Ląsteliena

  • Cukrinio diabeto diagnozė ir prevencija

    2 tipo diabetui bei jo pranašei – priešdiabetinei būklei – PSO suteikė pandemijos statusą mūsų modernioje visuomenėje. Cukrinis diabetas anksčiau buvo laikytas su senėjimu susijusia liga, o dabar dėl prastų maisto ir gyvenimo būdo pasirinkimų jis smogia vis jaunesniems. Diabeto prevencija labiausiai pasiteisintų būtent šiais susirgimų atvejais. Vienas testas tapo aukso standartu...
  • Viskas apie baltymus ir jų pasisavinimą

    Dažnas sportininkas sako, kad gražus kūnas formuojamas ne sporto salėje, o virtuvėje ir pabrėžia baltymų svarbą mūsų mityboje. Baltymai – pagrindinė kūno statybinė medžiaga, sudaranti didžiąją dalį vidaus organų, raumenų, sausgyslių struktūros, jų yra kiekvienoje žmogaus kūno ląstelėje. Pakankamas jų kiekis svarbus ne tik norint turėti gražų bei sveiką kūną, bet ir sveiką odą, plaukus,...
  • Šermukšnis - vitaminų lobynas sveikatai

    Šermukšnis- tai vertingas dekoratyvinis, maistinis ir vaistinis augalas. Viduramžiais šermukšnis buvo labai populiarus Europoje, o jo gydomąsias savybes žinojo dar senovės graikai. Lietuvoje paprastasis šermukšnis sodintas kiekvienoje sodyboje, dažniausiai prie kiemo vartų. Lietuvių mitologijoje šermukšnis – stebuklingas, piktąsias dvasias nuvaikantis medis. Nuo senų laikų...
  • 5 naudingosios chlorella savybės, kurias turėtumėte žinoti

    Šis pilnas maistinių medžiagų dumblis yra puikus pagalbininkas gydant aukštą kraujospūdį, aukštą cholesterolio kiekį ir ne tik. Sužinokite, kuo chlorella naudinga jūsų sveikatai ir kaip ją naudoti. Chlorella tapo gerai žinoma kaip sveikas maistas, nes joje yra gausu maistingų medžiagų. Tabletėse, pagamintose iš grynos chlorella, gali būti apie 60 proc. baltymų, 20 proc. angliavandenių ir 11...
  • Ksilitolis: didžiausias pokytis dantų higienoje

      Ksilitolis yra gerasis cukrus, kuris gali pagerinti burnos sveikatos būklę ir užkirsti kelią dantų ėduoniui. Apie ksilitoli galima rasti nemažai straipsnių, tačiau Lietuvoje ši medžiaga nėra labai populiari. Nuo septintojo dešimtmečio yra naudojamos dvi profilaktinės priemonės: su fluoru ir be fluoro. JAV mokslininkai buvo labai susitelkę į profilaktiką su fluoru: vandens...
  • Ląsteliena prieš onkologiją

    Turima nemažai duomenų apie tai, kad žmonės, vartojantys daug ląstelienos, sumažina navikų susiformavimo riziką. Ir jeigu apie vitaminų bei mineralų naudą organizmui kalbama jau seniai ir šis teiginys nereikalauja įrodymų, tai apie ląstelienos naudą sveikatai žino nedaugelis. Bet tai nestebina, nes dar prieš 20 – 25 metus vyravo nuomonė, kad ląsteliena – tai tik bereikalingas...
  • Kodėl daržovės tokios naudingos?

    Visiems yra žinoma, kad vaisiuose ir daržovėse yra gausu vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Dar net prieš 15-20 metų, požiūris į maistines skaidulas buvo neaiškus, į jas žiūrėdavo, kaip į nereikalinga maisto komponentą, jos buvo laikomos tik balastu. Laikui bėgant, požiūris smarkiai pasikeitė, mokslas suprato jų didžiulę reikšmę sveikatai, ir dabar priešingai nei ankščiau, bandoma...
  • Ką gi reiškia „natūralus“?

    Europos Sąjungoje termino „natūralus“ neleista naudoti maisto ingredientų atžvilgiu išskyrus kvapiąsias medžiagas. JAV FDA yra ne toks griežtas: leistina vartoti terminą „natūralus“, jeigu tai neklaidina vartotojo. Apskritai žodis „natūralus“ reiškia „egzistuojantis gamtoje arba jos sukurtas, o ne sukurtas arba pagamintas žmogaus“. Maisto...
  • Imunitetas – kaip jį galima palaikyti?

    Imunitetas – sudėtinga sistema, kuri saugo organizmą nuo įvairiausių išorės veiksnių, trikdančių jo darbą. Imuniteto sistema – tai mūsų sveikatos sargybinis. Gerai funkcionuojanti imuniteto sistema – tai organizmo gebėjimas pasipriešinti virusams, bakterijoms, onkologiniams susirgimams. Tačiau imunitetas turi ir priešingą savybę – imuninė apsauga gali pasireikšti...
  • Teisinga mityba palaiko mūsų mikroflorą. O mikrobai mus maitina!

    Mes dažnai užduodame sau klausimą „kaip teisingai maitintis?“ Kažkas juk turi žinoti atsakymą į šį klausimą? Egzistuoja net mokslo šaka – ji vadinasi „trofologija“, ji nagrinėja maistingų medžiagų ištirpimo ir pasisavinimo organizme dėsningumus, ląstelių ir audinių maitinimo mechanizmus, yra glaudžiai susijusi su gastroenterologija, nutriciologija,...
  • Maistinių skaidulų galimybės

    Žmonės senovėje ieškodami maisto nuolat judėjo. Rasdavo ką suvalgyti, suvalgydavo, ir eidavo toliau. Be to, žarnynas produktyviai funkcionuodavo, nes natūralūs produktai buvo termiškai neapdoroti, virškinimas reikalavo daugiau pastangų. Vaisiai, uogos, šakniavaisiai, kartais žalia mėsa – toks buvo mūsų protėvių dienos racionas. Nuo to laiko daug kas pasikeitė: nustojome intensyviau...
  • Kaip nėštumo metu tapti „lengvesne“

    Nėštumas – įvairių emocijų ir potyrių metas. Didėjant pilvukui ir augant svoriui, organizmas turi prisitaikyti prie staigių pokyčių. Būsimoji mamytė priauga nuo 10 iki 20 papildomų kilogramų. Šis svoris – didžiulis krūvis nugarai ir juosmeniui. Nėštumas ir gimdymas, neskiriant savo kūnui atitinkamo dėmesio, palieka moters kūne nemalonius pėdsakus. Po gimdymo persitempę odos...