Mažiname cukraus vartojimą

6 декабря 2016 г.

Medicinos srityje dirbantys ekspertai pagaliau susivienijo ir sukūrė grupę „Atakuojame cukrų“, ir tai suteikia viltį, kad bus išspręsta antsvorio ir cukrinio diabeto problema. Ši grupė buvo sudaryta ir jos veikla nukreipta kovai su didžiuliu bereikalingu cukraus kiekio vartojimu, kuris šiuo metu yra visų maisto produktų sudėtyje ir nealkoholiniuose gėrimuose. Tačiau vis dar nėra gydytojų ir mokslininkų konsolidacijos ir iki šiol nesukurtas joks rimtas kovos su antsvoriu planas. O juk nutukimas yra viena iš aktualiausių problemų, su kuria susiduria išsivysčiusių šalių medikai.

Grupė „Atakuojame cukrų“ numatė vykdyti informacinę kampaniją, kurios metu bus siekiama žmonėms suteikti žinių apie produktų, kuriuose daug cukraus, žalą. Ypatinga problema – vaikai. Vaikų organizmas labai pažeidžiamas ir, deja, būtent vaikai tapo gamintojų marketingo taikiniu, nes jiems gaminami kaloringi užkandžiai ir saldieji nealkoholiniai gėrimai. Nedaugelis žmonių susimąsto, jog išgertame Coca-Cola butelyje yra net 9 arbatiniai šaukšteliai cukraus. Mes nepastebime cukraus ir kituose gėrimuose, jogurtuose, pomidorų padaže, paruoštuose produktuose ir net duonoje. Be to, mes valgome ir tikrus saldumynus, kuriuose yra labai didelis kiekis cukraus. Ir toks besaikio cukraus vartojimo rezultatas – priklausomybė nuo saldumynų.

Grupės veiklos strategija buvo vykdoma ta pačia kryptimi, kaip ir anksčiau aprobuotas modelis, skirtas sumažinti suvartojamos druskos kiekį. Šis modelis tapo viena iš sėkmingiausių maisto strategijų Didžiojoje Britanijoje. Šią strategiją sudarė druskos normų, skatinančių palaipsniui mažinamą druskos kiekį visuose produktuose, maisto pramonėje patvirtinimas. Svarbiausia – kai tai daroma palaipsniui, žmonės nepajunta skonio pokyčio. Vien tik šios strategijos dėka suvartojamos druskos kiekis vienam Didžiosios Britanijos gyventojui sumažėjo 15%, o daugelyje paruoštų produktų šis kiekis sumažėjo iki 20-40%. Buvo pateikti ir medicininiai bei ekonominiai duomenys: 6000 atvejų mažiau per metus sumažėjo mirtingumo rodikliai dėl širdies ir kraujagyslių susirgimų, o sveikatos apsaugos sąnaudos sutaupė biudžetui £ 1,5 mln.

Analogišką programą planuojama vykdyti ir siekiant sumažinti suvartojamo cukraus kiekį maiste ir nealkoholiniuose gėrimuose. Kuriami tiksliniai rodikliai maisto produktams ir nealkoholiniams gėrimams, į kuriuos dedama cukraus. Paskaičiuota, kad cukraus kiekio sumažinimas 20-30% palaipsniui per 3-5 metus yra nesunkiai įgyvendinamas, o tai tuo pačiu sumažins ir raciono kaloringumą 100 ir daugiau kalorijų per dieną.

Numatoma, kad toks cukraus kiekio sumažinimas galės pristabdyti nutukimo epidemiją ir turės neigiamos įtakos chroniškų susirgimų vystymuisi. Šitos kampanijos vykdytojai stengsis įtikinti vyriausybės atstovus, pareigūnus, maisto pramonės atstovus, kad tai yra optimalus nutukimo problemų sprendimo būdas. Ši programa nepareikalaus labai didelių sąnaudų, ji yra labai konkreti ir praktiška. Ji teigiamai įtakos mitybą, skatins padaryti produktus daug sveikesnius, nepaveikiant maisto produktų gamintojų pelno.

