Pagal temą

Grožis ir sveikatingumasGrožio salonų, SPA įrangaGrožis ir sveikataOdos grožis ir sveikataKosmetikaSPA paslaugosSportas ir sveikataSveikas maistasKita su medicina susijusi veiklaFondai, organizacijosMokslo, mokymo įstaigosMama ir vaikasVeterinarijaMedicininiai tyrimaiDiagnostikaMedicininiai tyrimaiMedicinos įranga, medžiagosDezinfekcijos priemonės ir įrangaHigiena ir sveikataKlausa, otorinolaringologijaČiužiniaiApranga ir avalynė medikamsMedicinos įranga ir priemonėsNeįgaliųjų, reabilitacinė, slaugos įrangaOdontologijos įranga ir medžiagosAkiniai, lęšiaiOdontologijaDantų implantacija, protezavimasDantų protezų gamybaOdontologijos įranga ir medžiagosOdontologijaOrtodontijaVaikų odontologijaOptika, akių gydytojaiAkių sveikataAkiniai, lęšiaiPrivačios gydymo įstaigosPodologijaMoters sveikataAlergijaAusų, nosies, gerklės ligosChirurgijaDantų implantacija, protezavimasDantų protezų gamybaDermatovenerologijaOdos grožis ir sveikataSveika mitybaEndokrinologiaEstetinė medicinaVirškinimo ligosGenetikai, konsultacijos ir tyrimaiGeriatrai, gerontologaiUžkrečiamosios ligos, profilaktikaDiagnostikaŠirdies ligosKosmetinė dermatologijaKraujagyslių chirurgijaLazerinė medicinaLogopedaiMoters sveikataManualinė terapija, osteopataiMasažaiMedicininiai tyrimaiApie sveikatąNeurologijaNeurochirurgijaOdontologijaAkių sveikataOnkologijaOrtopedijaPlastinė chirurgijaAktualijosProktologijaProfilaktiniai sveikatos patikrinimaiPsichologijaPlaučių ligosReumatologijaReabilitacija, sanatorinis gydymasSkausmo medicinaSkiepaiSlauga, ligonių priežiūraŠeimos gydytojaiPriklausomybių gydymasVyro sveikataVaikų sveikataVaikų odontologijaVidaus ligų gydytojai, terapeutaiVaistinės, farmacijos įmonėsMaisto papildai, vitaminaiVaistai, farmacijaVaistažolės - sveikatai iš gamtosVaistai, farmacijaViešosios gydymo įstaigosAmbulatorijos, medicinos punktaiSlauga ir globaGreitoji medicinos pagalbaLigonių kasosPoliklinikos, pirminės sveikatos priežiūros centraiReabilitacija, sanatorinis gydymasSkausmo medicinaSlauga, ligonių priežiūra

8 dažniausiai pasitaikantys maisto netoleravimo tipai

2020 m. rugsėjo 9 d.
8 dažniausiai pasitaikantys maisto netoleravimo tipai

Skirtingai nuo kai kurių alergijų, maisto netoleravimas nėra pavojingas gyvybei. Tačiau jos gali būti labai problemiškos turinčiąjam. Maisto netoleravimas ir jautrumas yra ypač dažni ir, atrodo, jų daugėja. Manoma, kad net 20% pasaulio gyventojų gali netoleruoti maisto. Maisto netoleravimą ir jautrumą gali būti sunku diagnozuoti dėl jų įvairiausių simptomų. Šiame straipsnyje apžvelgiami dažniausiai pasitaikantys maisto jautrumo ir netoleravimo tipai, su jais susiję simptomai ir maisto produktai, kurių reikėtų vengti.

Kas yra maisto netoleravimas?

