Klausk gydytojo

Klausimas ir atsakymas bus publikuojami šiame tinklalapyje.
Labai prašytume rašyti klausimus be rašybos klaidų.
Jurgis Pleskačiauskas (Pleskačiausko pagalba bevaikių šeimų vyrams)

Į Jūsų klausimus apie vyrų vaisingumo sutrikimus, nevaisingumą, spermos tyrimus atsakys med. m. dr., doc. Jurgis Pleskačiauskas

Gydytojas Jurgis Pleskačiauskas – andrologas. Dirba individualiai, tiria vyrų spermą, diagnozuoja vyrų vaisingumo sutrikimų priežąstis , gydo vyrų vaisingumo sutrikimus , konsultuoja nevaisingumo klausimais.
Išsilavinimas:
1964 m.baigė Vilniaus universiteto medicinos fakultetą.
1964 – 2000 m.dirbo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto patologijos ir teismo medicinos katedroje:
1964 1668 m. asistentas;
1968 1971 m.stacionarinė aspirantūra;
1971 - 1988 m. vyr.dėstytojas;
1976 m.apgynė medicinos mokslų daktaro disertaciją: „ Vyrų, gyvenančių bevaikėje šeimoje, kai kurie spermos ypatumai“;
1988 m suteiktas Doceto vardas.
Profesinė patirtis:
1968 – 2004 m. 1-os Moterų konsultacijos konsultantas vyrų nevaisingumo klausimais.
2004 – 2007 m. Respublikinio Šeimos planavimo centro gydytojas andrologas.
2002 – 2012 m. IĮ „Pleskačiausko diagnostinė ir gydymo pagalba bevaikių šeimų vyrams“ savininkas.
Paskelbė spaudoje apie 80 mokslinių ir populiarių straipsnių vyrų nevaisingumo klausimais.
Lietuvos urologų draugijos nays.

Ekspertas atsako:
Nuo: L
2020-11-19
Laba diena. Ar galėtumėte pakomentuoti tyrimo rezultatus.Ačiū etuviškas 

Leukocitai reg.lauke 1­-2-­3 r/l
Eritrocitai nerasta
Kiekis 3 ml
Spalva gelsvai pilka
Drumstumas drumsta
Klampumas 1.0 cm
Spermatozoidų kiekis 1 ml mln. 74
Spermatozoidų kiekis visame ejakuliate mln. 222
Lipoidiniai grūdeliai 1b
Spermatozoidų agliutinacija 20%
Spermatozoidų judrumas A (normokinezė) 2%
Spermatozoidų judrumas B (hipokinezė) % 37%
Spermatozoidų judrumas C (diskinezė) % 30%
Spermatozoidų judrumas D (akinezė) % 31%
Spermiogeninių ląstelių kiekis reg. lauke 4­4­5 r/l
Patologija: galvutės 46%
Patologija: kaklelio 20%
Patologija: uodegėlės 31%
Normalios formos, % 3%
Ph 7.5

Pemažai normalių spermijų, kiti rodikoiai geri, todėl ir mepastojate.

Klausimai ekspertui:

Visos temos

Nuo: Lina
2020-11-23
Laba diena, gal galėtumėte pakomentuoti rezultatus:
Kiekis 2,5 ml
Spalva - pilkšva, opalescuojanti
Skaidrumas - drumsta
Suskystėjimo laikas - 30min
Tąsumas - 2
pH - 8.5
Spermijų kiekis - 150 *10[^6]/ml
Spermijų kiekis visame ejakuliate - 375 *10[^6]
Judrumas iš viso - 77
Progresyvus judrumas - 65
Neprogresyvus judrumas - 12
Gyvybingi spermijai - 65
Normalių formų - 54
Leukocitai - 0.1-3r.l.
Eritrocitai - 0
Epitelio ląstelės - pavienės
Lipoidiniai grūdeliai - 2 balai
Mikroflora - 2 balai
Spermiogeninės ląstelės - 1
Spermijų agliutinacija - yra
Hialino kūneliai - 0-1-0r.l
Galvutės patologija - 17
Kaklelio patologija - 11
Uodegėlės patologija - 16
Tyrimo aprašymas: mikroflora - lazdutės,kokai - 2 spermiju agliutinacija - 1balas

Vioskas labai gerai. Neaišku iš kue tos bakterijos, nes uždegimo požymių nėra.

