Klausk gydytojo

Klausimas ir atsakymas bus publikuojami šiame tinklalapyje.
Labai prašytume rašyti klausimus be rašybos klaidų.
Jurgis Pleskačiauskas (Pleskačiausko pagalba bevaikių šeimų vyrams)

Į Jūsų klausimus apie vyrų vaisingumo sutrikimus, nevaisingumą, spermos tyrimus atsakys med. m. dr., doc. Jurgis Pleskačiauskas

Gydytojas Jurgis Pleskačiauskas – andrologas. Dirba individualiai, tiria vyrų spermą, diagnozuoja vyrų vaisingumo sutrikimų priežąstis , gydo vyrų vaisingumo sutrikimus , konsultuoja nevaisingumo klausimais.
Išsilavinimas:
1964 m.baigė Vilniaus universiteto medicinos fakultetą.
1964 – 2000 m.dirbo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto patologijos ir teismo medicinos katedroje:
1964 1668 m. asistentas;
1968 1971 m.stacionarinė aspirantūra;
1971 - 1988 m. vyr.dėstytojas;
1976 m.apgynė medicinos mokslų daktaro disertaciją: „ Vyrų, gyvenančių bevaikėje šeimoje, kai kurie spermos ypatumai“;
1988 m suteiktas Doceto vardas.
Profesinė patirtis:
1968 – 2004 m. 1-os Moterų konsultacijos konsultantas vyrų nevaisingumo klausimais.
2004 – 2007 m. Respublikinio Šeimos planavimo centro gydytojas andrologas.
2002 – 2012 m. IĮ „Pleskačiausko diagnostinė ir gydymo pagalba bevaikių šeimų vyrams“ savininkas.
Paskelbė spaudoje apie 80 mokslinių ir populiarių straipsnių vyrų nevaisingumo klausimais.
Lietuvos urologų draugijos nays.

Ekspertas atsako:
Nuo: Aušrinė
2024-02-08
Sveiki,daug metų bandom susilaukti antro vaikelio,gal galėtumėte pakomentuoti vyro spermos tyrimus.Ačiū
Kiekis 6.0ml
Skystėjimo laikas pristatyta skysta ,iki 20min
Tąsumas < 2 cm,
Spalva pilkšvai balta
Drumstumas drumsta
pH 8,0
Spermatozoidų agliutinacija 10-20%
Leukocitai < 1× 10⁶/ml
Spermatogeninės ląstelės 0,5 - 1%
Spermatozoidų kiekis
Viename mililitre 19 × 10⁶/ml
Visame ejakuliate 114 × 10⁶
Spermatozoidų hudrumas
A(greitai tiesiai judantys) 0 % ( 0 × 10⁶/ml )
B(lėtai tiesiai judantys) 21 % ( 4 × 10⁶/ml )
A+B progresyvus jūdėjimas 21 % ( 4 ×10⁶/ml )
C(judantys vietoje) 32 % ( 6 × 10⁶/ml )
A+B+C judėjimas 53 % (10×10⁶/ml )
D(nedudantys) 47 %( 9 ×10⁶/ml )
MAR testas IgA 25% -30%
MAR testas IgG 15%-20%
Spermatozoidų marfalogija pagal Kriuger'į
normalios formos 6 %
potologinės formos 94 %
Taipat atliko ir hormonų tyrimą
Prolaktinas(PRL) 187.12
Folikolus stimuliuojantis hormonas(FSH) 2.65
Liuteinizuojantis hormonas(LH) 2.23
Estradiolis(E2) 55
Testosteronas(TTE) 20.59
Lytinius hormonus sujungiantis globulinas(SHBG) 40.95
Laisvųjų androgenų indeksas(LAI) (FAI) 50.28

Tyrime, nepakankamas spermijų judrumas ir mažai normalios formos spermijų. Hormonai - normoje.Svarbi mityba (daržovės, vaisiai) ir daug dar kitko.

Klausimai ekspertui:

Visos temos

Nuo: Petras
2024-02-21
Sveiki, ar galite prašau pakomentuoti spermogramą?