Terminas „padidėjęs jautrumas maistui“ reiškia ir maisto alergiją, ir maisto netoleravimą. Maisto netoleravimas nėra tas pats, kas alergija maistui, nors kai kurie simptomai gali būti panašūs. Tiesą sakant, gali būti sunku atskirti maisto alergijas ir maisto netoleravimą, todėl svarbu pasikalbėti su savo gydytoju, jei įtariate, kad netoleruojate tam tikros maisto rūšies. Kai netoleruojate maisto, simptomai paprastai pasireiškia per kelias valandas po to, kai suvalgote netoleruojamą maistą. Vis dėlto simptomai gali vėluoti iki 48 valandų ir trukti kelias valandas ar net dienas, todėl ypač sunku nustatyti pažeidžiantį maistą. Negana to, jei dažnai vartojate netoleruojamus maisto produktus, gali būti sunku susieti simptomus su konkrečiu maistu. Nors maisto netoleravimo simptomai skiriasi, dažniausiai jie susiję su virškinimo sistema, oda ir kvėpavimo sistema.

Dažni simptomai yra:

Viduriavimas;

Pilvo pūtimas;

Įvairūs bėrimai;

Galvos skausmas;

Pykinimas;

Nuovargis;

Pilvo skausmas;

Bėganti nosis;

Refliuksas;

Odos paraudimas.

Maisto netoleravimas dažniausiai diagnozuojamas pašalinimo dietomis, specialiai sukurtomis siekiant susiaurinti pažeidžiančius maisto produktus, arba taikant kitus tyrimo metodus. Pašalinimo dietos tam tikrą laiką pašalina maisto produktus, dažniausiai susijusius su netolerancija, kol simptomai išnyks. Tada maistas vėl įvedamas po vieną stebint simptomus. Šio tipo dietos padeda žmonėms nustatyti, kuris maistas ar maisto produktai sukelia simptomus.

Pateikiame 8 dažniausiai pasitaikančius maisto netoleravimo atvejus.

1. Pienas

Laktozė yra pienas ir pieno produktai. Ją organizme skaido fermentas, vadinamas laktazė, kuris yra būtinas norint tinkamai virškinti ir absorbuoti laktozę. Laktozės netoleravimą lemia laktazės fermentų trūkumas, dėl kurio nesugebama virškinti laktozės ir atsiranda virškinimo simptomų.

Laktozės netoleravimo simptomai yra šie:

Pilvo skausmas;

Pilvo pūtimas;

Viduriavimas;

Dujų kaupimasis;

Pykinimas.

Laktozės netoleravimas yra ypač dažnas. Manoma, kad 65% pasaulio gyventojų sunkiai virškina laktozę. Netoleranciją galima diagnozuoti keliais būdais, įskaitant laktozės toleravimo testą, laktozės kvėpavimo testą arba išmatų PH testą. Jei manote, kad netoleruojate laktozės, venkite pieno produktų, kuriuose yra laktozės, tokių kaip pienas ir ledai. Senus sūrius ir fermentuotus produktus, pvz., Kefyrą, gali lengviau toleruoti tie, kurie netoleruoja laktozės, nes juose yra mažiau laktozės nei kituose pieno produktuose.

SANTRAUKA

Laktozės netoleravimas yra įprastas reiškinys, susijęs su virškinimo problemomis, įskaitant viduriavimą, pilvo pūtimą ir dujas. Žmonės, kurių netoleruoja laktozės, turėtų vengti pieno produktų, tokių kaip pienas ir ledai.

2. Glitimas

Glitimas yra bendras baltymų, randamų kviečiuose, miežiuose, rugiuose ir kvietrugiuose, pavadinimas. Su glitimu susijusios kelios sąlygos, įskaitant celiakiją, neceliakinį glitimo jautrumą ir alergiją kviečiams. Celiakija apima imuninį atsaką, todėl ji priskiriama autoimuninei ligai. Kai celiakija sergantys žmonės yra veikiami glitimo, imuninė sistema puola plonąją žarną ir gali rimtai pakenkti virškinimo sistemai.

Kviečių alergija dažnai yra painiojama su celiakija dėl panašių simptomų. Jie skiriasi tuo, kad kviečių alergija sukuria alergiją gaminančius antikūnus kviečių baltymams, o celiakiją sukelia nenormali imuninė reakcija, ypač į glitimą.