Rafinuoto cukraus panaudojimas maiste prasidėjo jau seniai – maždaug prieš 150 metų. Tuomet atsirado nauja ir pigi cukraus gaminimo iš cukranendrių, burokų ir kukurūzų technologija. Tai vienas iš civilizacijos pasiekimų, atnešusių žmonijai daugelį sveikatos problemų. Žmogus, kaip ir visi kiti žinduoliai, neturi poreikio gauti su maistu gliuokozės – gliukozė mums būtina, bet ją gamina pats organizmas iš bet kokio gaunamo maisto. Cukrus tampa bereikalingų papildomų kalorijų šaltiniu ir dabar yra laikomas vienu iš svarbiausių nutukimo ir cukrinio diabeto atsiradimo faktorių.

Šios grupės pirmininkas, profesorius iš Didžiosios Britanijos Graeme MacGregor pasakė: “Dabar mes turime kažkaip spręsti nutukimo epidemiją Didžiojoje Britanijoje ir pasaulyje apskritai. Dabartinė vyriausybė ir sveikatos apsaugos ministerija nesiima jokių priemonių, kad būtų mažinamas kalorijų kiekis, todėl mums nedelsiant reikia pradėti vykdyti numatytą planą, palaipsniui mažinti kalorijų kiekį, kurį žmonės suvartoja su cukrumi, paslėptu gėrimuose ir maisto produktuose“.

Kampanijos numatyti tikslai:

  1. Išsamus vartotojų informavimas apie žalingą cukraus poveikį organizmui.
  2. Perkant maisto produktus būtinybė studijuoti etiketes, siekiant išvengti maisto produktų, sudėtyje turinčių daug cukraus.
  3. Būtinybė informuoti tėvus, nes vaikai ir jų sveikata yra dar labiau pažeidžiami nei suaugę žmonės.
  4. Būtinybė nustatyti aiškų cukraus kiekio visuose maisto produktuose žymėjimą.
  5. Būtinybė surengti parlamentinę kampaniją siekiant parengti teisinį paketą, netgi įvesti mokestį už produktus, kurių sudėtyje yra cukraus.

Kardiologas ir grupės mokslo vadovas daktaras Aseem Malhotra pareiškė: „Suvartojamas cukrus nesuteikia jokios maistinės vertės. Be to, jis paskatina nutukimą, yra daug įrodymų, jog padidėja cukrinio diabeto atsiradimo rizika, kepenų suriebėjimą ir metabolinį sindromą. Mes turime ypatingai saugoti vaikus nuo šitos visuomeninės grėsmės jų sveikatai. Maisto produktų gamybos pramonėje turi būti reglamentuojamas ir sumažinamas cukraus kiekis, dedamas į vaikams skirtą maistą. Pačius vaikus taip pat būtina saugoti nuo agresyvaus reklamos poveikio, kurioje demonstruojami saldumynai ir saldieji gėrimai“.

Dietologė ir šios kompanijos koordinatorė Catherine Jenner: „Jūs galite atprasti nuo cukraus, palaipsniui mažindami jo kiekį, pavyzdžiui, dėdamiesi jo į kavą ar arbatą. Beje, tai tik maža dalis palyginti su bendru paslėpto cukraus kiekiu mūsų maiste. Todėl, norėdami iš tikrųjų sumažinti cukraus vartojimą, kviečiame maisto produktų gamintojus prisijungti ir padėti mums suvalgyti mažiau cukraus“.

Reikia pridurti, kad jau yra nemažai pagrįstų alternatyvių saldaus skonio šaltinių, vienas iš naujausių būdų lengviau atprasti nuo saldumynų – medžiagų turinčių saldų skonį, vartojimas – tai fruktooligosacharidai (FOS), inulinas, izomaltooligosacharidai (IMO). Vartodami šias medžiagas pajusite trigubą poveikį: žalingą cukrų pakeisite maistinėmis skaidulomis, organizmas šias skaidulas panaudos storojo žarnyno veikloje kaip maistą mikroorganizmams. Kurie reguliuoja ir palaiko normalią mikroflorą, kitaip vadinama mikrobiota.

Новые статьи