Spermijų konc. 158,9 M/ml
Bendras judrumas 52 %
Pirmyneigis judrumas 46 %
Nepirmyneigis judrumas 6 %
Nejudrūs spermijai 48 %
Norm.morf.sperm.k.* PSO 5-a redakci 11 %

MSC- Sperm.
judrumas 82,3 M/ml

SMI-sperm.judr.ind. 438
Spermių kiekis ejakuliat 794,7 M
Judr. sperm.k 411,5 M

Pagal pateiktus duomenis (neišsamūs pateikti ), viskas atitinka normos kriterijus.

Nuo: Darius
2024-02-12
Laba diena,

gerb. doc. norėjau paklausti dėl žemo LAI indekso. Kokios priežastys gali įtakoti žemą LAI indeksą? Kaip reikėtų tai spręsti?

Testosteronas 21.05 nmol/l (norma 9.08-30.1)
LAI indeksas 31,8%
FSH 12.3 IU/I
LH 2.1 U/I
SHGB 66.12 nmol/l (norma 12.5-68.6)
Prolaktinas 175.02 mU/I (norma 89-365)
FT4 16.5 pmol/l (norma 7.87-20.3)
TSH (TTH) 3.67 mU/l (norma 0.4-3.6)
FT3 4.05 pmol/l (norma 3.34-5.14)
Anti-TPO < 3 kU/I (norma 0-3.2).
Kepenų tyrimai- normos ribose.

Ačiū už atsakymą!

Į Jūsų klausimą, nuotuoliniu būdu atsakyti neįmanoma. Turite apsilankyti pas gyd. endokrinologą.

Nuo: Rimas
2024-02-14
Sveiki, isvada normospermija, bet ar ne per zemi rodikliai?

Tasumas 0
Ph 8
Spermiju kiekis Viename mililitre 22 ×10°
Visame ejakuliate 66 x 10°

Progresyviai judrūs
Progresyviai judriu 72,7%
Judrus vietoje 9,1%
Nejudrüs 18,2%
Bendras judrių spermatozoidų sk. 81,8%

Patologiju,%
Galvutés 50 %
Kaklelio 32 %
Uodegeles 11 %
Normalių formų 7 %

Apvalios lastelés, vnt/ml < 1,0 × 10°
Spermiju agliutinacija, % < 5,0 %
MAR Ig G testas < 50 %
MAR IG A testas < 50 %

Dėkoju

Pagal tarptautines normas, atitinka Normospermijai. Naturaliam pastojimui, kiek mažoka normalios formos spermijų.

Nuo: Mantas
2024-02-13
Sveiki, noriu paklausti, kaip sumažinti SHBG lygį kraujyje?

Tai gali spresti tik gydytojas endokrinologas, pas kurį turite kreiptis.

Nuo: Aušrinė
2024-02-08
Dar norėjau jūsų paklausti kokius tyrimus dar vertėtų atlikti ? Jau kelis metus vartoja visus papildus spermatozoidams ir valgo pakankamai daug vaisių ir daržovių, bet spermogramos rezultatai nesikeičia ! Gal galite patarti ką toliau daryti ir kur kreiptis pagalbos ?ačiū labai

Maisgispapildai negydo, jie kaito papildaip priedas pagrindiniam gydymui. Kreipkites į dr. V.Kamarauską. Vilnniuje, Šiaulių g. 5. tel. 8-5-2626715

Nuo: Tomas
2024-02-07
Laba diena, prašau pakomentuoti spermos tyrimą. Amžius 26m. Kokią įtaką turi prostatitas?
pH - 8
Leukocitų koncentracija(M/ml) - < 1 M/ml
Tūris (ml) PSO 5-a redakcija - 2,5
Koncentracija (M/ml) - 142,1
Bendras judrumas (%) - 34
Pirmyneigis judrumas (%) - 20
Ne pirmyneigis judrumas (%) - 14
Nejudrūs spermijai (%) - 66
Judrių spermijų koncentracija (M/ml) - 48,7
Pirmyneigių spermijų koncentracija (M/ml) - 29,1
Funkcinių spermijų kiekis (M/ml) - 2,9
Spermijų judėjimo greitis (mic/sec) - 24
SMI Spermijų judėjimo indeksas - 58
Normalios formos spermijai (%) - 4

Neišsamus tyrimas. Normaliam pastojimui permažai normalios formos spermijų, nes tik normalūs gali apvaisinti kiaušialastę; Nepakankamas spermijų judrumas. Nuo prostatito spermijų skaičius nekinta.

