Katarakta ir vitaminai

23 февраля 2016 г.

Katarakta būdinga vyresnio amžiaus žmonės. Su amžiumi ši liga diagnozuojama vis dažniau ir tampa viena pagrindinių aklumo priežasčių. Veiksniai, didinantys kataraktos riziką, gali būti oksidacinis stresas, paveldimumas, vyriška lytis, cukrinis diabetas, rūkymas, taip pat netinkama mityba, kai gausiai vartojama angliavandenių bei riebalų ir trūksta vitaminų. Žinoma, jog lęšiuke ir akies skystyje vitamino C yra 20 kartų daugiau negu kraujo plazmoje, o tai rodo, kokia galimai svarbi šio vitamino apsauginė funkcija žmogaus regai. Ištyrus buvo aptiktas ryšys tarp tam tikrų antioksidantų (vitaminų C, E, beta karotino, cinko, vitamino B12) vartojimo ir kataraktos dažnumo arba jos progresavimo. Pastebėta, jog geriausio poveikio sulaukiama, kai vitaminų preparatai vartojami ilgesnį laiką (5–10 metų) nedidelėmis ir vidutinėmis dozėmis. Pacientams, vartojusiems vitaminus C arba E ilgiau negu 10 metų, rizika susirgti katarakta sumažėjo net 60 proc. Kinijoje buvo atliktas dar vienas išsamus klinikinis tyrimas, kurio rezultatai parodė, jog papildai su niacinu ir riboflavinu taip pat veiksmingai mažina besivystančios kataraktos pavojų. Kitais tyrimais buvo nagrinėjamas karotinoidų poveikis regai, tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas, kurie saugo lęšiuką nuo žalingo ultravioletinių spindulių ir deguonies laisvųjų radikalų poveikio. Tyrimų rezultatais įrodyta, kad liuteinas ir zeaksantinas, lygiai taip kaip vitaminas E, apsaugo lęšiuko baltymus, lipidus ir DNR nuo oksidacinio pažeidimo. Žmonėms, kurie tyrimo metu vartojo maisto papildus su karotinoidais, rizika susirgti sunkiomis kataraktos formomis sumažėjo net 36 proc. Panašūs rezultatai buvo gauti vartojant ir omega 3 riebalų rūgštimis pagerintą maistą. Taigi vartojant vitaminų ir mineralinių medžiagų kompleksą, galima atitolinti vyresniame amžiuje gresiančias negandas.

Новые статьи