Klausk gydytojo

Klausimas ir atsakymas bus publikuojami šiame tinklalapyje.
Labai prašytume rašyti klausimus be rašybos klaidų.
Aneta Railienė (UAB „Panerio klinika“)

Gydytoja-psichiatrė atsakys į klausimus apie suaugusiųjų psichikos sutrikimus, priklausomybę alkoholiui, medikamentams ir narkotikams, gydymo galimybes.

Gydytoja - psichiatrė Aneta Railienė dirba Laisvės atėmimo vietų ligoninės Sveikatos priežiūros tarnyboje gydytoja - psichiatre bei privačioje klinikoje UAB „Panerio klinika“. Diagnozuoja ir gydo psichikos sveikatos surtrikimus, priklausomybę alkoholiui, medikamentams, narkotikams: skiria medikamentus, teikia psichologinę pagalbą, konsultuoja pacientų artimuosius.
 
Išsilavinimas:
1988 - 1995 m.  Kauno Medicinos Akademijos Gydomąsis fakultetas,
1995 - 1997 m. Kauno Medicines Akedemija, pairminė medicinos gydytojo rezidentūra,
1999 - 2003 m.  KMU Psichiatrijos klinika, antrinė gydytojo – psichiatro rezidentūra, 2002-2003m. psichoterapijos studijos  Humanistinės ir egzistencinės psichologijos institute Vilniuje.
2002 m. ir 2003 m. VDU  Socialinių mokslų fakultetas, doc. Dr. James Fleming ir prof.habil dr. Antanas Goštautas vedami profesinės kvalifikacijos tobulimo kursai „Trumpalaikė psichoterapija“.
 
Kiekvienais metais keliu savo profesinę kvalifikaciją dalyvaudama gydytojams rengiamose konferencijose ir gydytojų kvalifikacijos kėlimo kursuose.

Darbo patirtis:
2003 - 2011 m.  Pravieniškių gydymo ir pataisos namai, Sveikatos priežiūros tarnyba, gydytoja-psichiatrė.
2004 - 2008 m.  C. Boim „Šeimos klinika“, gydytoja - psichiatrė.
2006 - 2009 m. UAB „Gintarinė kilnika“ gydytoja-psichiatrė.
2006 - 2007 m.  Pravieniškių 3- ieji pataisos namai, Sveikatos priežiūros tarnyba,gydytoja- psichiatrė.
Nuo 2007 m.  UAB „Panerio klinika“, įkūrėja, direktorė,  gydytoja - psichiatrė.
Nuo 2011 m.  Laisvės atėmimo vietų ligoninė, Sveikatos priežiūros tarnyba, gydytoja - spichiatrė
 
UAB ”Panerio klinika”
Panerių g. 79, Kaunas
+370 687 38049
panerioklinika@gmail.com
www.panerioklinika.lt

Klausimai ekspertui:

Visos temos

Nuo: Darius
2021-06-08
Sveiki tueiu Hipohondrija nerimo sutrikima apie 2 metus geriau ivairius vaistus vis keitem keitem pradejau nuo esticalopram actavis puse meto nepadejo pakeitem i kitokius tada geriau anaframili vel po 3-4 men nieko gero tada parase sertonilio arba dar vadinamo zoloft geriau ji bet prasidejo stiprusbsalutinei po minimalios dozes disinimo teko lankitis net pas daktara toksikologa nuo to laiko nutraukiau visiskai atidepresantus na ir tas nerimas ir ligu baime nekur nepasitrauke vis jauciu naujus simptomus kurie sokineja tai sirdis tai galva tai kojos tai sanariai tai raumenis visokiausi skausmai tai pilinimas tai dusulis isityres esu vienintelis kas yra patikslinta tai refliuksas ir arhenodine cysta labai maza po mrt nezymus radinis kuris yra gimtas kai Pakomentavo daktaras relacoju meditacijas darau progresiveni raumenu atpalaidavima nebegu nuo situaciju isgyvenu viska kartais isgeriu bromazepamo tai puse tai ketvirtadali kaip toliau kaip gydytis ar yra dar kokie medikamentai galintys padet stengiosi neverksliant dziaugtis gyvenimu neusidaryt savyje

Sveiki,

Į Klausimus galiu atsakyti tik konsultacijos metu. Newsu aiškerėgė ir nors parašėte apie save daug, bet gydymui paskirti to neužtenka.

