Dieta be gliuteno ne visada naudinga

16 августа 2017 г.

Dieta be gliuteno darosi vis populiaresnė ir pastaruoju metu ji tampa tiesiog madinga tendencija mityboje. Nors tikros indikacijos jai yra gana retos, juk tikra celiakija – gana retas sutrikimas, ji pasitaiko mažiau nei pas 1 procentą gyventojų. O pagal statistiką išsivysčiusiose šalyse vartoti produktus be gliuteno linkę nuo 10 iki 20% gyventojų. Dėl ko taip yra ir kuo tai gresia sveikatai? Jeigu jūs tikrai turite celiakiją, netoleruojate gliuteno, toks maistas jums skirtas ir variantų nėra. Bet jei jūs tiesiog laikotės mados ir manote, kad tai jums naudinga – tai ne visai taip. Visų pirma, jūs apribuojate pilnaverčio ir įvairaus maisto patekimą į organizmą be ypatingo pagrindo, negaudami pakankamai vitaminų bei mineralų. Dažnai maistas be gliuteno turi daugiau cukraus ir riebalų, ir pereinantys į dietą be gliuteno dažnai priauga svorio.

Mokslinių tyrimų buvo nustatyta, kad žmonės, vartojantys įprastus produktus, rečiau serga diabetu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais ir kai kuriomis onkologinių ligų formomis palyginus su vartojančiais produktus be gliuteno.

Manoma, kad produktų be gliuteno vartojimas gali padėti išvengti celiakijos išsivystymą pas vaikus, bet tai nepatvirtinta mokslinių tyrimų rezultatais. Egzistuoja genas, nulemiantis polinkį į celiakiją, bet tuo tarpu ta liga atsiranda ne visada ir ne pas visus to geno nešiotojus.

Gydytojai pataria nevartoti produktų be gliuteno nepasikonsultavus su gydytoju, nes ne visada tai gali būti naudinga.

Новые статьи