Maistinės skaidulos

  • Detoksikacija: kaip natūraliai palaikyti organizmo švarą?

    Šis gelis lėtina maisto judėjimą virškinamuoju traktu, leidžia geriau įsisavinti maistines medžiagas ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ...
  • Sveiki pusryčiai – kaip pasiruošti energingai dienai?

    Ar kada pastebėjote, kokią didelę įtaką pusryčiai daro jūsų savijautai visos dienos metu? Prabudus mūsų kūnas ir protas trokšta energijos, o pirmasis valgymas tampa ne tik energijos šaltiniu, bet ir svarbia psichologine pradžia. Tinkamai pasirinkti pusryčiai gali ne tik padėti geriau susikaupti, bet ir pagerinti nuotaiką, sumažinti potraukį saldumynams, užkirsti kelią užkandžiavimui bei netgi...
  • Kaip sumažinti saldumynų potraukį?

    Kas gali atsispirti saldumynams? Jie skanūs, saldūs ir akimirksniu pakelia nuotaiką, suteikdami energijos pliūpsnį! Deja, šis džiaugsmas dažnai trunka neilgai – cukraus lygis kraujyje staiga šokteli, po to smunka, palikdamas nuovargį ir dar stipresnį norą smaližiauti. Tačiau egzistuoja natūralus būdas sušvelninti šiuos neigiamus padarinius – skaidulos. Jos gali padėti...
  • Vasaros iššūkiai: mitybos pasikeitimai ir jų poveikis virškinimo sistemai

    Vasara dažnai atneša ne tik malonumus, bet ir tam tikrus mitybos bei virškinimo sistemos iššūkius. Savaitgalio iškylos, vakariniai piknikai, kelionės, kepsniai, persivalgymai taip pat nepakankamas higienos laikymasis gamtoje gali sukelti įvairias virškinimo problemas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Dėl to galime imti skųstis diskomfortu, pilvo skausmais, sumažėjusiu energijos lygiu ar...
  • Vaikų mityba: specialistė atskleidė, ką daryti, jei atžala itin išranki maistui

    „Mama, šito tikrai nevalgysiu“, „neskanios tos daržovės“, „nenoriu to, man nepatinka“ – tokias ir daugybę panašių frazių turbūt teko girdėti kiekvieniems tėvams. Maistui išrankias atžalas auginantys tėvai susiduria su daug iššūkių ir ramybės neduodančiais klausimais. Ką daryti, kad vaikas gautų visas jo augančiam organizmui reikalingas maistines...
  • Daržovių, vaisių ir uogų įvairovė mityboje – 4 priežastys, kodėl ji tokia svarbi

    Per pusryčius suvalgai vaisių dubenį, o per pietus lėkštė kupina salotų? Tačiau, ar kada bandei suskaičiuoti, kiek skirtingų vaisių, uogų ir daržovių tai sudaro? Svarbu ne tik suvalgyti reikiamą kiekį (PSO rekomenduoja 400 g daržovių, vaisių ir uogų per dieną), bet ir pakankamą daržovių ir vaisių įvairovę, kad gautume reikalingiausias maistines medžiagas. Maistinių medžiagų...
  • Skaidulos – raktas į gerą savijautą: kaip atpažinti, kad organizmui jų trūksta?

    Šiandieniame pasaulyje, kai neturime pakankamai laiko rūpintis sveika mityba, labai svarbu žinoti, kaip galima pagerinti savo sveikatą be didelių pastangų. Vienas iš būdų tai padaryti – papildyti savo kasdienę mitybą didesniu kiekiu skaidulų. Šios medžiagos ne tik padeda kovoti su virškinimo problemomis ir pilvo pūtimu, bet ir pagreitina medžiagų apykaitą bei išvalo organizmą nuo...
  • Kodėl yra svarbu sveikai maitintis

    Mūsų mitybos įpročiai tiesiogiai įtakoja mūsų sveikatą. Greitas gyvenimo būdas ir pernelyg įtempta dienotvarkė dažnai mus skatina pietauti tuomet, kada leidžia aplinkybės visai neskiriant dėmesio maisto kiekybei ir kokybei. Greta to pietums dažnai pasirenkame dar ir skanėstus. Kai galiausiai dėl tokios nesveikos mitybos pradeda didėti svoris arba pakyla kraujospūdis padarome trečią didžiausią...
  • J. Ruolia: „Geriau nesusirgti, negu gydytis“

    Nusipelnęs Lietuvos sveikatos darbuotojas, Vilniaus universiteto Lietuvos onkologijos instituto fitoterapeutas Juozas Ruolia, daugiau kaip ketvirtį amžiaus padedantis po vėžio sveikstantiems pacientams atgauti sveikatą ir neleidžiantis ligai atsinaujinti, atrinko ir susistemino fitoterapines žinias, kurios virto konkrečiomis ir pritaikomomis gyvenimo būdo rekomendacijomis. Šiandien ligų...
  • Kodėl daržovės tokios naudingos?

    Visiems yra žinoma, kad vaisiuose ir daržovėse yra gausu vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Dar net prieš 15-20 metų, požiūris į maistines skaidulas buvo neaiškus, į jas žiūrėdavo, kaip į nereikalinga maisto komponentą, jos buvo laikomos tik balastu. Laikui bėgant, požiūris smarkiai pasikeitė, mokslas suprato jų didžiulę reikšmę sveikatai, ir dabar priešingai nei ankščiau, bandoma...
  • Maistinių skaidulų galimybės

    Žmonės senovėje ieškodami maisto nuolat judėjo. Rasdavo ką suvalgyti, suvalgydavo, ir eidavo toliau. Be to, žarnynas produktyviai funkcionuodavo, nes natūralūs produktai buvo termiškai neapdoroti, virškinimas reikalavo daugiau pastangų. Vaisiai, uogos, šakniavaisiai, kartais žalia mėsa – toks buvo mūsų protėvių dienos racionas. Nuo to laiko daug kas pasikeitė: nustojome intensyviau...
  • Norite išvengti vėžio – kontroliuokite mitybą

    Suvartojamo maisto kokybė ir kasdieniai mitybos įpročiai lemia ne tik sveikatos būklę, bet ir prisideda prie rimtesnių susirgimų. Tikimybė susirgti tam tikromis vėžio formomis net iki 80 proc. gali priklausyti nuo suvartojamo maisto. Nors egzistuoja ir kiti rizikos veiksniai, tokie, kaip gyvenimo būdas ar genetika, vis dėlto maistas yra vienas reikšmingiausių veiksnių, darančių įtaką...