Tačiau daugeliui žmonių kyla nemalonių simptomų, net jei jų testas neigiamas dėl celiakijos ar kviečių alergijos. Tai vadinama neceliakiniu glitimo jautrumu, lengvesne glitimo netoleravimo forma, kuri, kaip manoma, gali paveikti nuo 0,5 iki 13% gyventojų. Neceliakijos jautrumo glitimui simptomai yra panašūs į celiakijos simptomus ir apima:

Pilvo pūtimas;

Pilvo skausmas;

Viduriavimas ar vidurių užkietėjimas;

Galvos skausmas;

Nuovargis;

Sąnarių skausmas;

Odos bėrimas;

Depresija ar nerimas;

Mažakraujystė.

Ir celiakija, ir neceliakinis glitimo jautrumas yra valdomi laikantis dietos be glitimo. Tai reiškia laikytis dietos, kurioje nėra maisto produktų ir produktų, kuriuose yra glitimo, įskaitant:

Duona;

Makaronai;

Javai;

Alus;

Įvairūs kepiniai;

Krekeriai;

Padažai, ypač sojų padažas

SANTRAUKA

Glitimas yra baltymai, esantys kviečiuose, miežiuose, rugiuose ir kvietrugiuose. Žmonės, netoleruojantys glitimo, gali patirti tokius simptomus kaip pilvo skausmas, pilvo pūtimas ir galvos skausmas.

3. Kofeinas

Kofeinas yra kartus chemikalas, kurio yra įvairiuose gėrimuose, įskaitant kavą, sodos gėrimus, arbatą ir energetinius gėrimus. Tai stimuliatorius, o tai reiškia, kad vartojant jis sumažina nuovargį ir padidina budrumą. Tai daro blokuodamas adenozino, neuromediatoriaus, reguliuojančio miego ir pabudimo ciklą ir sukeliančio mieguistumą, receptorius. Dauguma suaugusiųjų gali saugiai suvartoti iki 400 mg kofeino per dieną be jokio šalutinio poveikio. Tai yra kofeino kiekis maždaug keturiuose puodeliuose kavos. Tačiau kai kurie žmonės yra jautresni kofeinui ir patiria reakcijas net suvartoję nedidelį kiekį. Šis padidėjęs jautrumas kofeinui siejamas su genetika, taip pat su sumažėjusiu gebėjimu metabolizuoti ir išskirti kofeiną.

Kofeino jautrumas skiriasi nuo alergijos kofeinui, kuris susijęs su imunine sistema. Žmonės, kuriems yra padidėjęs jautrumas kofeinui, gali jausti šiuos simptomus pavartojus net nedidelį kiekį kofeino:

Greitas širdies plakimas;

Nerimas;

Isterija;

Nemiga;

Nervingumas;

Neramumas.

Žmonės, jautrūs kofeinui, turėtų sumažinti vartojimą, vengdami maisto ir gėrimų, kuriuose yra kofeino, įskaitant kavą, sodos gėrimus, energetinius gėrimus, arbatą ir šokoladą.

SANTRAUKA

Kofeinas yra dažnas stimuliatorius, kuriam kai kurie žmonės yra itin jautrūs. Net nedidelis kiekis kai kuriems asmenims gali sukelti nerimą, greitą širdies plakimą ir nemigą.

4. Salicilatai

Salicilatai yra natūralios cheminės medžiagos, kurias augalai gamina kaip apsaugą nuo aplinkos veiksnių, tokių kaip vabzdžiai ir ligos. Salicilatai turi priešuždegiminių savybių. Iš tikrųjų įrodyta, kad maisto produktai, kuriuose yra daug šių junginių, apsaugo nuo tam tikrų ligų, tokių kaip kolorektalinis vėžys. Šios natūralios cheminės medžiagos yra įvairiuose maisto produktuose, įskaitant vaisius, daržoves, arbatas, kavą, prieskonius, riešutus ir medų. Be natūralaus daugelio maisto komponentų, salicilatai dažnai naudojami kaip maisto konservantai ir jų gali būti vaistuose. Nors per didelis salicilatų kiekis gali sukelti sveikatos problemų, daugumai žmonių nekyla problemų vartojant įprastus maisto produktuose esančius salicilatų kiekius. Tačiau kai kurie žmonės yra labai jautrūs šiems junginiams ir, vartojant net nedidelius kiekius, susidaro nepageidaujamų reakcijų.

Salicilato netoleravimo simptomai yra:

Užgulta nosis;

Sinuso infekcijos;

Nosies ir sinusų polipai;

Astma;

Viduriavimas;

Žarnyno uždegimas (kolitas);

Dilgėlinė.