Nuo: Tomas
2024-02-07
Laba diena, virš metų nepavyksta pastoti. Prašyčiau pakomentuoti rodiklius. Tyrimas ne pilnas, bet gal pavyks bent nusakyti situaciją. Ar prostatitas turi reikšmingos įtakos rodikliams?

Leukocitų koncentracija(M/ml) - 4
Pirmyneigis judrumas (%) - 142,1
Ne pirmyneigis judrumas (%) - 20
Funkcinių spermijų kiekis (M/ml) - 29,1
Normalios formos spermijai (%) - 66

FSH Folik.stimul.hormonas (U/l) - 3,1
LH Liuteinizuojantis hormonas (U/l) - 2,85
TTE Testosteronas (nmol/l) - 9,94

Duomenys netikslūs, nes judrumas toks negali būti. Prostatito nėra.

Nuo: vardenis
2024-02-06
Sveiki, kaip nustatomas lėtinis prostatitas?
Nuo: Klaudijus
2024-02-05
Sveiki gal galite pakomentuoti tyrimo atsakymus
Tyrimas:
Ph 7, 0
Leukocitai: 3-4-5 reg. Lauke
Eritrocitai: nerasta
Kiekis: 2,2ml
Spalva: gelsvai pilka
Drumstumas: drumstas
klampumas: 5mm
Spermatozoidų kiekis 1ml: 28mln
Spermatozoidų kiekis visame ejakuliate: 61,6mln
Lipoidiniai grūdeliai: 3 balai
Spermatozoidų agliutinacija: 0%
Sperm. Judrumas A(normokineze) : 22%
Sperm. Judrumas B(hipokinezė) : 38%
Sperm. Judrumas C(diskinezė) : 7%
Sperm Judrumas D(akineze) : 33%
Spermiogeniniu ląstelių kiekis: 0-1 reg. Lauke
Patologija (galvutės) : 36%
Patalogoja (kaklelis) : 44%
Patalogoja - (uodegeles) : 3%
Normalios formos, % : 17%

Tyrimduomenys vidutiniški, bet gydymo nereikia.o

Nuo: Edita
2024-02-02
Sveiki ,
pasidarė vyras jūsų rekomenduojamus tyrimus. Ar galimas gydymas, kokios rekomendacijos?
Rezultatai būtų tokie:
TEST Testosterono koncentracijos nustatymas (nmol/l) * 21.58
PRL Prolaktino koncentracijos nustatymas (mIU/l) * 238.91
FSH Folikulus stimuliuojančio hormono koncentracijos nustatymas (IU/l) * 6.83
LH liuteinizuojančio hormono koncentracijos nustatymas (IU/l) ] * 3.61
Ir dar ši :Fe Geležies koncentracijos nustatymas (µmol/l) * 12.42

Hormonų tyrimas geras, normos ribose. Galima skirti gydymą. Kreipkites į urologą.

Nuo: Laura
2024-02-02
Laba diena,

Vyrui buvo blogas psa. Įtarė vėžį. Darė magnetinį tyrimą - išvada gerybinė prostatos hiperplazija. Tai kaip suprantame vėžio nėra? Paskyrė vartoti 4 mėn. Dutasteride Teva 0.5 mg. ir pasirašyti kad atsisako ligoninės.. geriant vaistus savijauta negera, purto šaltkrėtis ir kūno temperatūra nukrenta iki 35.4 ar čia normalu? Ar gali būti nuo šių vaistų? Su urologu paskyrusiu gydymą neįmanoma susisiekti, telefonu jis ne konsultuoja kad pasiklausti dėl tokios savijautos, o registracija tik balandžio mėnesiui...

Jeigu šlapinimasis nesutrikes, užtektų gerti Prostamol Uno po 1 kaps. tris menesius. Daryti pertrauką 1 mėn. ir vėl kartoti. Sutrikus šlapinimuisi, tik pas urologą.