Nuo: Ugnė
2021-06-07
Gerb gydytoja. Keliau ad dozę 3 sav nuo 10 iki 12.5 cipralex pradėjo nevalingai naktį prieš užmiegant trukčiot kūno raumenys. Dirgino miega. Nusprendžiau gryst prie 10mg. Ar galima tiesiog grysti ir iškart gert 10 ar dar žaist kas antra diena ir pan?

Sveiki, galima grįžti iš karto.

Nuo: Albinutė
2021-06-02
Ar quotepinas tinkamas vartoti neramių kojų sindromui,ir kokiom dozėm?

Sveiki,

iš esmės tinkamas, bet priklauso koie sutrikimai eina kartu.

Kartais pats quetiapinas gali duoti nerimą, bwt labai retai.

Nuo: Tadas
2021-05-31
Ar mediciniškai efektyviau iš karto didesnė escitalopramo dozė ir greitesnė įveika, ar geriau mažesnė dozė ir ne toks šuolis įveikos?

Abiem atvejais šalia yra psichoterapija.

Sveiki,

kuo didesn4 startin4 doz4, tuo greičiau vaistas parodo savo teogoamą veikimą. Tačiau tada ir galimi šalutiniai reiškiniai "išlenda" stipresni.

Nuo: Mama
2021-05-28
Ir dar kodel būnant ligoninėj jam gydant ,dar atsiranda manijos ir kartais buna haliucinacijos,gulim savaite laiko?savaitgali ten daktaru nėra,tik slaugytojos ka tokiu atveju?

Savaitgaliais bet kurioje ligoninėje yra budintis gydytojas -psichiatras. Dar būna ir gydytojai-rezidentai. Paprastai gydymas būna suskirtas savaitgaliui, jei reikia- slaugytojos visada pakviečia gydytoją.

Nuo: Mama
2021-05-28
Sveiki,vel klausimas dėl sūnaus,mišrus šizoefektinio sutrikimas ,norejo rašyti bipolini ,bet paliko dar ši nes aš dabar kai viską pamenu nuo mums būdavo manija viską daro iki 100%siekdavo o paskui depresija bet kadangi nuo lapkričio mėnesio nieko nepritaikė ,tai buvo baisu ,iki ko daejo,kaip minėjau atsigulem į ligonine ,kad pritaikytu vaistukus nes iki siol nieks netiko ir kaip gydymo ir negavom,dabar iš olanzapino pereina į ariprazoli,labai tikiuosi,kad tiks nes savaite laiko visai kitas vaikas,ir kalba zvali ir nuotaika ir pan,bet noriu paklausti,gal Kaune ar ten klinikoj daro genetini vaistų toleravimo tyrima?labai noriu padaryti ,kad ateiti butų lengviau pritaikyti vaistukus, nes va kiek laiko vargstam🙈ir dar noriu truputi apie šia liga ar mes galėsime mokytis nes jis dabar aštuntokas,reikia pereiti į gimnazija,jis man mokesi gerai tik paskui prasidėjo ir sutriko mokslas negalėjimas susikaupti, išbūti ir pan.ir dar apie šia liga ar vaikas galės gyventi pilnaverti gyvenima vis neduoda ramybes šis klausimas?o gal mes iššūkiam gal čia per paauglyste tik taip ?nes labai greit iš mažo berniuko patapo dideliu labai greitas augimas buvo,ačiū.

Sveiki,

į visus Jūsų klausimus atsakys tik laikas. Reikia bandyti, mokitis, o tada bus matyti: ar sekasi ar nesiseka ir ką toliau daryti. Gydymas būtinas mažiausiai 3 metus jei nebus paūmėjimų.