Nors salicilatų visiškai pašalinti iš dietos neįmanoma, tiems, kurie netoleruoja salicilatų, reikėtų vengti maisto produktų, kuriuose yra daug salicilatų, pavyzdžiui, prieskonių, kavos, razinų ir apelsinų, taip pat kosmetikos ir vaistų, kuriuose yra salicilatų.

SANTRAUKA

Salicilatai yra chemikalai, natūraliai randami daugelyje maisto produktų ir naudojami kaip konservantai maisto produktuose ir vaistuose. Žmonės, netoleruojantys salicilatų, gali patirti tokius simptomus kaip dilgėlinė, užgulta nosis ir viduriavimas.

5. Aminai

Aminus bakterijos gamina laikydami ir fermentuodami maistą ir jų randama įvairiausiuose maisto produktuose. Nors aminų yra daugybė rūšių, histaminas dažniausiai siejamas su netoleravimu, susijusiu su maistu. Histaminas yra organizmo cheminė medžiaga, atliekanti imuninės, virškinimo ir nervų sistemos vaidmenį. Tai padeda apsaugoti kūną nuo infekcijos, sukuriant greitą uždegiminį atsaką į alergenus. Tai sukelia čiaudulį, niežėjimą ir ašarojančias akis, kad galėtų pašalinti žalingus įsibrovėjus. Netoleravimo neturintiems žmonėms histaminas lengvai metabolizuojamas ir išsiskiria. Tačiau kai kurie žmonės nesugeba tinkamai suskaidyti histamino, todėl jis kaupiasi organizme. Dažniausia histamino netoleravimo priežastis yra fermentų, atsakingų už histamino skaidymą, - diamino oksidazės ir N-metiltransferazės - funkcijos sutrikimas.

Histamino netoleravimo simptomai yra šie:

Odos paraudimas;

Galvos skausmas;

Dilgėlinė;

Niežėjimas;

Nerimas;

Skrandžio spazmai;

Viduriavimas;

Žemas kraujo spaudimas.

Žmonės, kurių netoleruoja histamino, turėtų vengti maisto produktų, kuriuose yra daug šios natūralios cheminės medžiagos, įskaitant:

Fermentuoti maisto produktai;

Vytinta mėsa;

Džiovinti vaisiai;

Citrusiniai vaisiai;

Avokadai;

Sūriai brandinti;

Rūkyta žuvis;

Actas;

Rauginti maisto produktai, pavyzdžiui, pasukos;

Fermentuoti alkoholiniai gėrimai, pavyzdžiui, alus ir vynas.

SANTRAUKA

Histaminas yra junginys, galintis sukelti tokius simptomus kaip niežėjimas, dilgėlinė ir skrandžio spazmai žmonėms, kurie nesugeba tinkamai suskaidyti ir išskirti iš organizmo.

6. FODMAP

FODMAP yra santrumpa, žyminti fermentuojamus oligo-, di-, monosacharidus ir poliolius. Tai yra trumpų grandinių angliavandenių grupė, natūraliai randama daugelyje maisto produktų, kurie gali sukelti virškinimo sutrikimą. FODMAP blogai absorbuojasi plonojoje žarnoje ir keliauja į storąją žarną, kur jie naudojami kaip žarnyno bakterijų kuras. Bakterijos skaido arba „fermentuoja“ FODMAP, kuris gamina dujas, sukelia pilvo pūtimą ir diskomfortą. Šie angliavandeniai taip pat turi osmosinių savybių, tai reiškia, kad jie į virškinimo sistemą įtraukia vandenį, sukeldami viduriavimą ir diskomfortą.

FODMAP netoleravimo simptomai yra:

Pūtimas;

Viduriavimas;

Dujos;

Pilvo skausmas;

Vidurių užkietėjimas.

FODMAP netoleravimas yra labai dažnas žmonėms, turintiems dirgliosios žarnos sindromą arba IBS (dirgliosios žarnos sindromas). Tiesą sakant, iki 86% žmonių, kuriems diagnozuotas IBS, sumažėja virškinimo simptomai, kai laikomasi FODMAP dietos.