Nuo: Rasa
2024-02-01
Sveiki. Vyrui nustatė azoospermija. Darė tesa-nepavyko, nieko nerado. Ar jau tik donorystė nusimato? Ar dar įmanoma vaistais ar kažkaip padedant susilaukti vaikelio?
Kiekis 3 ml,
Suskystėjimo laikas 20 min.
Tąsumas 1,5 cm,
Spalva pilkšvai balta,
Drumstumas skaidri,
pH 8.5,
Spermotozoidų agliutinacija 0%,
Leukocitai 0,5×10⁶/ml,
Spermatogeninės ląstelės 0%,
Spermatozoidų kiekis viename mililitre 0×10⁶/ml,
Spermatozoidų kiekis visame ejakuliate 0×10⁶,
Spermatozoidų judrumas:
A 0%
B 0%
A+B 0%
C 0%
A+B+C 0%
D 0%
Spermatozoidų gyvybingumas:
Gyvų spermatozoidų 0%
Negyvų spermatozoidų 0%.
FSH 7,3 nmol/l,
LH 4,2 mlU/l,
T 28,47 nmol/l.

Jeigu ir punktavus sėklidę spermijų nerasta, tai vyrui pagalbos nėra. Lieka tik dono-orystė.

Nuo: Dovilė
2024-02-01
Labas vakaras, gal galite pakomentuoti spermatogramos tyrimo rodiklius: pirmo vaiko susilaukti pavyko tik po 5 metų bandymų. Dabar bandome susilaukti antrojo ( 6 metus). Ar įmanoma natūraliai pastoti ?
Rodikliai:
Kiekis, ml. 2 ml
Spalva- Pilkšvai balta
Drumstumas- drumsta
Skystėjimo laikas min > 20 min
Klampumas 4 cm
Kvapas - kaštonų
Spermijų kiekis - 18*10(6) - visame ejakuliate- 36*10(6)
A-0%
B-11%
C-22%
D- 67%
Normalios spermijų formos % - 8%
Patologinės 92%
Spermiogoninės ląstelės 0,8%
Leukocitai - 4-4-5
Eritrocitai n-
Epitelis- 1-1-0
Speremijų agliutinacija 0% Kristalai- nėra
Išvada: astenospermija
Komentaras: pakankama spermatozoidų koncentracija- 18 mln/ ml, nepaknkamas judrių spermatozoidų kiekis (A+B = 11 %). REKOMENDUOJAMAS mIOXSYS TYRIMAS.

Pateiktamo tyrimo duomenis. naturalus pastojimas labai apsunkintas, nes permažai spermijų, blogas judrumas ir mažoka normalių spermijų.MIOXYS daryti nereikia.

Nuo: Arnas
2024-02-01
Sveiki. Bandom susilaukti vaiko 1,5 metų. Darėmės spermograma rugsėjį:
Rezultatai:
Kiekis, ml 6
Spalva Gelsvai pilka
Drumstumas drumsta
Suskystėjimo laikas, min skystėja
Tąsumas, mm 0
pH 8
Spermijų kiekis 15
90
Judrumas
x106
x106
x106
x106
Patologijų,% 50 %
32 %
13 %
Normalių formų, % 5 %
Apvalios ląstelės, vnt/ml < 1,0 x 106
Spermijų agliutinacija, % < 5,0 %
Rekomendavote pasidaryti hormonų testą:
jo rezultatai:
TEST Testosterono koncentracijos
nustatymas (nmol/l) [109] 16,78
PRL Prolaktino koncentracijos nustatymas
(mIU/l) [109] 75,40
)6+)ROLNXOXVVWLPXOLXRMDQþLRKRUPRQR
koncentracijos nustatymas (IU/l) [109] 4,2
/+/LXWHLQL]XRMDQþLRKRUPRQRNRQFHQWUDFLMRV
nustatymas (IU/l) [109] 3,65
Vartojau Profertil kursą 2-3 mėnesiams. Mylėdavomes reguliariai pastoti žmonai per 3-4 mėn
nepavyko.
Pasidariau pakartoti spermogramą sausį.
Rezultatai:
Kiekis, ml 8
Spalva Gelsvai pilka
Drumstumas nedrumsta
Suskystėjimo laikas, min neskystėja
Tąsumas, mm 7
pH 8
Spermijų kiekis 4
32
Judrumas
x106
x106
x106
x106
Patologijų,% 52 %
35 %
11 %
Normalių formų, % 2 %
Apvalios ląstelės, vnt/ml < 1,0 x 106

Gal galėtumėt pakomentuoti? Ačiū

Pateiktuose tyrimuose permažai normalių spermij, nes jie apvaisina kiaušiląstę,, kiti rodikliai vidutiniški. Nevartokite vitaminų kompleksų, jie negydo.

