Kaip itin perdirbti maisto produktai veikia mūsų sveikatą?

17 марта 2025 г.

Šiandien vis daugiau žmonių skundžiasi prasta savijauta, virškinimo problemomis, antsvoriu ir energijos stoka. Dažnai to priežastis slypi ne tik gyvenimo būde, bet ir kasdieniame maiste. Vienas didžiausių šiuolaikinės mitybos iššūkių – itin perdirbti maisto produktai, kurių vartojimas per pastaruosius dešimtmečius smarkiai išaugo. Tačiau ar tikrai suprantame, kaip jie veikia mūsų organizmą? Ką apie tai sako mokslas ir ką galime padaryti, kad pagerintume savo mitybos įpročius? Apie tai kalba ,,Danys Clinic" klinikoje esanti dietistė Erika Žičkute.

Kas yra itin perdirbtas maistas?

Itin perdirbtas maistas – tai produktai, kurie buvo stipriai apdoroti ir kuriuose naudojami įvairūs priedai, siekiant pagerinti jų skonį, tekstūrą, spalvą ar pratęsti galiojimo laiką. Tokie produktai dažnai yra gaminami iš perdirbtų ingredientų, kurie nebeturi natūralių maistinių medžiagų, – aiškina dietistė Erika Žičkutė.

Tokių produktų pavyzdžiai – gazuoti gėrimai, pusryčių dribsniai su daug cukraus, dešros, dešrelės, bulvių traškučiai, greitas maistas, šaldyti pusgaminiai ir saldūs desertai. Jie patrauklūs dėl savo skonio ir prieinamumo, tačiau ilgainiui gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

Kodėl itin perdirbtas maistas pavojingas mūsų sveikatai?

Moksliniai tyrimai rodo, kad dažnas itin perdirbto maisto vartojimas didina daugelio ligų riziką. Šie produktai dažnai turi daug cukraus, nesveikų riebalų ir druskos, tačiau labai mažai skaidulų, vitaminų ir mineralų. Jie gali prisidėti prie:

• Nutukimo ir metabolinių sutrikimų, nes skatina persivalgymą ir sukelia cukraus kiekio kraujyje svyravimus;

• Širdies ir kraujagyslių ligų. Itin perdirbto maisto produktuose ir patiekaluose gausu transriebalų ir per daug druskos, o tai gali didinti kraujospūdį;

• Antrojo tipo cukrinio diabeto, nes dažnas cukraus vartojimas gali sukelti atsparumą insulinui;

• Virškinimo problemų. Trūkstant skaidulinių medžiagų blogėja žarnyno veikla ir mikrobiomos pusiausvyra;

• Psichikos sveikatos sutrikimų, nes itin perdirbto maisto vartojimas siejamas su didesne depresijos ir nerimo rizika.

Kaip atpažinti itin perdirbtą maisto produktą?

Itin perdirbtą maistą galima atpažinti pagal kelis pagrindinius požymius. Dietistė Erika Žičkutė pataria atidžiai skaityti etiketes ir atkreipti dėmesį į:

1. Ilgus ir sudėtingus ingredientų sąrašus - jei produkto etiketėje randate daugybę nežinomų ar sunkiai suprantamų cheminių medžiagų pavadinimų, tikėtina, kad jis yra itin perdirbtas. Tokie ingredientai kaip mononatrio gliutamatas (MSG), emulsikliai, stabilizatoriai, konservantai, kvapiosios medžiagos, dažikliai dažnai naudojami perdirbto maisto gamyboje.

2. Pridėtinius cukrus ir dirbtinius saldiklius. Daugelyje itin perdirbtų produktų cukrus gali būti paslėptas po įvairiais pavadinimais: gliukozės-fruktozės sirupas, maltozė, dekstrozė, sacharozė, dirbtiniai saldikliai (aspartamas, sukralozė) Šie ingredientai dažnai randami saldžiuose gėrimuose, padažuose, pusryčių dribsniuose ir net „sveikesniuose“ produktuose.

3. Stipriai pakeistą natūralią formą - itin perdirbtas maistas dažnai būna visiškai neatpažįstamas nuo savo pradinės formos. Pavyzdžiui bulvių traškučiai – tai ne natūralios bulvės, o apdoroti ir suformuoti bulvių milteliai, dešrelės – jose mažai natūralios mėsos, tačiau daug priedų, krakmolo ir konservantų, greitai paruošiami makaronai – pagaminti iš stipriai perdirbtų kvietinių miltų, rafinuotų aliejų ir skonio stipriklių.

4. Mažai natūralių maistinių medžiagų - itin perdirbtame maiste dažnai trūksta skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, kurie būtini gerai savijautai. Jis dažniausiai gaminamas iš rafinuotų miltų, kurie neturi naudingų maistinių medžiagų, pašalintų perdirbimo metu.

5. Patrauklią išvaizdą ir ilgai galiojantį produktą. Jei produktas ilgai negenda, jame greičiausiai yra daug konservantų. Taip pat, jei maisto produkto spalva ar kvapas atrodo nenatūraliai ryškus ir intensyvus, gali būti naudojami sintetiniai dažikliai bei kvapiosios medžiagos.

Ar būtina visiškai atsisakyti itin perdirbto maisto?

Svarbiausia yra saikas. Kartais suvalgytas gabalėlis picos ar šokolado plytelė nepadarys didelės žalos, tačiau jei tokie produktai tampa kasdienio maitinimosi raciono pagrindu, ilgainiui jie gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Svarbu, kad kasdienėje mityboje dominuotų kuo natūralesni, minimaliai apdoroti produktai, – pataria E. Žičkutė.

Kaip sumažinti itin perdirbto maisto kiekį?

Keisti mitybos įpročius gali būti nelengva, tačiau dietistė pateikia keletą paprastų žingsnių:

  1. Pradėkite skaityti perkamų produktų etiketes.
  2. Valgykite daugiau šviežių vaisių, daržovių, ankštinių ir pilno grūdo produktų.
  3. Gaminkite namuose – taip kontroliuosite, kokį maistą valgote.
  4. Palaipsniui mažinkite cukraus kiekį, vietoje saldžių gėrimų rinkitės vandenį ar žolelių arbatas.
  5. Ieškokite sveikesnių alternatyvų – riešutai vietoje bulvių traškučių, natūrali mėsa vietoje perdirbtų dešrelių.

Svarbiausia pokyčius daryti palaipsniui ir rinktis kuo natūralesnius, sveikesnius produktus, – sako dietistė Erika Žičkutė.

Itin perdirbtas maistas tapo neatsiejama šiuolaikinės visuomenės dalimi, tačiau jo vartojimas siejamas su didesne nutukimo, cukrinio diabeto, širdies ligų ir kitų sveikatos problemų rizika. Laimei, pasirinkę sveikesnes alternatyvas ir palaipsniui keisdami savo mitybos įpročius, galite ženkliai pagerinti savo savijautą.

Jei norite individualios konsultacijos ar asmeninio mitybos plano, „Danys Clinic“ klinikoje dirba profesionalūs gydytojai dietologai - Kristina Kurganovienė ir Viktor Asejev, bei dietistė Erika Žičkutė. Būtina išankstinė registracija.

Danys Clinic

Adresas: A.Mickevičiaus g. 32, Šiauliai

Tel. nr.: +370 6655 0077

El. paštas: donatasdanys@gmail.com

Новые статьи