• Bakteriologinė bioplėvelė – infekcijos atsiradimo forma

    Bioplėvelė (biofilm) – plačiai žinoma ir paplitusi mikroorganizmų gyvavimo forma. Bioplėvelės yra atsparios įprastiems antibiotikams. Bakterijų kolonijos esančios polisacharido apvalkale ir skiriančios viena kitą vandens kanalais suformuoja sudėtingus darinius – vadinamąsias bioplėveles. Vandens kanalais bakterijos gauna deguonies, maistinių medžiagų, tais pačiais kanalais į jas...
  • Geros draugės – bakterijos

    Bakterijos mūsų organizme turi žymiai daugiau svarbių sveikatai ir gerovei efektų, negu mes manome. Dauguma nežino, kam reikalingi tie milijonai mažų darbštuolių ir kaip jie veikia mūsų aktyvumą, sveikatą ir žvalumą. Daugybė tyrimų nustatė mikroorganizmų sąsają su tokiomis ligomis, kaip peršalimo virusinės ligos, atopinis dermatitas, alerginis rinitas, dirglios žarnos sindromas ir daugelis...
  • Dieta be gliuteno ne visada naudinga

    Dieta be gliuteno darosi vis populiaresnė ir pastaruoju metu ji tampa tiesiog madinga tendencija mityboje. Nors tikros indikacijos jai yra gana retos, juk tikra celiakija – gana retas sutrikimas, ji pasitaiko mažiau nei pas 1 procentą gyventojų. O pagal statistiką išsivysčiusiose šalyse vartoti produktus be gliuteno linkę nuo 10 iki 20% gyventojų. Dėl ko taip yra ir kuo tai gresia...
  • Vitaminas D3 mažina vaikų autizmo simptomus

    Tyrimas su 109 vaikais nuo 3 iki 10 metų (pirmas dvigubai aklas randomizuotas klinikinis tyrimas šia tema) parodė vitamino D3 efektyvumą autizmo spektro (ASD) sutrikimų atveju. Vaikų psichologijos ir psichiatrijos žurnale išspausdintas darbas parodė efektyvumą po keturių mėnesių vitamino D3 vartojimo palyginus su placebo grupe. Į autizmo spektro sutrikimus (ASD) įeina Aspergerio sindromas,...
  • Vegetarai ir mėsėdžiai vis dar ginčijasi

    Vegetarai mano, kad jų gyvenimo būdas yra sveikas, o mėsėdžiai, kaip, beje, ir daugelis gydytojų, laikosi nuostatos, jog atsisakydami gyvulinės kilmės maisto galite pakenkti sveikatai. Meijo klinikos gydytojų tyrimais norėta galutinai išsiaiškinti, kaip gi yra iš tikrųjų. Tiriamasis darbas buvo vykdomas 2014 – 2015 metais, jo metu buvo atlikta maždaug 170 tyrimų, susijusių su vegetarine...
  • Kvapai ir aromaterapijos efektai

    Žmogaus, kaip ir gyvūnų, uoslė – viena iš svarbiausių bendravimo su išoriniu pasauliu priemonė, jos pagalba mes gauname daugybę svarbių žinių apie mus supančią tikrovę. O kaip veikia kvapai mūsų elgesį? Ir kokią informaciją mes gauname kvapų dėka? Pasirodo, kvapų poveikis labai didelis. Visų pirma, yra svarbūs kitų žmonių kvapai. Iš jų mes gauname informaciją apie konkretų žmogų....
  • Nauja sveikos mitybos tendencija: atsparus krakmolas padeda lieknėti

    Na štai, mokslas vėl pateikia siurprizų: tai, ko mes visi taip bijojome ir stengėmės išvengti arba bent jau sumažinti, būtent, krakmolo, dabar pasirodo kaip svarbiausias kovos su antsvoriu produktas! Anksčiau buvo manyta, kad krakmolas visiškai įsisavinamas žarnyne, tačiau dabar mokslininkai nustatė, kad yra krakmolo, kuris nevirškinamas plonajame žarnyne ir nepakitęs pasiekia storąjį žarnyną,...
  • Kodėl trūkstant deguonies organizmo ląstelės gali regeneruoti?

    Visos mūsų organizmo ląstelės, išskyrus odos paviršiaus epitelį, yra toje pačioje terpėje – jas skalauja kraujas, limfa ir tarpląstelinis skystis. Visa ši skystoji terpė turi griežtai nustatytą pH, labai reikšmingą žmogaus sveikatai rodiklį. PH rodiklis (lot. potentia hydrogeni – vandenilio potencialas) – nurodo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą ir ją apibrėžia vandenilio atomų...
  • Kodėl svarbu stebėti organizmo rūgštingumo lygį?

    Kadangi pagrindinė žmogaus kūno sandaros medžiaga yra vanduo (50-60%), tai pH lygis arba jo nukrypimai nuo normos turi didelę įtaką visai organizmo biochemijai, sveikatos būklei arba ligų atsiradimui. Viso organizmo reguliavimo mechanizmai atsakingi už pH balanso palaikymą, kenksmingų metabolitų, rūgščių pertekliaus pašalinimą iš kūno, kad nebūtų pažeistos gyvos ląstelės. Jeigu pH tampa per...
  • Ląsteliena prieš onkologiją

    Turima nemažai duomenų apie tai, kad žmonės, vartojantys daug ląstelienos, sumažina navikų susiformavimo riziką. Ir jeigu apie vitaminų bei mineralų naudą organizmui kalbama jau seniai ir šis teiginys nereikalauja įrodymų, tai apie ląstelienos naudą sveikatai žino nedaugelis. Bet tai nestebina, nes dar prieš 20 – 25 metus vyravo nuomonė, kad ląsteliena – tai tik bereikalingas...
  • Senėjimas

    Londono karališkojo koledžo mokslininkai sukūrė metodiką konkretaus žmogaus organizmo senėjimo spartai nustatyti. Ją taikant bus įmanoma prognozuoti gyvenimo trukmę arba nustatyti padidėjusią riziką susirgti demencija (silpnaprotyste). Ši metodika neteikia jokių rekomendacijų, kaip sustabdyti senėjimo procesą, tačiau prognozuoja jo trukmę ir spartą. Metodika grindžiama senėjimo ląstelių...
  • Žalia arbata trukdo įsisavinti geležį?

