinės rūgštys (butiratas, pieno, acto, propiono, aliejaus), susidarančios fermentacijos metu, pagerina žarnyno epitelio būklę, apsaugo jį nuo uždegimų ir nuo navikų atsiradimo storajame žarnyne.
  • Turi prebiotikų savybių, sudaro sąlygas susidaryti draugiškai mikroflorai.
  • Padeda sureguliuoti žarnyno motoriką, išvengti vidurių užkietėjimo.
  • Veikia lėtai ir ilgai, taigi net ir kito valgio metu neleidžia gliukozei greitai patekti į kraują.
  • Palaiko organizmo imuninį atsaką.

Primename, kad atsparumas insulinui – tai pagrindinis pažeidimų atsiradimo mechanizmas sergant 2 tipo diabetu. Insulino netoleruojantys receptoriai neleidžia jam patekti į ląstelių vidų, todėl insulino kiekis kraujyje išlieka aukštas pakankamai ilgai, o tai pažeidžiančiai veikia organus ir sistemas ir sąlygoja maksimalų maisto medžiagų kaupimąsi riebaliniame audinyje, t. y., sąlygoja nutukimą.

Kur yra atsparaus krakmolo?

Atsparus krakmolas visuomet yra maisto produktų sudėtyje kartu su dideliu paprasto krakmolo kiekiu. Ir jeigu mes vartotume pakankamą kiekį žalio, termiškai neapdoroto maisto, tai galbūt organizmui ir pakaktų atsparaus krakmolo. Bet šiuolaikinis mitybos pobūdis, kuriame dominuoja paprastieji angliavandeniai, užima tokią aukštą vietą, kad pasiekti pusiausvyros tapo labai sunku. Atsparų krakmolą galima gauti iš nevirtų bulvių, jose beveik visas krakmolas – atsparus. Sutarkuokite bulvę smulkia tarka, užpilkite šaltu vandeniu ir nukoškite. Kai skystis nusistovės, pamatysite nuosėdas – tai ir yra atsparus krakmolas. Pabandykite įdėti šio krakmolo į kiekvieną šaltą patiekalą po 1 – 2 arbatinius šaukštelius, palaipsniui padidinkite iki 3 – 4 valgomųjų šaukštų per dieną.

 

Новые статьи