Nuo: Elena
2020-11-21
Laba diena, norėčiau Jūsų komentarą, su tykėjimu, kad įmanomas gydymas. Ačiū.
Kiekis 6,4; Suskystejimas 10min; Tąsumas 2; Pilkšvai balta spalva ; Drumsta; pH 8,6;
Agliutinacija 0%;
Leokocitai 0,2 ×10ml; Spermotagenines lasteles 1,5%; Kiekis:
viename ml 16×10ml; visame 102,4×10ml;
Judrumas: A 0%; B 25%;
A+B 25; C 19; A+B+C 44%;
D 56.
Gyvbingumas: Gyvu 48, Negyvų 52.
Antisperminiai Ig G, A - 0%;
Normalios formos 2%;
Potologija: galvutes 58%;
Kaklelio 35%; Uodegeles 5%.
Diagnozė Astenoteratospermija.

Blogai su judrumu ir beveik nėra normaių spermijų. Tikėtina kad reikalingas gydymas ir kartoti tyrimą kitur.

Nuo: Albertas
2020-11-20
Laba diena,

Gal galite pakomentuoti spermogramą, ar su tokiais rezultatais galimas pastojimas ?ar reikalingas papildomas gydymas ar tyrimas ? Dekui išanksto.
Ph : 7,5
Leukocitai : 3­3­4 r/l
Eritrocitai : nerasta
Kiekis : 1.6 ml
Spalva : gelsvai pilka
Drumstumas : drumsta
Klampulas 1.5 cm
Spermatozoidų kiekis 1 m - 51
Spermatozoidų kiekis visame ejakuliate -81.6
Lipoidiniai grūdeliau - 1b
Spermatozoidų agliutinacija - 30%
Spermatozoidų judrumas A (normokinezė) - 7%
Spermatozoidų judrumas B (hipokinezė)- 37%
Spermatozoidų judrumas C (diskinezė) - 15%
Spermatozoidų judrumas D (akinezė) - 41%
Spermiogeninių ląstelių kiekis - 8­-10­-12 r/l
Patologija: galvutės - 45 %
Patologija: kaklelio - 17%
Patologija: uodegėlės - 34%
Normalios formos, % - 4%

Pirmiausiai - neppavyko normali ejakuliacija.beveik nėra normalių spermijų. Kartoti tyrimą kitoje laboratorijoje.Gal ir reikės gydymo.

Nuo: Vitalijus
2020-11-20
Sveiki. Gal galit pakomentuoti ar imanoma pastoti naturaliai. Aciu.
Kiekis:2,5ml
Suskystejimo laikas:7min
Tasumas:1cm
Spalva:pilksvai balta
Drumstumas:drumsta
Ph:7,6
Spermatozoidu agliutinacija:0%
Leukocitai:0,4x10/6ml
Spermatogenines lasteles:0,7%
Spermatozoidu kiekis
Vienam mililitre:14ml
Visame ejakuliate:35
Judrumas
A(greitai tiesiai judantys) :29%
B(letai tiesiai judantys) :14%
A ir B progresyvus judejimas:43%
C(judantys vietoja) :14%
A+B+C judejimas:57%
Nejudantys:43%
Gyvibingumas
Gyvu spermatozoidu:60%
Negyvu:40%
Imunologiniai tyrimai
Antisperminiai Ig G:0%
Antisperminiai Ig A:0%
Normalios formos:7%
Patologines formos:93%
Galvutes defekta:49%
Kaklelio defektai:30%
Uodegeles defektai:14%

Permažas spermijų skaičius ir permažai normalių formų spermijų. Reikia kartoti tyrimą kitur ir galimai reikia skirti gydymą.869822431

Nuo: Jonas
2020-11-19
Laba diena,

Prašau pakomentuoti spermogramą, ar su tokiais rezultatais galimas natūralus pastojimas, ar įmanomas tik dirbtinis apvaisinimas?
Ačiū!

