Ką gi reiškia „natūralus“?

1 декабря 2016 г.

Europos Sąjungoje termino „natūralus“ neleista naudoti maisto ingredientų atžvilgiu išskyrus kvapiąsias medžiagas. JAV FDA yra ne toks griežtas: leistina vartoti terminą „natūralus“, jeigu tai neklaidina vartotojo. Apskritai žodis „natūralus“ reiškia „egzistuojantis gamtoje arba jos sukurtas, o ne sukurtas arba pagamintas žmogaus“. Maisto produktų atžvilgiu tai tiesiog reiškia, kad „maisto produktas buvo minimaliai technologiškai apdorotas arba konservuotas“. Kokie gi ingredientai nėra natūralūs? O tai sintetiniu būdu gautos medžiagos. Natūraliais ingredientais laikomi neapšvitinti produktai, neturintys GMO. Todėl visi natūralių ingredientų apdorojimo metodai turi būti maksimaliai tausojantys ir paprasti. Pavyzdžiui, beta-gliukanas iš avižų yra tirpi ląsteliena, gaunama tiesioginės ekstrakcijos būdu, naudojant tradicinį malimą. „Natūralus“ vitaminas C gaunamas fermentacijos būdu su tolesne filtracija, centrifugavimu ir kristalizavimu. Taip gaminama dauguma tirpių vandenyje vitaminų. Tirpių riebaluose vitaminų gamyboje, pavyzdžiui, karotinuoidų, naudojami specialūs tirpikliai. Svarbiausia yra paskui gerai išvalyti nuo jo produktą. Natūralios omega riebalų rūgštys gaunamos dumblių fermentavimo būdu. Tausojantis būdas technologiškai apdoroti “natūralius” maisto ingredientus sukelia kai kurias išlaidas: palyginus su sintetiniais jie ne taip gerai išvalyti. Užtat natūralūs ingredientai turi didesnį biologinį prieinamumą palyginus su sintetiniais komponentais. Pavyzdžiui, natūralus tokoferolis yra RRR-junginys, turintis didžiausią biologinį aktyvumą ir biologinį prieinamumą palyginus su sintetiniu vitaminu Е. Sintezės proceso metu gaunami junginiai su žymiai mažesniu biologiniu aktyvumu. Augalai yra biologiškai aktyvių junginių šaltinis, kurie paprastais ekstrakcijos metodais ištraukiami turėdami jų pirmykštę formą. Pavyzdžiui, liuteinas, gaunamas ekstrahuojant iš serenčių, naudojamas biologiškai aktyvuose papilduose regėjimui.

Tokiu būdu nežiūrint į turimus nesutarimus tiksliuose terminų „natūralus“ apibūdinimuose dauguma gamintojų elgiasi protingai, atsižvelgdami galutinių vartotojų lūkesčius.

Новые статьи