Žarnyno mikroflora kontroliuoja gliukozės metabolizmą

21 января 2018 г.

Mokslininkai iš Oregon State University aptiko imuninės sistemos ir žarnyno mikrofloros ryšį su gliukozės metabolizmu. Ši sąveika – svarbus aspektas cukrinio diabeto 2 tipo ir metabolinio sindromo išsivystymo rizikoje. Tyrimas parodė žarnyno bakterijų, o ypač bakterijos Akkermansia muciniphila, dalyvaujančios gliukozės metabolizme, rolę. Tapo aišku, kad mūsų imuninė sistema glaudžiai susijusi su metabolinėmis funkcijomis, ir ši nauja tyrimų sritis gavo imunometabolizmo pavadinimą. Paaiškėjo, kad evoliucijos eigoje žmogui atsirado funkcinės sistemos, kuriose mikrobai – svarbiausia ir neatsiejama dalis. Yra žinoma, kad specialus baltymas gama-interferonas veikia gliukozės metabolizmą, padeda kovoti su infekcija, ir paaiškėjo, kad šiame procese svarbią rolę vaidina bakterijos A.muciniphila. Laboratorinės pelės, kurios buvo specialiai išvestos tam tyrimui su žemesniu gama-interferono lygiu, turėjo aukštesnį А.muciniphila lygį ir didesnį gliukozės toleravimą. Jeigu interferono kiekis pas jas didėjo, tuoj pat mažėjo А.muciniphila kiekis, ir mažėjo gliukozės toleravimas. Šie rezultatai pasitvirtino ir pas žmogų. Buvo pastebėta, kad sportininkai su didesne kūno mase turi aukštą žarnyno bakterijų A.muciniphila lygį. Šis tyrimas parodė, kad imunitetas ir gliukozės metabolizmas glaudžiai susiję tarpusavyje, ir tiltelis tarp jų yra žarnyno bakterijos.

Šio darbo rezultatai leidžia sukurti naują „probiotinį“ metodą gydant diabetą ir metabolinį sindromą.

Новые статьи