Nuo: Mindaugas
2024-01-31
Sveiki,gal galite pakomentuoti spermogramos išvadas? Tyrimas pristatytas per 25 min. Laikomas buvo prie kūno temperatūros. Ačiū!

Kiekis ml. 5.5ml
Spalva- gelsvai pilka
Suskystejimo laikas iki 25min- pristatyta skysta.
Tasumas- 1cm
Ph- 8.0
Spermijų kiekis- 1ml- 37×10(6)
Visame ejakuliate- 203.5×10(6)
Progresyvusis judrūs A 5% B 16%
Judrūs vietoje C 14%
Nejudrūs D 65%
Bendras judrių spermat. Skaičius 35%
Patologijų galvutės 56% kaklelio 16% uodegėlės 20%
Normalių formų 8%
Apvalios ląstelės vnt/ml 0.2×10(6)
Spermijų agliutinacija 2%
MAR Ig G testas 0% MAR Ig A testas 0%

Diagnozė: Astenospermija

Pateiktame tyrime normaliam pastojimui, nepakankamas spermijų judrumas ir prmažai normalios formos spermijų..

Nuo: Edita
2024-01-30
Sveiki. Darėmės spermos tyrimą užsienyje, gal galite pakomentuoti. Dėkojame

Amžius 32 metai
Abstinence 4 days
Appearance Normal
Liquefaction Complete
Viscosity Normal
Volume (ml) 3.9
pH 7.0
Debris +
Round cells (M/ml) < 1

Spermatozoa
Concentration (M/ml) 33
Total count (M) 129
Motility % A (rapid progressive) 19
% B (slow progressive) 27
% C (non-progressive) 25
% D (immotile) 29
Total progressive motility % (A + B) 46
Morphology % normal forms 1
MAR % IgG positive 0
Agglutination +
Aggregation None

Pateikte tyrime labai blogai..su normaliomis spermijų formomis Juk kiauėalastę apvaisina tik norlus spermijas. Kiti rodikliai normalūs.

Nuo: Pijus
2024-01-29
Sveiki, pirma buvo pasireiškias šlapimo taku uždegimas(bent taip nustate daktarai). Situacija tokia kad pradėjau šlapintis krauju(keli rožiniai lašai šlapimo pabaigoje). Nuvažiavau i ligonine pasidaryti tyrimu. Tikrino inkstus ir pusle, instuose nerado nieko, viskas gerai, pusle nors ir buvo apytušte pasake kad sieneles atrodo pastorejusios. Pasakė kad šlapimo taku uzdegimas yra ir išrašė antibiotiku Furadonino 100mg, minėjo jog gali nepadėti ir gali prireikti kitokiu antibiotiku. Antibiotikai nepadejo, per ta laika kol geriau sperma pasidare tamsiai geltona, šlapinantis kraujo nebera ir kaip ir nebeskauda, bet šiandien taip pat pastebejau kad dešinė sėklide šiek tiek didesne negu kairioji. Paspaudus ja skauda labiau negu kairiaja. Pries 3-4men turėjau nesaugu lytini akta. Ka turėčiau daryti?

Reikia, kad dar kartą apžiūrėtų urologas. Padarytų pasėlį, nustatant bakterijos tipą.Galiu daryti prielaidą,kad furadoninas pilnai nepadėjo. Itariu prostatos uždegimą - prosttitą..Sėklidės gali būti skirtingo.dydžio...