Kiekis, ml - 3,1
Spalva - Gelsvai pilka
Drumstumas - Drumsta
Suskystėjimo laikas iki 25 min - Skystėja
Tąsumas mm - O
pH - 8
Spermijų kiekis - Viename mililitre - 25x10(6)
Spermijų kiekis - Visame ejakuliate - 77,5x10(6)
Progresyviai judrūs - 60%
Judrūs vietoje - 12%
Nejudrūs - 28%
Bendras judrių spermatozoidų skaičius - 72%
Patologijų:
Galvutės - 44%
Kaklelio - 33%
Uodegėlės - 14%
Normalių formų - 9%
Spermijų agliutinacija - 0%
MAR Ig G testas - < 50%
MAR IG A testas - < 50%
Išvados - normospermija

Kiek mažoka normalios formos spermijų, bet pastojimas naturaliai galimas.Reikia kartoti spermos tyrimą kitur ir lyginti.Gal reikia skirti gydymą.

Nuo: Monika
2020-11-17
Sveiki, vyras pasidarė spermogramą. Galite pakomentuoti gautus rezultatus? Ar įmanoma pastoti?
Pastabos: OLIGOASTENOZOOSPERMIJA
Ph: 8,3
Leukocitai: 18-20-25
Eritrocitai: nerasta
Kiekis: 4ml
Spalva: gelsva
Drumstumas: drumstoka
Klampumas: 6mm
Spermatozoidu kiekis 1ml: 3ml
Spermatozoidu kiekis visame ejakuliate: 12ml
Lipoidiniai grūdeliai: vid.kiekis
Spermatozoidų agliutinacija: nerasta
Spermatozoidų judrumas -
A (normokinezė): 22%
B (hipokinezė): 19%
C (diskinezė): 14%
D (akinezė): 45%
Spermiogeninių ląstelių kiekis: pavienės

Nepilnas spermos tyrimas - nėra spermijų morfologijos. Be to permažai spermijų. ejakuliate.Reikia kartoti tyrimą kitur.

Nuo: Nijole
2020-11-17
Sveiki norejau paklausti del esanciu sratuku varpoje ar gali buti nevaisingas vyras?
Nuo: Aliona
2020-11-17
Laba diena gydytojau,

Vyras 34 metų. Diagnoze oligospermija. Prieš mėnesį vartojo antibijotikus 10 dienų. 3 skirtingų rūšių nuo helico bakterijos. Skrandzio. Ar gali būti, kad oligospermija dėl vaistų poveikio? Bandome pastoti metus laiko. Ačiū.

Reikia pilno tyrimo duomenų, bet antibiotikai neturėjo esminnės reikšmės rezultatui.

Nuo: Mr. P.L.E
2020-11-14
Sveiki, gal galite pakomentuoti spermogramą. Ar įmanoma pastoti su tokiais spermos rezultatais?
Kiekis - 4 ml
Tąsumas (cm) - 20
Spalva - Pilkšvai balta
Drumstumas - Drumsta
pH - 8
Spermatozoidų agliutinacija (%) < 5
Apvalios ląstelės (106/ml) - 4
viename mililitre (106/ml) - 29,0
visame ejakuliate (106) - 116,0
A (greitai tiesiai judantys) - 7%
B (lėtai tiesiai judantys) - 28%
A+B progresyvus judėjimas - 34%
C (judantys vietoje) - 14%
A+B+C judėjimas - 48%
D (nejudantys) - 52%
Antisperminiai antikūnai Ig G (%) - < 50
Antisperminiai antikūnai Ig A (%) - < 50
Normalios formos (%) - 12%
Patologinės formos (%) - 88%
Galvutės defektai (%) - 35%
Kaklelio defektai (%) - 32%
Uodegėlės defektai (%) - 16%
Likutinės citoplazmos perteklius (%) - 5%

Pastojimas galimas Galėtų būti daugiau A - judančių spermijų.