Nuo: Laura
2021-05-27
Sveiki. Turiu mišrų nerimo ir depresijos sutrikimą. Gydytoja išrašė AD coaxil. Tačiau man jie labai netiko. Paliko vartoti xanax 0.25 mg. Vartoju juos apie mėnesį. Tačiau pastebėjau, kad man xanaxas nelabai pradėjo nuimti nerimą. Ką daryti? Prašyti, kad išrašytų stipresnių vaistų?

Sveiki,

Xanax sukelia pripratimą, tas jums ir atsitiko.

Ilgalaikiam nerimo gydymui skiriamas AD, jų yra daug. Reikia tik parinkti.

Nuo: Marija
2021-05-27
Ar antidepresantų metabolizmą įtakoja maistas ar kava? Pusryčių nevalgau tik pietus . Tai ad gaunasi ant tuscio su daug vandens..geriu kavos su valandos tarpu tarp ad su daug vandens. Skrandžiui viskas gerai. Tik dabar keliuosi dozę ir apie tai pagalvojau kai pradėjo kojoj toka drebulys lyg jaustis. Gal keliant doze kaip tik geriau su maistu isgerti? O tas drebuliukas slauny ir pedoj pareina? Doze nuo 10 iki 15 escitalopramo

Sveiki,

didinant AD dozę reikia didinti po 2,5 ar 5 mg. Atsirandantis pradžioje pašalinis poveikis yra labai individualus. Jei vaistą vartojate su maistu, tada jis lėčiau rezorbuojasi ir mažesnėmis dozėmis patenka į smegenis, todėl tikėtinas pašalinis poveikis arba būna silpnas arba visai nebūna.

Nuo: Giedrė
2021-05-26
Laba diena. Klausimas apie escitalopramą. Ar jis saugus daugiau nęi 10mg? Beveik metus vartojau bet mažoka su mano nerimo sutrikimu. Bijau ar 15 neužaktyvins per daug? Juk jis aktyvinantis tiesa? Nors man depresija ir įkyrios mintys tai doze kaip ir tinkama didesne būtų. Ar gali turrėti daugiau aktyvinimo ir salutiniu jei 10mg puikiai tiko?

Sveiki,

escitalopramaum yra labai saugus ir švelnus medikamentas. Tai vienintelis AD, registruotas atskiromis indikacijomis: suaugusiems, vaikams-paaugliams ir senjorams - reiškia labai giliai tirtas ir darytos ilgalaikės vaisto poveikių studijos.

Escitalopramum 10 mg aš vadinu "vaikiška" doze. Tikrai labai maža dozė, todėl jei reikia, dozę galima ir būtina kelti. Kadangi vaistas labai silpnas ir švelnus, aktyvinimo galite tikėtis ne mažaiau nei nuo 30-40 mg dozės.

Nuo: Mama
2021-05-22
Sveiki vel,mano vaikas gere olanzapine,beveik mėnesį,vakare 15mg,bet jam vel viskas su gryzo balsai įsakymai ir pan,buvom Šiauliuose ligoninėj ten skyrė haloperidolio bet vel tas pats, tada skyrė musu paichiatre olanzapine vel tas pats ,dabar atsigulem į Kauno klinikas ,kas čia darosi kodel taip yra ligoninėj apmalšina gryšta, geriam vaistus ir vel tas pats,mums šizoefektinis mišrus tipas, sutrikimas balsai haliucinacijos ir pan.Dabar atsigulem į Kauno klinikas labai prašiau, kad padarytu viską, skirtų priderinti vaistus, gydima,kaip ir ka padaryti kad tik vaikas galetu gyventi gyvenima mums 14m ,gydytoja kodel taip yra kas mums darosi buvo sveikiausias vaikas nuo lapkričio men mum dabar viskas vyksta🙏Noriu ,kad vaikas atsigautų gyventų pilnaverti gyvenima.

Laba diena,

LSMU tikrai priderins gydymą. tačiau net ir aticderinus gydymą, ligą gali banguoti. Niekas neapsaugotas nuo atkryčio.

