Fragen Sie einen Arzt

Klausimas ir atsakymas bus publikuojami šiame tinklalapyje.
Labai prašytume rašyti klausimus be rašybos klaidų.
Aneta Railienė (UAB „Panerio klinika“)

Gydytoja-psichiatrė atsakys į klausimus apie suaugusiųjų psichikos sutrikimus, priklausomybę alkoholiui, medikamentams ir narkotikams, gydymo galimybes.

mehr
Ekspertas atsako:
Nuo: Lina
2018-06-10
Laba diena,
Noriu Jusu paklausti ar esant vegetodistonijai gydytoja gali but toks kaip tampymas i sonus lygtai galva tokia kaip prikista butu lygtai toks svaigimas. Bet jau naudoju antidepresnatus tai kaip ir turetu tas praeiti? O gal vaistukas netinka?
Aciu

Sveiki,

vegetacinės nervų sistemos sutrikimai pasireiškai labai įvairiai ir kiekvienam skirtingai. Gydymas AD dažnai padeda, bet reikia sužiūrėti ar nėra gretutinės somatinės patologijos ar visi tyrimai geri?

Klausimai ekspertui (nuo 21 iki 40):

Alle Themen

Nuo: Simona
2020-04-28
Sveiki. Prieš mėnesį buvo pirmą kartą gyvenime užėjęs labai stiprus nerimas. Pradėjau vartoti persen forte, ir praėjo, 2 sav gyvenau visiškai be jokio streso, ir tada prieš 3 dienas vėl taspats.. simptomai kitokie, jeigu tada buvo širdies plakimas labai stiprus, panika dažnai suimanti, dabar tiesiog kankina labai stipri derealizacija,slogumas, svaigsta, skauda galvą, ima panika. Gal artėjančios menstruacijos vėl iššaukė šitai? Būna gerų akimirkų, bet paskui vėl nustelbia baimė, kad išprotėsiu, nepasveiksiu. Man 17 m, dėl to labai dar nenoriu imti antidepresantų, visgi tikiuosi, kad viskas praeis kaip ir anksčiau, na, bet lenda mintys baisios į galvą ir nieko negaliu padaryti. Ar jau būtina tuomet gerti antidepresantus, ar dar bandyti kažkaip pačiai gydytis... ačiū

Sveiki,

panikos atakas yra išgyvenęs kiekvienas žmogus. Labai svarbu, ką Jūs galvojate atakos metu. Iš praktikos, nei vienas mano klientas nėra nugriuvęs, praradęs sąmonę ar panašiai. panikos ataka- tai kūno pranešimas, kad dabar Jūsų gyvenime ne viskas gerai. Be abejo įtakos turi jaunystės hormonų pasikeitimai.

Antidepresantų tikrai nėra reikalo vartoti. Siūlyčiau pirmiausia apsilankyti pas psichologą ir pabandyti išsiaiškinti kas vyksta Jūsų gyvenime.

Nuo: Virginija
2020-04-27
Sveiki, vartoju puse metų seroxat 20 vieną kart dienoj, nuo nerimo, obsesinio kompulsinio sutrikimo ir depresijos, sužinojau kad laukiuosi, žinau, kad negerai gert vaistus bijau kad nutraukus vel viskas sugrįš panikos atakos ir t.t. Skaičiau kad seroxat vienas iš švelnesnių ir leidžia jį gert ir net maitinti, kokia jūsų nuomonė? Ačiū

Sveiki,

kiekvienu atveju situacija labai individuali. Visada reikia rtartis su gydytoju, kuris Jus gydo.

Nėštumo metu stengiamasi skirta saugiausią antidepresantą-jei reikia ir kuo mažesne doze.Praktikoje būna visaip, bet stengtis reikėtų apsieiti su kuo mažiau medikamentų, psichinę būklę koreguoti psichoterapija.

Nuo: Gerda
2020-04-23
Sveiki, prieš 9 metus man buvo diagnozuota šizofrenija. Pastaruosius 6 metus vartojau paliperidono palmitato injekcinius preparatus. Visą laiką labiau pasireiškė negatyvieji simptomai, socialinė fobija. Haliucinacijų niekada nėra buvę. Vargina vaistų pašalinio poveikio sukeltas hormonų disbalansas, smarkiai padidėjęs antsvoris, nuolatinis nuovargis. Norėčiau nutraukti vaistų vartojimą. Ar tai įmanoma mano atveju?