Nuo: Ana
2020-11-13
Laba diena. Ar galėtumėte pakomentuoti vyro spermos tyrimo rezultatus.
Tūris 4,0
Ph 8,0
Leukocitų konc. < 1
Spermijų konc. 26,5 M/ml
Bendras judrumas 13%
Pirmyneigis judrumas 3%
Nepirmyneigis 10%
Nejudrūs spermijai 87%
Norm. morf. sperm. k. 2%
MSC Sperm. judrumas 3,4 M/ml
PMSC pirmyneig. sper 0,8M/ml
FSC funkc. sper. konc. 0,0 M/ml
Sperm. jud. greitis 7 mic/sec
SMI sperm. judr. ind. 10
Spermių kiekis ejakuliat. 105,9M
Judr. sperm. k 13,7 M
Pirmyneig. sperm. k 3,0 M
Funkc. sperm. k 0,2 M
Norm. morf. sperm. k 2,1 M
Ačiū!

Blogas spermijų judrumas ir beveik nėra normalių spermijų. Reikia pakartotinio spermos tyrimo ir galimai gysymo. tel. 869822431

Nuo: Andrius
2020-11-12
Laba diena, man nustatyta kaires pusės varikocelė. Taip pat pridedu spermatogramos tyrimų rezultatus.
Sakykite, ar pagal tokius rezultatus įmanoma žmonai pastoti? ir jeigu taip tai maždaug procentaliai kokia tikimybė žmonai pastoti? neatliekant varikoceles operacijos.
Labai dėkoju už sugaištą laiką atsakant į Mano klausimą.
pH 7,5
Leukocitai 3-2-3 r/l
Eritrocitai - nerasta
Kiekis 3,5 ml
Spalva gelsvai pilka
Drumstumas - drumsta
Klampumas 1,0
Spermatozoidu kiekis 1 ml - 8
Spermatozoidu kiekis visame ejakuliate - 28
Lipoidiniai grūdeliai - 1b
Spermatozoidu agliutinacija - 0%
Normokineze A - 0%
Hipokinezė B- 15%
Diskinezė C-37%
Akibezė D-48%
Spermiogeniniu ląstelių kiekis reg. Lauke 8-9-10 r/l.

Spermos rodikliai yra permaži normaliam pastojimui. Būtia operuoti varikocelę ir tada skirti gydymą. Be operacijos gydyti negalima.

Nuo: Ieva
2020-11-04
Mes gyvename užsieni, buvome pas urologa tai jis apžiurejes sakė, kad viena sėklidė yra truputi didesnė, bet palyginus iš akies sakė yra mažesnės. Patikrino ultragarsu ir pamatavo tai vos ieina i normas, bet kraujas pulsuoja gerai, su prostata ir inkstais viskas gerai, o dėl FSH padidėjimo sakė nieko baisaus, bet aš vistiek vis galvodavau kai yra padidėjimas ar sumažėjimas yra negerai to pasekoje ir spermogramos rodikliai blogi, o gal neapžiurėjus visgi numanot kas galėtu búti? Beje jokia Liga nesirges, o trauma tokia gal nedidelė buvo ant medžio užkrito gal tai galėjo itakoti? Šeimoje visi vaisingi jokiú problemu neturėję. Gal galėtumete rekomenduot gera specialistą, ar kur privačiai, kad grižę vėl pasitikrintumėme ir gal paskirs gydymą, aciű jums labai

Nepateikiate duomenu , bet FSH padidėjimas nusako rimtus pokičius sėklidese.