Nuo: Gaja
2021-05-20
Laba diena. Kiek paprastai trunka šalutiniai didinant ssri dozę? Raumenų skausmai, svaigimas. Tiesa nera jie stiprūs. Bet turbut tik laukimas gali parodyti ar praeis? Kalbu apie eacitaloprama.15mg

Sveiki,

anksčiasu ar vėliau oranizmas prisitaiko. Kaip greitai? kiekvienam labai skirtingai.

Jei pašaliniai poveikiai per 3-4 savaites nepraeina, galima galvoti apir gydymo korekcija kiatis vaistais.

Nuo: Gedimina
2021-05-17
Sveiki. Kaip geriau kelti ad dozę? Ar didesnem dozėm su benzodiaziapinais kad būtų greitesnis poveikis? Ar lėčiau ir ilgiau be jų pvz kas antra dieną. Aš geriu 10mg cipralex jau metai. Nejutau nieko tik nerimą ir skrandį jį pradėdama. Bet dabar keliu iki 12.5 ir jaučiu tarpais galvos svaigima ir pykinimą. Ar dozė didesnė už 10mg reiškia turi daugiau šalutinių? Per kiek laiko praeina galvos svaigimas? Teoriškai jei toleravau 10mg ar galėčiau netoleruoti 15mg? Ačiū

Labai retai yra medikamento netoleravimas, kelian dozę palaipsniui. Visi medikamentai kuriami, kad padėtų žmonėms, bet žmonės skirtingai jautrūs medikamento dozei, skirtingas terapinis ir šalutinis poveikis.

Jei metus vartojote 10 mg, tai dozę padidinti iki 20 mg turėtų būti paprasta. pradžioje galima jį vartoti nakčiai ( pramiegosite pašalinius) ir gerai pavalgius.

Išskirtiniais atvejais, o jų visada kažkada pasitaiko, vaistas gali netikti. Ir viskas. Tada ieškome kito tinkamo.

Nuo: Justas
2021-05-15
Laba diena, vartoju kvetiapina 300mg ir miegu gerai, bet dienos metu daznai truksta motivacijos, jauciu apatija. Antidepresantai netiko, nes man bipolinis (nestiprios formos). Noreciau kvetiapina mazint iki 200mg ir prideti 2,5 aripiprazolo, skaiciau kad mazom dozem turi stimuliuojanti poveiki. Ar gali buti tokia kombinacija? Aciu.

Sveiki,

kombinacijos gali būti visokios, svarbiausia rasti tą, kuri duoda gerą savijautą.

Kaip keisti quetiapiną aripiprazoliu, turi nuspręsti ir paaiškinti gydytojas. Pastebėiu, kad aripiprazolum mažiausia dozė yra 10 mg ir tabletė nelaužoma, turi būti išgerta visa, nekramtyta.

Nuo: Tadas
2021-05-15
Ačiu už atsakymą. Dar matau nurodete kad escitalopramą reik vartoti bent 3 mėnesius nui tada kai paisjaučiajama ir išlaikoma gera savijauta. Gera savijauta tai turite omwny visiškai be nerimo, atstatyta į pradinę būseną ar tiesiog kad didelės atakos nebekankina?

Turi būti Jums gera savijauta. Kas yra Jums gera savijauta? turite sau pats įvardinti. Žmonių pakantumas savijautai ir požiuris yra labai skirtingi. Kas man gali attrodyti gerai - Jūs turėsite savo nuomonę.

Nuo: Lolita
2021-05-14
Gydytoja ar salutiniai keliant doze nuo 10 cipralex iki 15mg reiškia kad aš netoleruoju to vaisto? Bet dar tik pirmos dienos. Pykina nėra jėgu...tarpais labai užkyla nerimas...ar jie praeis jei praėjo ir su 10mg doze? Bet truko ilgokai kokius 2mėn..kol pakėliau iki 10mg..tada kelis metus nieko nejaučiau blogo tik gero. Kaip jūs manot? Su gydytoja neturiu galimybes susisiekti

Sveiki, jei vaista vartojote gana ilgai, tai dozės toks mažas kėlimas negali duoti tokius pašalinius poveikius.

kitas dalykas: gal reikia kažką dadėti, o ne dozę kelti.

Tai sprendžia gydytojas, kuris Jus mato ir žino ligos istoriją.

