Glitimo netoleravimas - patarimai ir sprendimai
2025 m. kovo 7 d.
„Nevalgai duonos? Atsisakai makaronų? Vengi pyragų? Laikaisi dietos? Sergi?“ Kiekvienas, susidūręs su glitimo netoleravimu, tikriausiai yra girdėjęs tokius ar panašius klausimus. Ar tau kaskart tenka pasiaiškinti, kodėl nevartoji produktų, kuriuose yra glitimo? Nors daugelis žmonių gali valgyti kviečius ir kitus glitimo turinčius produktus be jokių problemų, daliai žmonių tai sukelia įvairius sveikatos sutrikimus – nuo virškinimo problemų iki stipresnių autoimuninių reakcijų.
„Nepaisant to, visuomenėje glitimo netoleravimas vis dar dažnai traktuojamas kaip mados dieta arba nepagrįstas išrankumas maistui. Tačiau iš tikrųjų tai yra realus maisto netoleravimas, su kuriuo susiduria daugybė žmonių visame pasaulyje. Netoleruojantys glitimo kasdieniame gyvenime patiria iššūkių: ką valgyti kavinėje ar mokyklos valgykloje? Kaip nesukelti nepatogių situacijų prašant specialaus meniu verslo susitikimuose? Glitimo netoleravimas neturėtų riboti žmogaus kasdienio gyvenimo, energijos ar gyvenimo kokybės. Būtent dėl šios priežasties buvo sukurtas projektas www.netoleruoji.lt, kurio tikslas – suteikti daugiau žinių, ramybės ir patogumo žmonėms, gyvenantiems be glitimo”, - sako MB Green platform vadovas R. Drižys.
„Džiaugiamės, kad po metų darbo sulaukiame daug teigiamų atsiliepimų ir galime prisidėti prie daugelio žmonių kokybiško gyvenimo”, - sako jis.
Kas yra glitimas?
Glitimas (angl. gluten) – tai sudėtingas baltymų mišinys, daugiausia sudarytas iš gliadinų ir gluteninų, kurie randami kai kurių grūdinių kultūrų, tokių kaip kviečiai, miežiai ir rugiai, sėklose. Gliadinas ir gliuteninas sudaro apie 80 % kviečio grūdo baltymų. Jis atlieka itin svarbų vaidmenį kepiniuose ir kituose miltiniuose gaminiuose, nes suteikia tešlai elastingumo, leidžia jai iškilti ir padeda išlaikyti struktūrą. Kai tešla yra minkoma, glitimo baltymai suformuoja tamprų tinklą, kuris sulaiko anglies dioksido burbuliukus, susidarančius fermentacijos metu, taip suteikdamas kepiniams purią tekstūrą. Dėl šių savybių glitimas yra neatsiejama daugelio maisto produktų sudedamoji dalis, ypač kepiniuose, makaronuose, picos tešloje ir net kai kuriuose padažuose ar perdirbtuose maisto produktuose, kur jis naudojamas kaip tirštiklis arba stabilizatorius.
Glitimo netoleravimas – tai būklė, kai organizmas negali tinkamai virškinti arba toleruoti glitimo, sukeldamas įvairius nemalonius simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas, nuovargis ar galvos skausmai. Jis gali pasireikšti kaip:
- Celiakija – autoimuninė liga, kai glitimas pažeidžia plonosios žarnos gleivinę, sukeldamas uždegimą ir maistinių medžiagų įsisavinimo sutrikimus.
- Necealiakinis jautrumas glitimui – sukelia panašius simptomus kaip celiakija, tačiau nesukelia žarnyno pažeidimų ar autoimuninių reakcijų.
- Alergija kviečiams – imuninė reakcija į kviečių baltymus, įskaitant glitimą, pasireiškianti alerginiais simptomais, tokiais kaip odos bėrimai, kvėpavimo sutrikimai ar anafilaksija.
Svarbu suprasti, kad glitimo netoleravimas nėra liga – tai tiesiog būklė, kai organizmas negali tinkamai virškinti ar toleruoti glitimo. Nors ši būklė gali sukelti diskomfortą, ji nėra pavojinga gyvybei ir gali būti valdoma tinkama mityba bei gyvenimo būdu. Žmonės, turintys glitimo netoleravimą, gali gyventi sveikai ir aktyviai, jei išmoksta valdyti savo mitybą ir stebėti savo organizmo reakcijas.
Glitimo netoleravimas dažnai painiojamas su kviečių alergija. Kviečių alergijos atveju imuninė sistema reaguoja į kviečių baltymus, sukeldama stiprias alergines reakcijas, tokias kaip bėrimas, kvėpavimo problemos ar net anafilaksija. Tuo tarpu glitimo netoleravimo simptomai dažniausiai yra susiję su virškinimu ir bendru organizmo uždegimu.
Svarbu, kad žmonės, įtariantys glitimo netoleravimą, pasitartų su gydytoju ir atliktų reikiamus tyrimus. Savidiagnozė gali būti netiksli, todėl profesionalūs tyrimai padės tiksliai nustatyti problemą ir rasti tinkamus jos valdymo būdus.
Kaip nustatyti glitimo netoleravimą?
Glitimo netoleravimą gali diagnozuoti gydytojas atlikęs šiuos tyrimus:
- Kraujo testus, skirtus nustatyti celiakijai būdingus antikūnus;
- Žarnyno biopsiją, jei įtariama celiakija;
- Odos alergijos testus, jei įtariama kviečių alergija;
- Glitimo eliminacijos dietą ir provokacinį testą jautrumui nustatyti.