Yra daug maisto produktų, kuriuose yra daug FODMAP, įskaitant:

Obuoliai;

Minkšti sūriai;

Medus;

Pienas;

Artišokai;

Duona;

Pupelės;

Lęšiai;

Alus.

SANTRAUKA

FODMAP yra trumpų grandinių angliavandenių grupė, randama įvairiuose maisto produktuose. Jie gali sukelti virškinimo sutrikimą daugeliui žmonių, ypač turintiems IBS (dirgliosios žarnos sindromas).

7. Sulfitai

Sulfitai yra chemikalai, kurie pirmiausia naudojami kaip konservantai maisto produktuose, gėrimuose ir kai kuriuose vaistuose. Natūraliai jų galima rasti ir kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, vynuogėse ir brandintuose sūriuose. Sulfitai dedami į tokius maisto produktus kaip džiovinti vaisiai, kad būtų atidėtas rudavimas ir vyną, kad užkirsti kelią bakterijų sukeltam gedimui. Daugelis žmonių gali toleruoti sulfitus esančius maisto produktuose ir gėrimus, tačiau kai kurie žmonės yra jautrūs šioms cheminėms medžiagoms. Jautrumas sulfitams dažniausiai būdingas astma sergantiems žmonėms, nors astmos neturintys žmonės taip pat gali netoleruoti sulfitų.

Dažni jautrumo sulfitams simptomai yra:

Dilgėlinė;

Odos pabrinkimas;

Užgulta nosis;

Hipotenzija;

Paraudimas;

Viduriavimas;

Švokštimas;

Kosėjimas.

Astma sergantiems pacientams, turintiems jautrumą sulfitams, gali sukelti kvėpavimo takų susiaurėjimą, o sunkiais atvejais tai gali sukelti gyvybei pavojingas reakcijas. Amerikos Maisto ir vaistų administracija (FDA) nurodo, kad sulfitų naudojimas turi būti nurodytas ant bet kurio maisto produkto, kuriame yra sulfitų arba kai sulfitai buvo naudojami perdirbant maistą, etiketėje.

Maisto produktų, kuriuose gali būti sulfitų, pavyzdžiai yra:

Džiovinti vaisiai;

Vynas;

Obuolių sidras;

Konservuotos daržovės;

Marinuoti maisto produktai;

Pagardai;

Bulvių traškučiai;

Alus;

Arbata;

Kepiniai.

SANTRAUKA

Sulfitai dažniausiai naudojami kaip konservantai ir natūraliai jų gali rasti tam tikruose maisto produktuose. Žmonėms, kuriems yra padidėjęs jautrumas sulfitams, gali pasireikšti tokie simptomai kaip užgulta nosis, švokštimas ir žemas kraujospūdis.

8. Fruktozė

Fruktozė, kuri yra FODMAP rūšis, yra paprastas cukrus, esantis vaisiuose ir daržovėse, taip pat saldikliuose, pavyzdžiui, meduje, agavoje ir daug fruktozės turinčiame kukurūzų sirupe. Per pastaruosius keturiasdešimt metų fruktozės, ypač iš cukrumi saldintų gėrimų, vartojimas dramatiškai išaugo ir buvo susijęs su nutukimo, kepenų ir širdies ligų padidėjimu. Be to, kad padaugėjo su fruktoze susijusių ligų, taip pat padidėjo fruktozės malabsorbcija ir netoleravimas. Žmonėms, kuriems netoleruojama fruktozė, fruktozė nėra efektyviai absorbuojama į kraują. Vietoj to, blogai absorbuota fruktozė keliauja į storąją žarną, kur ją fermentuoja žarnyno bakterijos, sukeldamos virškinimo sutrikimą.

Fruktozės malabsorbcijos simptomai yra:

Refliuksas;

Dujos;

Viduriavimas;

Pykinimas;

Pilvo skausmas;

Vėmimas;

Pilvo pūtimas.

Žmonės, netoleruojantys fruktozės, dažnai taip pat yra jautrūs kitiems FODMAP ir jiems gali būti naudinga laikytis mažai FODMAP turinčios dietos.