Nuo: Mama
2021-05-13
Ka daryti su svoriu vartojant olanzapine?gydomes antra savaite,geriam po 15mg .svoris auga o mums dar tik 14m svoris 88kg pilvas atsirado ,šlaunys tuoj vaikui kita beda bus virš svoris 🙈

Sveiki,

jei išlaikant tokį poatį fizinį aktyvumą ir mitybos režimą svoris auga - reikia tartis su gydytoju ir keisti medikametą į kitą. Medikamentų poveikiai pasireiškia labai individualiai ir gydytojas, skirdamas vaistą negali tiksliai paskyti kokie bus ar nebus Jums pašaliniai poveikiai. Viskas vyksta bandant vartoti vaistą ir žiūrint kas darosi.

Nuo: Lolita
2021-05-13
Sveiki rašiau jums prieš tai ir neparašiau medikamento. Tai 10mg cipralexo vartojau. Reikia kelti iki 15mg bet labai nenoriu naudoti raminamųjų. Nes bijau pripratimo. Ar 15mg turės daugiau šalutinių nei teko patirti keliant iki 10mg? Organizmas per kelis metua puikiai toleravo bet vargau su skrandziu ir pakeltu nerimu kol pripratau.

Laba diena,

Escitalopramum yra ne raminantis vaistas ir prie jo nepriprantama. Tai gydomasisi vaistas, antidepresantas ir jį reikia vartoti tol, kol savijauta bent 3 mėnesius išsilaiko gera.

Vaista pabandykite vartoti nakčiai, taip pašalinius poveikius "pramiegosite".

Nuo: Lolita
2021-05-12
Laba diena. Ar įmanoma as dozę pakelti be raminamų jei esi jau gėrusi 10mg keletą metų. Gal kažką augalinio miegui ir nerimui pavartoti kai sudirgina tas didinimas vaistų. Jau savaitę gėriau bromazepamą ir nenuėmė nerimo tad liepe keltis dozę, pridengiant bzd. Bet aš jų jau bijau nes psichologiškai galiu priprasti. Gal miegui koks melatoninas o nerimui valerijonas tiktų? Juk turbut organizmas jau pažįsta šį vaistą ir turėtų toleruoti pakėlimą lengviau nei pirminį vartojimą?paminėsiu kad išsiprovokavęs stiprus nerimas šiuo metu.

Sveiki,

neparašėte kokį medikamentą vartojate 10 mg doze?

Nuo: Tadas
2021-05-11
Ar saugu vartoti Cipralex 20mg?
Ir ar labai blogai jeigu retkarčiais praleidžiamos dozės? Pvz. neišgeriamos dvi per savaitę iš septynių? Ar nenukrenta efektyvumas?

Sveiki,

medikamentas yra saugus ir modernus.

Paprastai vaistą reikia stengtis vartoti kasdien, bet jei 1 diena uškrenta-nieko tokio.

Nuo: Evelina
2021-05-11
Sveiki, ar galima gauti kažkokį išrašą/pažymą, kuri atleistų nuo viešo kalbėjimo? Viešo kalbėjimo metu darosi silpna ir atrodo, kad tuoj nualpsiu. Taip pat prieš viešo kalbėjimo pradžią kyla silpnos panikos atakos.

Sveiki,

jei mJūs esate moksleivė, galbūt įmanomas toks dalykas.

Suaaugusiam, galime rekomenduoti tik akademines atostogas moksle dėl esmoa sveikatos būklės.


Lankytojų klausimai publikuojami be korektūros.

Šis atsakymas yra bendro pobūdžio informacija, kuri nėra ir jokiais būdais negali būti laikoma Jūsų diagnoze, skiriamu gydymu ar kitokia Jums tiesiogiai teikiama sveikatos priežiūros paslauga. Bendro pobūdžio atsakymas teikiamas išimtinai pagal Jūsų pateiktą klausimą. Visais atvejais rekomenduojame kreiptis tiesiogiai į sveikatos priežiūros specialistą dėl diagnozės, gydymo ar kitokios sveikatos priežiūros paslaugos.