Sveiki,

dažnai šizofrenija konplikuojasi depresija, tad reikalingas ir jos gydymas.

Del pagrindinio vaisto tarkites su savo gydytoju, keisti vaista tikrai galima.Visi antipsichotikai turiu panašius pašalinius poveikius. Tačiau individualiai, kiekvieno žmogaus medžiagų apykaita unikali, galima parinti Jums geriausia vaista.

Nuo: Rūta
2020-04-21
Laba diena.Neurologė dėl įtariamo "degančios burnos sindromo" skyrė mirtazepiną 15mg vakare.išgėrus 5 dienas,jaučiu stiprų mieguistumą,silpnumą,galvos skausmą ir koordinacijos sutrikimą.tampu nedarbinga.raminančių vaistų prieš tai nevartojusi.man46 metai.Sindromo simptomai nesumažėjo.gal tinka kitokie vaistai.

Sveiki,

geriausia butu kreittis i gydytoja psichiatra. kas butu Jums geriausia, galima paskyti tik konsultacijos metu. Keliu sakiniu rastu gydymui suskirti, deja neuztenka.

O kol kreipsites, vartokite Mirtazapinum ne 15 mg, o tik puse tabletes( 7,5 mg), mieguistumas diena turetu sumazeti.

Nuo: As
2020-04-19
Laba diena.Geriu esciloprama 10mg gal kokia 13metų. Apie panikos priepuolius buvau seniai pamiršus. Ir visai nesenisi toks stiprus buvo, kd nesupratau kas darosi. Apsilankiau, ne pas savo psichiatrą, man pareiškė, kad tokį ilgą laiką vartojami antidepresantai neturi seniai poveikio. Liepė jų negert, o prirašė xsanaxo, lexotanilio.
Kaip man elgtis? Ar tiesa, kad antidepresantai po ilgo laiko gali nebeveikti? Nes iš esmės, jaučiausibtikrai gerai.Ačiū.

Sveiki,

antidepresantu poveikis perilga laika silpsta, del to, kad smegenis, mano, nuomone vis labiau ir toliau "tingi" gaminti mums reikimas "laimes" medziagas. Praktikoje stebiu, kad kas 2-3 metus reikia doze didinti, kad pasiekti ta pati rezultata.

Visgi Jums rekomenduociau susirasti gydyroja -psichiatra, kad suskirtu gydymoa gydomaisiai vaistais. Kol apsilankysite, Escitalopramum reiktu vartoti pasididinus nors iki 15 mg, o uzejus panikos priepuoliui TIK PAPILDOMAI paimti po liezuviu Bromazepamum ar Alprazolamum dalele tabletes.

Nuo: Inga
2020-04-16
Laba diena, nėra galimybês susisiekti su gydytoja, pakyrusia vaistus, todėl norėčiau klausti Jūsų nuomonės. Geriu 4, 5 mėn Seroxat ir 3 mėn Fluanxol 0,5 Tab ryte. Dėl padidėjusių rūpesčių, esamos įtampos, jaučiuosi įvairiai, vieną dieną gerai, kitą dieną ties smilkiniais galvą skauda, jaučiuosi pavargusi. Klausimas : ar galėčiau nutraukti Fluanxol ( nes gydytoja lyg buvo minêjus gerti apie 2 mėn )? Ar gerti ir toliau, nes nėra savijauta labai gera? Ačiū, už atsakymą!

Sveiki,

jei savijauta nera gera, o kiek suprantu dar netgi pablogejus, medikamentu neturetumete mazinti. Reiketu tartis su gydytoju del medikamentu doziu korekcijos, didinimo.