Nuo: Audrius
2020-11-04
Sveiki. Ar galėtumėte pakomentuoti spermos tyrimą?
Spermos suskystėjimo laikas (min) 15 (per 15 min. nuo paėmimo)
Spermos tąsumas (cm) 0,1 ( < 2)
Spalva gelsva (pilkšvai balta)
Drumstumas drumsta (drumsta)
Kiekis (ml) 5 ( > = 1,5)
pH 7,75 ( > = 7,2)
Spermatozoidų judrumo A grupė (%) 0
Spermatozoidų judrumo B grupė (%) 48 (A+B grupių suma turi būti > 32)
Spermatozoidų judrumo C grupė (%) 18 (A+B+C grupių suma turi būti > 40)
Spermatozoidų judrumo D grupė (%) 34 (10-20)
Spermatozoidų morfologija: 12
normali forma (%)
( > 4)
Spermatozoidų morfologija: 80
su galvutės defektais (%)
Spermatozoidų morfologija: 3
su kaklelio defektais (%)
Spermatozoidų morfologija: 2
su uodegėlės defektais (%)
Spermatozoidų morfologija: 3
su likutine citoplazma (%)
Spermatozoidų agliutinacija (%) 17 ( < 5)
Spermatozoidų kiekis 1 ml (*10^6/ml) 49,5 ( > 20)
Spermatozoidų kiekis visame ejakuliate (*10^6) 247,5 ( > 40)
Apvalių ląstelių kiekis 1 ml (*10^6/ml) 2,25 ( < 1)

Blogai su judrumu ir normalių spermijų kiekiais. Būtina kartoti tyrimą kitur.irlyginti duomenis. Gal ir reikės -gydymo.---

Nuo: Ieva
2020-10-30
Sveiki, vyras atliko hormonu tyrima, gal galit pakomentuoti : LH 7,8 (norma 0,6-12,1) U/l
FSH 15,8 (norma 1,0-12,0) U/l
Testosteronas 5,11 (norma 2,80-11,00) qg/l
Ar FSH nereikia zemint? Nes darėmės ir spermogramos tyrimus du kartus, pirma kart geresnis, o antra kart blogesnis, bet pirmo buvo OLIGOSPERMIJA, antras buvo OLIGOZOOSPERMIJA. ar gali buti jog del FSH didelio kiekio itakoja tyrimo atsakyma? Va abieju spermogramos tyrimas : kiekis 4ml
Suskystėjimo laikas : skysta
Tąsumas 4-5 cm
Spalva : pilkšvai gelsva
Drumstumas :skaidroka
pH :8,0
Spermatazoidu agliutinacija : < 5%
Leukocitai : < 1 kart 10 šeštuoju ml
Spermatogeninės ląstelės : 0,1%
Viename mililitre : 2 kart 10 šeštuoju ml
Visame ejakuliate : 8 kart 10 šeštuoju
Gretis A 0%
B 1 kart 10 šeštuoju 50%
A-B 1 kart 10 šeštuoju 50%
C 0,5 kart 10 šeštuoju 25%
A B C 1,5 kart 10 šeštuoju 75%
D 0,5 kart 10 šeštuoju 25%
Gyvu Spermatazoidu : 75% 1,5 kart 10 šeštuoju 75%
Negyvu Spermatazoidu : 0,5 kart 10 šeštuoju
Normalios formos :6%
Išvada : OLIGOSPERMIJA
O čia antro pakartotinai po beveik 2 menesiu su profertil vartojimu : kiekis 3ml
pH: 8,0
Pristatyta < 30min
Spalva :pilkšvai gelsva
Viename mililitre : 1,7 kart 10 šeštuoju
Visame Ejakuliate : 5,1 kart 10 šeštuoju
Spermatazoidu judrumas : viso 55% 0,9 M/ml
A < 1% 0,1 kart 10 šeštuoju
B 55%
Normalios formos 6%
Išvada OLIGOZOOSPERMIJA
Sakykit, gal reikia kokius kitus papildus pagert, ar kreiptis i vaisingumo klinika dirbtiniam apvaisinimui? Ačiū

Tyrimų rezultatai labai blogi - permažai spermijų ir iš to seka ir kitų rodiklių pokičiai. FSHPADIDĖJIMAS NUSAKO, KAD YRA POKIČIAI SĖKLIDESE.Ar galima skirti gydymą,turėčiau apžiūeėti vyra. Situacija rimta.