Paslėptas glitimas: kur jo ieškoti ir kaip jo išvengti?
Glitimas – tai baltymų mišinys, randamas kviečiuose, rugiuose ir miežiuose, tačiau ne visi žino, kad glitimas gali slėptis ne tik duonoje ar makaronuose, bet ir kituose netikėtuose produktuose.
Žmonės, turintys glitimo netoleravimą ar celiakiją, dažnai susiduria su iššūkiu rasti saugų maistą, nes net menkiausi glitimo pėdsakai gali sukelti sveikatos problemų. Paslėptas glitimas gali būti:
Perdirbtuose maisto produktuose - padažuose (sojų padaže, pomidorų padaže, majoneze, salotų užpiluose), sriubose ir sultiniuose (daugelis jų sutirštinami miltais), dešrelėse, mėsos gaminiuose, maltinukuose, greitame maiste ir pusfabrikačiuose (pvz., bulvių traškučiai, prieskoniai, užkandžiai), leduose ir saldumynuose (pavyzdžiui, saldainiuose ar sausainiuose, kur gali būti glitimo kaip rišamosios medžiagos).
Vaistuose ir maisto papilduose - glitimas naudojamas kaip užpildas kai kuriuose vaistuose ir papildų kapsulėse. Jei turite jautrumą glitimui, būtina tikrinti vaistų sudėtį arba pasitarti su gydytoju ar vaistininku.
Kosmetikos priemonėse - kai kuriuose lūpų dažuose, dantų pastose, odos priežiūros produktuose gali būti kviečių arba kitų grūdų ekstraktų, kurie gali turėti glitimo. Nors per odą jis dažniausiai nėra absorbuojamas, jautriems žmonėms tai gali sukelti reakcijas.
Kaip išvengti paslėpto glitimo?
Skaitykite etiketes – rinkitės produktus, pažymėtus „Be glitimo“ (angl. gluten-free). Jei sudėtyje yra kviečių, rugių, miežių ar jų išvestinių medžiagų (pvz., maltodekstrino, kvietinių krakmolų), produktas gali turėti glitimo.
Venkite kryžminės taršos – gamindami maistą namuose, naudokite atskirus įrankius, lenteles ir keptuves.
Būkite atsargūs valgydami ne namuose – restoranuose ar kavinėse pasiteiraukite, ar patiekalai ruošiami be glitimo užteršimo.
Sprendimai netoleruojantiems glitimo - pilnavertis gyvenimas su GluteoStop
„Džiaugiamės galėdami pasiūlyti aukščiausios kokybės sprendimą žmonėms, kurie kenčia nuo glitimo netoleravimo. Mūsų tikslas – suteikti galimybę mėgautis maistu su mažiau streso, nebijant atsitiktinio glitimo poveikio. GluteoStop – tai patikimas pasirinkimas tiems, kurie nori daugiau lankstumo savo kasdieniame gyvenime“, – teigia www.netoleruoji.lt projekto kūrėjai.
GluteoStop – tai Vokietijos gamintojo „ineo Pharma GmbH“ inovatyvus maisto papildas, skirtas žmonėms, turintiems glitimo netoleravimą. Jis padeda suskaidyti atsitiktinai suvartotą glitimą ir taip sumažinti galimus nemalonius simptomus.
GluteoStop sudėtyje yra specialių fermentų, kurie skatina glitimo skaidymą dar prieš jam pasiekiant žarnyną. Tai reiškia, kad valgydami nepažįstamą ar galimai užterštą maistą, galite jaustis saugiau ir išvengti virškinimo diskomforto. Nors jis nepakeičia griežtos glitimo neturinčios dietos, tai gali būti papildoma apsauga keliaujant ar valgant ne namuose.
„Žinoma, dažnai sulaukiame klausimų: kam reikalingas toks maisto papildas, jei yra glitimo neturinti dieta, maisto produktai be glitimo? Taip, sutinkame, kad dieta yra pagrindinis būdas išvengti glitimo poveikio, tačiau GluteoStop suteikia papildomą apsaugą. Šis papildas leidžia lankytis restoranuose, keliauti ir valgyti be didelio nerimo dėl netyčinio glitimo suvartojimo. Tai reiškia, kad su GluteoStop galite būti laisvesni savo pasirinkimuose, nesirūpindami dėl kiekvieno suvalgyto kąsnio“, – priduria specialistai.
Svarbu žinoti, kad GluteoStop nėra vaistas ir negali visiškai neutralizuoti glitimo poveikio žmonėms, sergantiems celiakija. Jis skirtas kaip papildoma priemonė tiems, kurie netoleruoja mažų glitimo kiekių arba nori sumažinti atsitiktinio glitimo suvartojimo poveikį.
GluteoStop, padeda žmonėms su glitimo netoleravimu gyventi pilnavertį gyvenimą. Jei nori sužinoti daugiau apie glitimo netoleravimą ir kaip gyventi be glitimo, apsilankyk www.netoleruoji.lt – čia rasi viską, ko reikia, čia rasite naudingą informaciją, patarimus ir bendruomenę, pasiruošusią padėti.
GluteoStop - sprendimas jūsų diskomfortui. Rinkitės kokybiškus papildus, kurie yra patikimi, efektyvūs ir užtikrinantys jūsų sveikatą bei gerą savijautą.
Aukštos kokybės maisto papildų ieškokite www.netoleruoji.lt internetinėje parduotuvėje. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotas maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas Nr. 190013364.