Ar sveika gerti kavą?

18 августа 2013 г.

Nustatyta, kad kad mirtina kofeino dozė yra apie 10 gramų, o tiek jo yra vidutiniuose maždaug 75 puodeliuose kavos. Apie tokį išgeriamos kavos kiekį per dieną mes net nekalbame. Manoma, jog žmogus piktnaudžiauja kava jau tuomet, kai išgeria 5-6 puodelius. 2-3 puodeliai sveikam žmogui nekenkia, nes kofeinas kaip tik stimuliuoja centrinę nervų sistemą, kelia darbingumą. Tačiau tiems, kurie geria kavą be saiko, širdies ritmas tikrai gali sutrikti. Viename puodelyje normalaus stiprumo kavos kofeino turėtų būti 2,5-7 mg/l. Nelygu kokia kava – espresso puodelyje kofeino daugiau.

Jaunystėje kavos galima išgerti ypatingai savęs nevaržant, o senatvėje jos kiekį tenka riboti, nes ji mažina kalcį ir gali dažniau lūžti kaulai, kurie ir taip nėra stiprūs sulaukus tokio amžiaus. Nepatariama kava piktnaudžiauti ir sergant anemija, ypač vartojant geležies preparatus, nes geležis tuomet blogai įsisavinama. Gerti kavą tokie žmonės turi praėjus pusvalandžiui ar valandai po to, kai vartojo geležies preparatus.

Neverta net ginčytis, jog reikia gerti filtruotą kavą, kad nepadidėtų cholesterolio kiekis kraujyje. Nefiltruotos kavos dar reikia vengti ir todėl, kad jos nuosėdose yra daug lipidų – į riebalus panašių polimerinių organinių medžiagų, kurios sunkiai arba visai netirpsta vandenyje.  Net ant filtruotos kavos puodelio sienelių lieka tokių riebalų, nekalbant jau apie nefiltruotą kavą.

Moksliškai įrodyta, kad stipri kava kelia kraujospūdį. Manoma, jog jei sveikata sugadinta, kava jos nepataisys, tačiau būna visaip. Tie, kurie kenčia nuo žemo kraujospūdžio, gerdami kavą jį tikrai gali padidinti. Taip pat ištirta, kad geriantys daugiau kavos apsisaugo nuo antro tipo cukrinio diabeto. Ištirta, jog kava mažina riziką susirgti Parkinsono liga (ypač vyrams), o taip pat storosios žarnos vėžiu. Netgi nustatyta, jog kepenų ciroze rečiau suserga tie alkoholio mėgėji, kurie geria daugiau kavos. Kava turi antioksidantų, tokių kaip chlorogeninė rūgštis ir melanoidinai. Galima tikėti, galima ne, bet mokslininkai nustatė, kad kavos podelyje yra daugiau antioksidantų negu stiklinėje apelsinų ar vynuogių sulčių. Teigiama, jog kavos gėrimas apsaugo nuo akmenų tulžies pūslėje ir inkstuose susidarymo. Kava vartojama ir podagros (kai susidaro didelis šlapimo rūgšties kiekis kraujyje), profilaktikai, nes geriant kavą šis kiekis  mažėja..Teigiama, jog kava valdo astmos priepuolius, kai po ranka žmogus neturi kitų priemonių ar vaistų. Manoma, jog kofeinas veikia panašiai kaip vaistas nuo astmos teofilinas.

Kai kurie žmonės klausia, ar sveika gerti kavą su pienu? Gerti labai karštą juodą kavą, kaip ir bet kokį kitą vos ne verdantį gėrimą, yra nesveika, nes gali išsivystyti stemplės vėžys. Įsipylus į kavą pieno, gėrimas nebebūna toks karštas.

Vis dar vyksta ginčai dėl tirpios kavos. Tačiau jau seniai nustatyta, kad ji yra prastesnė už maltą pupelių kavą. Tirpios kavos gamybai naudojama ne arabika, o robusta. Kavos pupeles kepa, mala, verda, po to kavos ekstraktą filtruoja, džiovina. Kokios technologijos naudojamos vėliau, niekas tiksliai nežino. Tirpioje kavoje būna labai daug kofeino, nors tikros natūralios kavos lieka vos keliolika procentų, Ypač nesveika gerti tirpios kavos mišinius, nes juose būna ne tik pieno miltelių, bet ir sojos bei kitokių mums nežinomų medžiagų.

Новые статьи