Norint suvaldyti su fruktozės malabsorbcija susijusius simptomus, reikėtų vengti šių daug fruktozės turinčių maisto produktų:

Soda;

Medus;

Obuoliai, obuolių sultys ir obuolių sidras;

Agavos nektaras;

Maistas, kuriame yra daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo;

Tam tikri vaisiai, pavyzdžiui, arbūzas, vyšnios ir kriaušės;

Tam tikros daržovės, pavyzdžiui, žirniai su cukrumi.

SANTRAUKA

Fruktozė yra paprastas cukrus, kurį blogai absorbuoja daugelis žmonių. Tie, kurie negali tinkamai absorbuoti, gali sukelti tokius simptomus kaip vidurių pūtimas, dujos ir viduriavimas.

Kiti dažni maisto netoleravimo atvejai

Aukščiau išvardyti maisto netoleravimas atvejai yra vieni iš labiausiai paplitusių rūšių. Tačiau yra daugybė kitų maisto produktų ir ingredientų, kurių žmonės gali netoleruoti, įskaitant:

Aspartamas: Aspartamas yra dirbtinis saldiklis, paprastai naudojamas kaip cukraus pakaitalas. Nors tyrimai prieštaringi, kai kurie tyrimai pranešė apie šalutinį poveikį, pvz., Depresiją ir dirglumą žmonėms, turintiems jautrumą.

Kiaušiniai: Kai kuriems žmonėms sunku virškinti kiaušinių baltymus, tačiau jie nėra alergiški kiaušiniams. Kiaušinių netoleravimas yra susijęs su tokiais simptomais kaip viduriavimas ir pilvo skausmas.

MSG: Natrio glutamatas arba MSG yra naudojamas kaip skonį gerinantis priedas maisto produktuose. Reikia daugiau tyrimų, tačiau kai kurie tyrimai parodė, kad didelis kiekis gali sukelti galvos skausmą, dilgėlinę ir krūtinės skausmą.

Maisto dažikliai: Nustatyta, kad maisto dažikliai, tokie kaip Raudona 40 ir Geltona 5, kai kuriems žmonėms sukelia padidėjusio jautrumo reakcijas. Simptomai yra dilgėlinė, odos patinimas ir nosies užgulimas.

Mielės: Žmonės, kurie netoleruoja mielių, paprastai patiria mažiau sunkių simptomų nei tie, kurie turi alergiją mielėms. Simptomai paprastai būdingi virškinimo sistemos sutrikimams.

Cukraus alkoholiai: Cukraus alkoholiai dažnai naudojami kaip nulio kalorijų alternatyvos cukrui. Kai kuriems žmonėms jie gali sukelti didelių virškinimo problemų, įskaitant vidurių pūtimą ir viduriavimą.

SANTRAUKA

Yra daug maisto produktų ir maisto priedų, kurių žmonės netoleruoja. Įrodyta, kad maisto dažikliai, MSG, kiaušiniai, aspartamas ir cukraus alkoholiai tam tikriems žmonėms sukelia simptomus.

Apibendrinant

Maisto netoleravimas skiriasi nuo alergijos. Dauguma nesuveikia imuninės sistemos, o jų simptomai paprastai būna ne tokie ryškūs. Tačiau jie gali neigiamai paveikti jūsų sveikatą ir turėtų būti vertinami rimtai. Daugelis žmonių netoleruoja maisto produktų ir priedų, pavyzdžiui, pieno produktų, kofeino ir glitimo, arba yra labai jautrūs. Jei įtariate, kad galite netoleruoti tam tikro maisto ar maisto priedų, pasitarkite su savo gydytoju ar dietologu dėl tyrimų ir gydymo galimybių. Nors maisto netoleravimas paprastai yra mažiau rimtas nei alergija maistui, jis gali neigiamai paveikti jūsų gyvenimo kokybę. Štai kodėl svarbu imtis veiksmų maisto netoleravimui nustatyti, kad būtų išvengta nepageidaujamų simptomų ir sveikatos problemų.