    Apie žalios arbatos naudą žino visi, bet ta nauda sumažėja, jei tuo pat metu vartoti daug geležies turinčių produktų arba geležies preparatus. Žalia arbata turi stiprių antioksidantinių savybių, bet su kai kuriais produktais jų geriau nesuderinti. Žalios arbatos geriau nevartoti kartu su produktais, kuriuose daug geležies, nes tokiame junginyje ji praranda savo antioksidacinių savybių. Tai...
  • Visur esantys enzimai?

    Mūsų organizme fermentai arba enzimai – tai baltymų molekulės, kurių pagalba vyksta visi biologiniai procesai. Jie yra cheminių procesų biologiniai katalizatoriai – pagreitina visus procesus gyvose ląstelėse. Be enzimų neįmanoma gyvybė jokiu pavidalu. Dalyvaujant enzimams reguliuojami maisto suskaldymo ir įsisavinimo, maistingų medžiagų metabolizmo, atidirbtų ir kenksmingų medžiagų...
  • Arbata, kava ir matė – verta jas gerti karštas ar ne?

    Peržiūrėti ir atnaujinti kancerogeninių medžiagų sąrašai, leidžiami IARC (Tarptautinės vėžio tyrinėjimo agentūros). Buvo pakeista tokių gėrimų, kaip arbata , matė arba kava, temperatūra. Prie grupės 2А kancerogenų buvo priskirti visi karšti gėrimai su temperatūra aukštesne už 65°С. Tokia išvada buvo padaryta išanalizavus virš 500 tyrimų, nagrinėjusių arbatos ir matė poveikį onkologiniams...
  • Omega spanguolė – stebuklinga uoga!

    Mes dažnai girdime išraiška: „Ką jūs valgote – tuo ir tampate“ arba „Jūs – tai ką valgote!“ Nors turbūt jums ši frazė jau ir atsibodo, tačiau maisto energetika egzistuoja. Svarbu prisiminti, kad maistas veikia visus mūsų gyvenimo aspektus, įskaitant skanų, ir ne labai. OMEGA SPANGUOLĖ – populiarus naujas produktas, iš linijos produktų sveikatai...
  • Imunitetas – kaip jį galima palaikyti?

    Imunitetas – sudėtinga sistema, kuri saugo organizmą nuo įvairiausių išorės veiksnių, trikdančių jo darbą. Imuniteto sistema – tai mūsų sveikatos sargybinis. Gerai funkcionuojanti imuniteto sistema – tai organizmo gebėjimas pasipriešinti virusams, bakterijoms, onkologiniams susirgimams. Tačiau imunitetas turi ir priešingą savybę – imuninė apsauga gali pasireikšti...
  • Teisinga mityba palaiko mūsų mikroflorą. O mikrobai mus maitina!

    Mes dažnai užduodame sau klausimą „kaip teisingai maitintis?“ Kažkas juk turi žinoti atsakymą į šį klausimą? Egzistuoja net mokslo šaka – ji vadinasi „trofologija“, ji nagrinėja maistingų medžiagų ištirpimo ir pasisavinimo organizme dėsningumus, ląstelių ir audinių maitinimo mechanizmus, yra glaudžiai susijusi su gastroenterologija, nutriciologija,...
  • Kodėl kalcis reikalingas mūsų organizmui?

    Organizme, kaip ir visoje gamtoje, kiekvienas mineralas atlieka daugybę funkcijų – visi jie labai svarbūs ir veikia mūsų organizmo būklę ir savijautą. Štai kai kurios svarbiausios kalcio funkcijos: padeda palaikyti normalų kraujo krešėjimą; padeda palaikyti normalią energijos apykaitą; padeda palaikyti normalią raumenų veiklą; padeda palaikyti normalų nervų impulso...
  • Augalinis aliejus – žalingas ar naudingas ir kaip jį išsirinkti?

    Visus paskutinius dešimtmečius augalinis aliejus buvo priskiriamas prie naudingų ir sveikų produktų. American Heart Association, National Cholesterol Education Program ir National Institute of Health savo sveikos mitybos rekomendacijose patardavo vartoti daugiau augalinio aliejaus ir apriboti gyvulinius riebalus. Tuo tarpu nebuvo patikslinta, kokius aliejus jie turėjo omeny – nebrangius...
  • Nuo kūdikystės iki senatvės – žmogaus ir mikroorganizmų ryšys

    Gydytojai po truputį pradeda vis geriau suvokti mikrofloros svarbą visam organizmui, o ne tik žarnynui. Susidomėjimas mikrobais iškilo dėl alerginio dermatito, alerginio rinito, astmos atvejų padaugėjimu. Mokslininkai yra įsitikinę, kad šis padaugėjimas nėra susijęs su genetiniais pasikeitimais, bet jo priežastis – aplinkos sąlygų pasikeitimas. Mikroorganizmai veikia fiziologiją, keičia...