Nuo: Mantas
2024-01-29
Sveiki,

Gal galite pakomentuoti rezultatus?

pH: 7
Leukocitai - reg. Lauke: 7-8-9
Eritrocitai: nerasta
Kiekis: 3ml
Spalva: gelsvai pilka
Drumstumas: drumsta
Klampumas: 5mm
Spermatozoidų kiekis 1 ml: 45mln
Spermatozoidų kiekis visame ejakuliate: 135mln
Lipoidiniai grūdeliai: 4 balai
Spermatozoidų agliutinacija: 0%
Spermatozoidų judrumas A (normokinezė): 21%
Spermatozoidų judrumas B (hipokinezė): 37%
Spermatozoidų judrumas C (diskinezė): 8%
Spermatozoidų judrumas D (akinezė): 34%
Spermiogeninių ląstelių kiekis, reg. Lauke: 0-1-2
Patologija: galvutės: 30%
Patologija: kaklelio: 53%
Patologija: uodegėlės: 7%
Normalios formos: 10%

Tyrimas pristatytas per 20min
Prieš tyrimus buvo vartoti vaistai nuo kosūlio, ir tris dienas buvo kosulys, gerklės skausmas (jeigu tam turi įtakos tyrimui)

Viskas atitinka normospermijos kriterijus.

Nuo: Greta
2024-01-25
Sveiki, gal galite pakomentuoti vyro spermogramos išvadas? Diagnozė: astenospermija. Ejakuliatas nesuskystėjo, išliko tąsus (5cm). Progresyviai judančių spermatozoidų kiekis per mažas (17%). Antisperminiai antikūnai IgA viršija normos ribas (70%). Ačiū.

Tokiai diagnozei priežasčių daug. Neišsamus tyrimas.Kadangi sperma tiršta, tai ir judrumas blogas. -

Nuo: Greta
2024-01-23
Sveiki, bandome susilaukti vaiko kiek daugiau nei pusę metų. Vyras pasidarė spermogramą, rezultatai nėra geri, laukia konsultacijos pas gydytoją. Bet gal galėtumėte pakomentuoti spermogramos rezultatus? Nes ne viskas šiuo metu aišku..
Susilaikymo laikotarpis: 3d.
Sperma surinkta namie, pristatyta per 40min. į kliniką.
Kiekis (ml): 2,2
Suskystėjimo laikas (min): nesuskystėjo
Tąsumas (cm): 5
Spalva: pilkšva
Drumstumas: drumsta
pH: > 7,2
Spermatozoidų agliutinacija (%): 0%
Apvalios ląstelės: 0

Spermatozoidų kiekis:
viename mililitre: 65,0
visame ejakuliate: 143,0

Spermatozoidų judrumas:
A (greitai ir tiesiai judantys) 0% (bet norma nenurodyta, rezultatas nepajuodintas kaip blogas)
B (lėtai ir tiesiai judantys) 17%
A+B progresyvus judėjimas: 17%
C (judantys vietoje): 32%
A+B+C judėjimas: 49%
D (nejudantys): 51%

Imunologiniai tyrimai:
Antisperminiai antikūnai Ig G (%): 40
Antisperminiai antikūnai Ig A (%): 70

Spermatozoidų morfologija pagal Kriugerį:
Normalios formos (%): 20
Patologinės formos (%): 80
Galvutės defektai (%): 52
Kaklelio defektai (%): 23
Uodegėlės defektai (%): 2
Likutinės citoplazmos perteklius (%): 3

Diagnozė: Astenospermija
Pastabos: Ejakuliatas nesuskystėjo, išliko tąsus. Progresyviai judančių spermatozoidų kiekis per mažas. Antisperminiai antikūnai IgA viršija normos ribas.
Ačiū.

Vienintelis normos neatitinkantis rodiklis - spermijų permažas judrumas. Greičiausiai yra viskas normalu, bet nešant į labolatoriją, buvo atšlausi, todėl ir blogai juda.. Jeigu to nebuvo, apsilankykite pas gyd. Vytautą Kamarauską, Šiaulių g,5, Vilniuje.tel. 8-5 626715


Lankytojų klausimai publikuojami be korektūros.

Šis atsakymas yra bendro pobūdžio informacija, kuri nėra ir jokiais būdais negali būti laikoma Jūsų diagnoze, skiriamu gydymu ar kitokia Jums tiesiogiai teikiama sveikatos priežiūros paslauga. Bendro pobūdžio atsakymas teikiamas išimtinai pagal Jūsų pateiktą klausimą. Visais atvejais rekomenduojame kreiptis tiesiogiai į sveikatos priežiūros specialistą dėl diagnozės, gydymo ar kitokios sveikatos priežiūros paslaugos.