Nauji straipsniai

  • Rinkitės ECOSMILE! Pasirūpinkite savo burnos higiena tinkamai

    Ecosmile.lt - Jūsų sveikatos partnerė, siūlanti natūralias, išskirtinės kokybės burnos priežiūros priemones. Bendradarbiaujame su išskirtine, natūralių dantų pastų gamintoja "Red Seal" iš Naujosios Zelandijos ir esame vieninteliai šio prekinio ženklo atstovai Lietuvoje. Šio prekės ženklo tikslas – teikti aukštos kokybės produktus už prieinamą kainą bei pagerinti jūsų sveikatą....
  • Veido masažas – ne tik atsipalaidavimui

    Veido masažas – tai ne tik puikus būdas pristabdyti senėjimo procesus, pagerinti odos būklę, bet ir neapsakomai maloni, atpalaiduojanti procedūra, tarsi meditacija, galinti akimirksniu sumažinti įtampą bei nuovargį. Įvairių rūšių veido masažas buvo atliekamas jau senovės kultūrose galvos skausmų mažinimui, odos grožio ir jaunatviškumo palaikymui. Vėliau šios senovinės technikos...
  • Galvos traumos ir kognityviniai gebėjimai – ką daryti, kai smegenys „nebeveikia“?

    Galvos trauma – dažnesnis reiškinys, nei mes įsivaizduojame. Trauminį galvos smegenų sužalojimą (TGSS) patiria apie 1 proc. pasaulio gyventojų – galvos traumos sudaro daugiau nei trečdalį visų patiriamų kūno traumų. Labiausiai po tokių traumų pažeidžiamos kognityvinės ir emocinės žmogaus egzistavimo sritys – tos, kurios atsakingos už mąstymą, protinę veiklą (atmintį, dėmesį,...
  • Šaltalankių uogos - patikima profilaktinė ir gydomoji priemonė

    Liofilizuotų šaltalankių milteliai ir šaltalankių sultys iš bendrovės "Mėlynė" Liofilizacija – tobula džiovinimo vakuume šalčiu technologija, kuri iš produkto pašalina tik vandenį, o visas biologiškai aktyvias medžiagas, vitaminus, fermentus ir k.t. – išsaugoja. Liofilizuoti produktai išlaiko savo formą, kvapą, skonį, sandariai uždarius galima laikyti praktiškai...
  • Biorevitalizacija AQUASHINE – naujos kartos anti-senėjimo terapija

    Pasibaigus nerūpestingai vasarai, daugelis pastebi, kad veido odos būklė kiek suprastėjo ir laikas skirti jai daugiau dėmesio. Kaitri saulė, įsismarkavęs vėjas, mus vėsinantys kondicionieriai, dulkės – tai aplinkos faktoriai lemiantys odos sausėjimą bei padidėjusį jautrumą. Esant odos išsausėjimui oda netenka savo elastingumo, greičiau formuojasi raukšlelės. Taip pat, jeigu oda nebuvo...
  • Kodėl specialistai renkasi Smūginės terapijos aparatą "Shockwave"

    Kodėl specialistai renkasi Smūginės terapijos aparatą "Shockwave" "Shockwave" Smūginė terapija visais atžvilgiais yra nauja gydymo metodika, objektyviai pristatanti naujas ir įdomias galimybes įvairių ligų gydymui. Tai sumažina sąnarių uždegimą ir padidina vietinę hiperemiją, pagerina medžiagų apykaitą ir edemų reabsorbciją. Smūginė terapija turi didelį antalginį poveikį...
  • Laikas atstatyti „išderintą“ organizmą

    Banalus, bet taiklus posakis, jog žmogaus organizmas – lyg laikrodukas, yra išties teisingas. Labai svarbu, kaip funkcionaliai veikia visos organų sistemos. Juk net ir šveicariškame mechaniniame prietaise sugedęs mechanizmas „išderina“ visą laikrodį. Menkutis žmogaus negalavimas gali tapti sunkios ligos užuomazga. Todėl gydytojai vieningai rekomenduoja rūpintis savo sveikata,...
  • Kūdikių maitinimo mišiniais pagrindai

    Sužinokite apie maitinimo mišiniais pagrindus, įskaitant geriausią formulę jūsų kūdikiui, kiek duoti kiekvieno maitinimo metu ir kitus patarimus. Kūdikio maitinimas iš buteliuko nei jums, nei jūsų kūdikiui, nėra didelė paslaptis. Tiesą sakant, naujagimiai paprastai gan lengvai išsiaiškina, kaip juo naudotis. Nors motinos pienas visada yra lyg iš čiaupo ir paruoštas patiekti, formulę reikia...
  • Kaip išsaugoti regėjimą skaitmeniniame amžiuje?