Nuo: Izabelė
2020-04-06
Sveiki. Man 16m. Esu jautri, dažnai patiriu stresą. Prieš 3 dienas pradėjau jaustis negerai. Ima panika be priežasties. Kai kada, dažniausiai dieną, jaučiuosi neblogai, pasijaučiu taip pat, kaip anksčiau, tačiau naktį ypač sustiprėja tas nerimas, atrodo, kad net nelabai realiai viską matau, per kažkokį rūką. Prieš tą dieną patyriau didelį stresą, pyktį, nes buvau su kaikuo susipykusi. Ta panika labai panaši į panikos priepuolius, žinoma silpnus, nes tikrai kažko bijau be pagrindo.. galbūt tai lėmė tai, jog nuolat būnu namuose, juk karantinas, nes visada buvau aktyvi. Naudoju milgamma ir valeradix, gal geriau naudoti antidepresantą? Prieš kelis metus, dėl kelionės baimės gydytoja išrašė 0.25mg xanax, ,,dėl viso pikto’’, na, tai per tuos 3 metus gal 4 tabletes buvau išgėrusi, aš jo turiu visdar jeigu man reikėtų.. labai bijau kad man nesibaigs šitos atakos, gal aš tik įsivaizduoju kad viską kitaip matau nei anksčiau, nežinau, nes aš linkusi visko prisigalvoti, bet jau paranoja puola, jog vakare ir naktį vėl taip bus.. nemalonus jausmas labai.. po kiek laiko nesibaigiant simptomams kreiptis į psichiatrą? Ar patartumėte, jeigu negerai, išgerti vaisto? Ačiū

Sveiki Izabele,

siulau imti Jusu turimo medikamento 1/4 ar 1/2 tab po liezuviu, kai uzeina nerimas, bet kada. Taip vaistas greitai suveiks ir reikes mazesnes dozes.

Nakciai gerkite po 1/2 ar visa tablete- ta doze, kuri duoda gera 8-9 valandu miega savaite laiko kasnakt. Jei viskas nepraeis, tada geriausia butu pasikonsultuoti su gydytoju-psichiatru.

Nuo: Lina
2020-04-05
Laba diena, prieš 7m. turėjau gripo komplikacijas. Po kurių atsirado galvos skausmas, kildavo nerimas. Buvo paskirta 10 gr. Seroxat..Man 50 m. ir yra priešmenopauzė. Prakaitavimo ar karščio bangų nepatiriu. Kaip saugiai pradėti nutraukti vaistus? Šiuo metu naudoju ir raudonųjų dobilų kapsules. Ačiū

Sveiki,

medikamento doze reikia mazinti po 1/4 tabletes kas 14dienu, o paskutini 1/4 tab palaikyti iki menesio laiko.

pablogejus buklei bet kuriame mazinimo etape, rekomeduojama "pabuti' 1-2 menesius su ta doze, kurioje dar buvo gera savijaute ir tada vel pabandyti mazinti.

Nuo: Iveta
2020-03-30
Sveiki, nezinau ar tiksli degnozė, bet gyd. psch. buvo uzsiminusi turiu liga šizofrenija. Geriu vaistus jau 6 m. na,. dabar ar daugiau 3m. geriu Fluanxol net galvoju siuos vaistus teks gerti istysa gyvenima, mesti vaistus bijau kaip gyd buvo uzsiminusi apie viena zmogu, kuris per svarstyma su gyd grįžo uz puse metu, su pozymiu galvos smegenys pasikeite vieta is desinio i kaire ir vel pradejo kursa pradeti is naujo. Klausimas: 3 m. geriu Flaunxol 1mg. ryte ir per pietus ir visai neseniai amitriptyline grindeks 10mg. Ar ateityje butu galimybes siuos vaistus visai nabegerti zinoma su gyd psich. nurodymu ar butent reiketu svarstymo?

Sveiki,

jei Jums yra nustatyta Schizofrenija, gydymas turetu buti tesiamas visa gyvenima. Kokiais medikamentais? sprendzia Jus gydantis gydytojas-psichiatras.

Gyvenimo begyje bukle gali keistis, todel gydymas reikia aptasrti kas 1,5-2 menesius su Jusu gydytoju.

Nuo: Alicija
2020-03-14
Laba diena, norejau paklausti, pas mane prasidejo baimes ir panikos atakos. Tai paireiske dideliu kraujo spaudimu ir sirdies permusimu. Dabar as geriu daugiau kaip savaite vaistus Tranxene 5 mg, 2 kartus i diena, bet jie man nepadeda, vis dar jauciu panikos jausma. Ar galeciau is karto pakeisti tai nuo ryto kitos dienos gerti vaistus Escitaloprom Teva. Aciu.

Sveiki,

taip, galite ptadėti vartoti Escitalopramum. vaistas pradės veikti minimaliai po savaitės, tad dar galite vartoti Tranxene pagal reikalą.

