Arbata, kava ir matė – verta jas gerti karštas ar ne?

14 июля 2016 г.

Peržiūrėti ir atnaujinti kancerogeninių medžiagų sąrašai, leidžiami IARC (Tarptautinės vėžio tyrinėjimo agentūros). Buvo pakeista tokių gėrimų, kaip arbata , matė arba kava, temperatūra. Prie grupės 2А kancerogenų buvo priskirti visi karšti gėrimai su temperatūra aukštesne už 65°С. Tokia išvada buvo padaryta išanalizavus virš 500 tyrimų, nagrinėjusių arbatos ir matė poveikį onkologiniams procesams, ypač stemplės vėžiui. Sistemingai vartojant tradiciškai daug karštos arbatos (Kinijoj, Irane, Turkijoj) arba karšto gėrimo matė (Pietų Amerika), atsiranda chroniškas stemplės gleivinės nudegimas, kuris padidina onkologinių sutrikimų riziką. Šių tyrimų metu buvo nagrinėjamas šių šalių tradicijoms būdingų gėrimų, turinčių temperatūrą virš 70°С, poveikis. Tuomet arbata ir matė, turinčios temperatūrą žemesnę nei 65°С, pateko į grupę 3. Tai medžiagų ir faktorių grupė, kuri neturi kancerogeninių savybių žmogui. Anksčiau matė buvo grupėje 2А, bet saikingos temperatūros matė vartojimo ryšys su onkologiniais sutrikimais nebuvo aptiktas. Kava buvo taip pat reabilituota, ją perkėlė iš grupės 2В į grupę 3. Be to IARC atskirai nurodė, kad tyrimų metu buvo aptiktas ryškus teigiamas apsauginis kavos poveikis kepenims ir gimdos endometriumui – kava sumažina onkologinių navikų riziką šiuose organuose. Iš viso kancerogenų sąraše yra 5 grupės, bet iki šiol įrodyta, kad tikrai neturi kancerogeninio poveikio tik viena sintetinė medžiaga – kaprolaktamas.


neovital.lt

Новые статьи