Maistinių skaidulų galimybės

16 марта 2016 г.

Žmonės senovėje ieškodami maisto nuolat judėjo. Rasdavo ką suvalgyti, suvalgydavo, ir eidavo toliau. Be to, žarnynas produktyviai funkcionuodavo, nes natūralūs produktai buvo termiškai neapdoroti, virškinimas reikalavo daugiau pastangų. Vaisiai, uogos, šakniavaisiai, kartais žalia mėsa – toks buvo mūsų protėvių dienos racionas.

Nuo to laiko daug kas pasikeitė: nustojome intensyviau judėti, o maitintis pradėjome visai nenatūraliu maistu. Pastoviai sukome galvą, kaip atsikratyti papildomų nereikalingų kilogramų. Mes valgome daug skanių, gražių, patrauklių, bet toli nenatūralių produktų, rafinuotą, daug angliavandenių ir riebalų turintį maistą. Senovės gydytojai visada manė, jeigu žmogus nori būti sveikas, tai jo storosios žarnos darbas turi būti geras. Antrą vietą žarnyno valymui skiria Indijos joga, pirma vietą užima teisingas kvėpavimas, įsidėmėkite – kad būtent valymas, o ne mityba užima tą vietą. Tačiau būtent maistas, kuriame gausu ląstelienos, skatina žarnyno peristaltiką, tai yra geriausias organizmo valymas. XIX amžiuje ir iki 80-ųjų metų XX amžiaus mokslas manė, kad ląsteliena yra tik nereikalingas balastas. Tik nuo 80-ųjų XX amžiaus įsitvirtino nauja mitybos teorija. Mokslas atrado įvairias maistinių skaidulų sveikatingumo galimybes. Tapo aišku, kad neįmanoma atitrūkti ir toli nueiti nuo gamtos. „Civilizacijos ligos“ – tai gamtos kerštas:

  • Vidurių užkietėjimas,
  • Nutukimas,
  • Cukrinis diabetas,
  • Hipertenzija,
  • Disbakteriozė,
  • Vėžys.

Įrodyta, kad maistinių skaidulų trūkumas susijęs su koronarinės širdies ligos padidėjusiu dažnumu, cukriniu diabetu, nutukimu, storosios žarnos vėžiu, divertikulitu.

Išsivysčiusiose Vakarų šalyse iki 30% gyventojų kenčia nuo chroniško vidurių užkietėjimo, moterims pasireiškia tris kartus dažniau nei vyrams.

Kolorektalinis vėžys (storosios žarnos vėžys) – dažniausia mirties nuo vėžio priežastis Europoje ir ketvirtą pagal mirties dažnumą visame pasaulyje. Viena iš atsiradimo priežasčių – lėtinis vidurių užkietėjimas.

Nacionalinis JAV sveikatos statistikos centras registruoja pastovų žmonių skaičiaus augimą, turinčių antsvorį. Per didelis svoris sukelia 70000 atvejų vėžio susirgimus per metus Europos šalyse.
Šiandien maisto produktų sudėtyje labai mažai ląstelienos, todėl turime jos papildomai įvesti į savo racioną. Moksliškai nustatyta, maistinių skaidulų dienos norma siekia 19-22 gramus. Asmenims, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo reikia vartoti vidutiniškai 30-35 g per dieną.

Pakankamas ląstelienos kiekis maiste sukelia sotumo jausmą, sumažina aukšto kaloringumo maisto produktų vartojimą, tačiau bendras kaloringumas ląstelienos nėra didelis, 50-60 kcal/100 g). Maistines skaidulos padeda išvalyti organizmą, pagerina detoksikaciją, stiprina imunitetą, taip pat prevencija nuo peršalimo bei gripo ligų. Be to, ląsteliena mažina riebalų ir paprastųjų angliavandenių įsiurbimą į kraują, taip leidžia kontroliuoti kūno svorį, cukrų kraujyje ir cholesterolio kiekį. Verta įsidėmėti, kad nutukimas – pagrindinis hipertenzijos ir diabeto rizikos veiksnys. Žmonėms, kenčiantiems nuo nutukimo, hipertenzija pasireiškia 2 kartus dažniau nei žmonėms, turintiems normalų kūno svorį; priešlaikinės mirties rizika, taip pat didėja, didėjant kūno svoriui.

Ląsteliena į mūsų organizmą patenka tik su augaliniu maistu – vaisiais, daržovėmis, grūdais.
Bet kartais augaliniu maistu ląstelienos deficitą padengti ne pakanka, reikia naudoti maisto papildus, kuriuose yra daug ląstelienos.

Maistinių skaidulų mišinys MAGIC FIBER – yra natūralios tirpios maisto skaidulos. Savo sudėtyje turi atsparaus virškinimui maltodekstrino, trumpų grandinių fruktooligosacharidų, inulino. Taip pat ląstelienos sveikatingumo savybių bei prebiotiko, maistinių medžiagų substratas žarnyno mikroflorai.


www.neovital.lt

Новые статьи