Geriausia tartis su Jus gydančiu specialistu.

Nuo: Kristina
2020-03-02
Laba diena, norėjau pasiteirauti ar tiesa jog generiniai vaistai skiriasi savo veikimu nuo originalo. Vartoju vaistus Cipralex.Šiuo metu nusipirkau Escitalopram actavis firmos. Kiek radau internete atsiliepmų iš vartojusių generinius vaistus jaučia skirtumą tarp originalo. Ar tai tiesa ar tiesiog psichologinis nusiteikimas, nes pradėjau juos bevartojant jausti didesni nerimą. Man nustatytas nerimo sutrikimas su panikos atakom.

Laba diena,

esmė ta. kad keikvienas gamintojas savaip suformuoja tabletę, deda skirtingas rišančias medžiagas. Todėl pasisavinimas iš žarnyno ir veikimas gali šiek tiek skirtis.

Actavis, mano, patirtimi, tikrai geras gamintojas.

Nuo: Genia
2020-03-01
Laba diena, Ilgą laiką kamuoja nemiga, o kai nemiegu jaučiu nerimą,galvoje kila visokių minčių, atrodo, kad naktį prisidarau sau visokių problemų.Ir skaičiuoju ir muziką įsijungiu, bet kelias valandas miegu tik gyvu miegu. Buvau pas gydyt,psichiatrą prirašė vaistų. Vartoju tik tris dienas Tritico retard 150 mg.1/6 dalį.Pirmą naktį miego laikas pailgėjo, antrą naktį atbudimai dažnesni su ilgu neužmigimu, trečią tas pats. Gydyt. sakė didinti tabletės dalis.Mažai vartoju vaistus, tiesiog bijau ir šių vaistų vartoti daugiau. Noriu pasiteirauti ar nuo jų negausiu priklausomybės ir galiu drąsiai didinti normą jei jausiu miego trukdžius.Esu 66 m. amžiaus.Ačiū.

Sveiki,

tikrai galite didinti medikamento dpzę iki tos, kuri duos 7-8 val miego.

Vaistas yra gydomasisi, prie jo nepriprantama.

Nuo: Ugnė
2020-02-24
Laba diena. Noriu pasiklausti ar galima priprasti prie bromazepamo jei išgeri retai pvz skrendant atostogu i priekį ir po savaitės atgal. Labai bijau kratymo lektuve. Aišku savijauta po to ne kažka apdujus ki
tą dieną esu..dar noriu pasiklausti ar 2h skirtumas išbalansuoja miega? Gryžus neužmiegu nes anuo laiku eidavau 12 o čia reik dešimtą užmigti...padėjo melatoninas..bet gal čia lexotanilio abstinencija ar šalutinis? Tiesa dar du metai geriu cipralex 10 ir jaučiuosi puikiai miegu irgi...tik va dabar sutriko...nerimo nėra...gal ka del to jet lago patarsit?

Sveiki,

taip retai vartojant Bromazepamum nepripeasite.

Miegas dėl 2 val laiko juostos skirtumo gali pasikeisti. Taip pat įtakoja pati kelionė/ įspūdžiai.

Nuo: Vika
2020-02-19
Sveiki. Metus vartoju cipralex, del lengvos depresijos. Priaugau svorio, nors mityba ir fizinis aktyvumas nelabai pasikeite. Gydytoja israse vaistu dar trims menesiams, kad nenutraukti pavasari. Ar svorio augimas gali buti del siu vaistu? Pradedu justi diskonforta... turiu minciu mazinti doze be gydytojos leidimo...

Laba diena,

ESCITALOPRAMUM neturi įtakos kūno svorio augimui. Dėl pasikeitusios medžiagų apykaitos, kai praeina organizmo stresas, medžiagų apykaita lėtėja ir tada kūno svoris auga.

Be to vis gi žmonės daugiau valgo, nes maistas tampa vėl skanus.