    Sparčiai besivystančios šiuolaikinės technologijos ir vis naujesnių nešiojamų elektroninių prietaisų atsiradimas davė mums daugybę informacijos gavimo būdų, ženkliai palengvino tarpusavio bendravimą. Tačiau visi tie naršymai, skaitymai, tekstų rašymai, elektroniniai paštai, dienoraščiai, pokalbių svetainės, žaidimai kuriuos mes atliekame savo nešiojamuose, planšetiniuose kompiuteriuose,...
  • Dantų praradimas – daugiau nei estetinė bėda

    Vieno ar kelių dantų praradimas yra gerokai daugiau nei estetinės bėda, - teigia klinikos „Dantų harmonija“ specialistai. Odontologų teigimu, praradus dantį ar dantis, delsimas yra vienas iš didžiausių kiekvieno paciento priešų. Neatkurti dantys kelia diskomfortą, skatina įvairių ligų, psichologinių bėdų atsiradimą, apsunkina kasdienį gyvenimą. Be to, atkurti prarastus dantis...
  • Atostogų metas įsigalėjo pilnu pajėgumu!

    Oras nešykšti gerų dienų – pramogauk į valias! Gera! Tik, mielieji, skirkite dėmesio savo sveikatai. Ne visada puldami įgyvendinti visus metinius veiklos planus per vieną dieną esate teisūs. Sveikata – esminis rodiklis, kiek esame pajėgūs atlikti darbų ar patirti išgyvenimų. Todėl tikrai verta stabtelėti ir pasisveikatinti. Atvykite į kliniką „Sveikatos garantas“....
  • Kam reikalingas limfodrenažas?

    Nors limfos apytaka labai svarbi organizmo sveikatai, dažnai esame nepakankamai apie ją girdėję, nelabai žinome, kas tai yra. Limfos sistemą galima apibūdinti kaip audinių drenavimo sistemą, o pati limfa – tai biologinis skystis, kupinas riebalų, baltymų, elektrolitų, padedantis palaikyti homeostazę audiniuose, bei aktyviai dalyvaujantis imuninėje sistemoje. Su limfa iš audinių taip pat...
  • Odos priežiūra nėštumo metu

    Vyrauja nuomonė, kad nėštumo metu veido procedūras geriau yra atidėti, o kosmetiką rinktis ekologišką. Iš esmės, tai tai reikštų, kad privalu visiškai keisti sau įprastą odos priežiūros režimą ar nutraukti gydymą. Pasiteiravus moterų, kodėl jos laikosi tokios pozicijos, daugumos atsakymai yra labai panašūs – manoma, kad į kraują patekusios kosmetikos priemonės gali pakenkti vaisiui....
  • Gyvename ilgiau: kokie iššūkiai laukia mūsų protų?

    Mokslininkų teigimu, su kiekvienais metais žmogaus numatoma gyvenimo trukmė metais pailgėja maždaug trimis mėnesiais – tai reiškia, kad šio amžiaus viduryje statistinio amerikiečio, kuris dabar vidutiniškai nugyvena 77 metus, gyvenimo trukmė bus apie 88 metus, o artėjant link 2100-ųjų, vidutinė gyvenimo trukmė jau turėtų pasiekti 100 metų. Vakarietiškame pasaulyje, mūsų gyvenimas nebe...
  • Ortopedinė avalynė vaikams – ne visada tinkamas sprendimas

    Specialistai perspėja: avalynė keičia natūralios pėdos struktūrą Batai pakeičia natūralią pėdos struktūrą. Tokios išvados priėjo Jungtinių Amerikos Valstijų gydytojai ortopedai, išanalizavę ortopedo dr. Filipo Hofmano (Philip Hoffman) tyrimą „Žmonių, vaikštančių basomis ir su batais, pėdų palyginimas”. Tyrimo metu gauti rezultatai bei juos iliustruojančios nuotraukos buvo...