Nuo: Sergejus
2020-02-19
Sveiki
Per kiek laiko tiapridalis ar xanax išeina iš organizmo , kad butu jau saugu vartoti alkoholį? Saikingai žinoma

Laba diena,

medikamentų apykaita npriklauso nuo jų vartotos paros dozės, Jūsų kepenų aktyvumo, inkstų ir žarnyno darbo. Paprastai, aš rekomenduoju minimaliai 7 dienų laikotarpį

Nuo: Birutė
2020-02-10
Sveiki, kreipiausi į psichiatrą dėl blogos psichinės savijautos, diagnozavo, kaip ir depresiją. Nesu vartojusi antidepresantų. Paskyrė ryte sertralin ir vakare valdoxan. Pasirodė per daug pirmą kartą, geriu 5 dienos, bet po rytinės tabletės jaučiuosi įdomiai. Ar tinkamas derinys vaistų? Man norėtųsi tik vienus vartot, ar galiu pabandyt variantus?

Sveiki,

negaliu komentuoti Jūsų gydytojop paskyrimo, nes aš Jūsų nematau.

Pradedant vartoti antidepresantą, paprastai paradedama nuo 1/4 ir po truputį dozė didinama, kad smegenys turėtų laiko prisitaikyti.

Nuo: Sergejus
2020-02-10
Po kiek vartot mg tiabpridal ir kiek kartu per diena? Styprus nerimas, panikos atakas pas mane, daktaras sake po dvi per diena po 100 mg bet man perdaug tiek yra, jauciaso didelis mieguistumas

Sveiki, Tiapridum dienos metu vartojamas nuo1/4 tab 2x3 kartus per dieną. jei tokia dozė nepadeda - įsitikinus, galima dozę didinti iki 1/2 ar visos tabletės 2 -3 kartus dienoje.

Nuo: Erika
2020-02-06
Sveiki, jei retais atvejais nuo didelės įtampos darbe sunku užmigti galima isgerti somnols ir lexotonil? Ar kartu pavartojus nieko neatsitiks?

Sveiki,

nakčiai užmigimui yra geriamas migdomasisi vaistas (Somnol), nerimo-įtampos metu vartojami raminantys preparatai( Lexotanil).

Nuo: Sergejus
2020-02-03
Nuo: Sergejus
2020-01-21

Sveiki, ar saugu vartoti neuroleptiką teapridal 100mg ir kokis pasekmes jie gali sukelti? Sveikata gera, neskaitant dažno nerimo ir panikos atakų. Info lapelyje šalutiniai rašomi gan baisiai.

Sveiki,

vaistas TIAPRIDUM yra pats silpniausias savo grupėje ir pašaliniai poveikiai terapinėmis dozėmis vartojant būna labai reti. pašalinių poveikių galima tikėtis vartojant 600-800 mg parai.

Informacinis lapelis, deja, parašytas gydytojui, ne vartotojui. Tik gydytojas praktikas gali Jums komentuoti vaisto savybes.

O kaip dėl dėl piktybinio neurolepsino sindromo tikimybės ir širdies ritmo sutrikimų? Ar čia labai reti atvejai?

Sveiki, kaip jau sakiau, vaistas yra labai silpnas ir neturi tokių pašalinių poveikių , apie ką Jūs kalbate mažomis dozėmis. Šalutiniai poveikiai galimi vartojant ne mažiau 600-1000 mg parai.

Nuo: Diana
2020-02-03
Sveiki. Jau daugiau, kaip mėnuo, kankina nemiga. Ar galiu prieš miegą gerti Halcion ir lexotal iš karto? Ačiū.

Sveiki,

jei nemiga trunka jau mėnesį laiko - reikia kreiptis į gydytoją-psichiatrą, kad būtų suskirtas gydymas.

Vartojant raminančius medikamentus Jus nesigydote, tik tam kartui "įjungiamas miegas", be to vystosi priklausomybė.

Kartu šie medikamentai neturėtų būti vartojami vienu kartu.


Lankytojų klausimai publikuojami be korektūros.

Šis atsakymas yra bendro pobūdžio informacija, kuri nėra ir jokiais būdais negali būti laikoma Jūsų diagnoze, skiriamu gydymu ar kitokia Jums tiesiogiai teikiama sveikatos priežiūros paslauga. Bendro pobūdžio atsakymas teikiamas išimtinai pagal Jūsų pateiktą klausimą. Visais atvejais rekomenduojame kreiptis tiesiogiai į sveikatos priežiūros specialistą dėl diagnozės, gydymo ar kitokios sveikatos priežiūros paslaugos.