Nuo: Domas
2020-10-27
Sveiki. Ar vaistai nuo padidėjusio kraujospūdžio (Cosimprel) gali būti susiję su sutrikusia erekcija? Ačiū už atsakymą.

Visi vaistai mažinantys ktauospūdį, turi įtakos iir erekcijos kokybei.

Nuo:
2020-10-23
Sveiki. Kiekis 2,5ml.
Suskystejimo laikas 7min
Tasumas 1cm
Spalva pilkšvai balta
Drumstumas drumsta
Ph 7,6
Spermatozoidu angliutinacija 0%
Leukocitai 0,4ml
Spermatogenines lasteles 0,7%
Spermatozoidu kiekis vienam ml 14ml
Visam ejakuliate 35
Judrumas greitei judantys 29%
Letai 14%
Progresyvus judejimas 43%
C(Juda vietoj) 14%
A+B+C judejimas 57%
Nejudantys 43%
Gyvu 60%
Negyvu 40%
Antisperminiai Ig G 0%
Antisperminiai Ig A 0%
Normalios formos 7%
Patologines 93%
Galvutes defektai 49%
Kaklelio 30%
Uodegeles 14%

Nežinau ko klausiat. Mokykites bendravimo kultūros.

Nuo: XXXX
2020-10-21
Laba diena,
Planuojame vaikelį jau nemažai laiko. Vyras išsityrė, siunčiu rezultatus pakomentavimui. Ar įmanoma pastot?
Suskystėjimo laikas:
Norma < 15
Rezultatas: nesuskystėjo
Tąsumas
Norma < 2
Rezultatas:10
Spalva
Norma: pilkšvai balta
Rezultatas: pilkšvai balta
Drumstumas
Norma: drumsta
Rezultatas: drumsta
pH
Norma: > 7,2
Rezultatas 9
Sp. agliutinacija
Norma < 5
Rezultatas: 1
Apvalios ląstelės
Norma < 1
Rezultatas 1
Sp. kiekis
viename mililitre
norma > 15
rezultatas 45,0
visame ejakulate
norma: > 39
rezultatas: 135
Judrumas:
A - 2 proc.
B 13 proc.
A+B norma > 32 proc
rezultatas 16 proc.
C - 16 proc.
A+B+C judėjimas norma > 40
Rezultatas 31 proc.
D nejudantys - 69 proc.

Imunologiniai tyrimai
Antikunai Ig G norma < 50
Rezultatas 60
Antikunai Ig A
rezultatas 70
Pagal Kriugeri:
normalios formos - 17 proc
patologinės - 83 proc.
galvutės def. - 29
kaklelio def - 24
uodegėlės def - 23
likutinės citoplazmos perteklius - 7 proc.

Diagnozė: astenospermija.

turėtų būti judrių spermijų daugiau. Kiti rodikliai normoje. Gal tai tyrimo klaida? Pakartokite tyrimą kitoje laboratorijoje.

Nuo: Karolis
2020-10-21
Sveiki. Gal galite pakomentuoti tyrimo rezultatus:
Kiekis: 3.0
Spalva: Pilkai balta
Drumstumas: drumsta
suskyst4jimo laikas 20min
Klampumas 1.0
Spermijų koncentracija 97,3
Spermijų skaičius ejakuliate: 291,9
Judrumas:
A greitas pirmyneigis 46
B lėtas pirmyneigis 28
C trūkčiojantis 8
D nejuda 18
Idealios formos 36
Pakitusios galvos 28
Pakitimai vidurinėje dalyje 30
Updegos pakitimai 6
Leukocitai pav.r.l.
Eritrocitai Nerasta
Lipoidiniai kūneliai daug
Spermijų agliutinacija 1
Nuo: Bri
2020-10-19
Laba diena, gal galetumete pakomentuoti.
Pries 3 menesius spermogramoje parode oligaostenoteratospermija.
Siandienos atsakymas : normospermija. Padidintas leukocitu skaicius, sumazintas spermos judrimo indeksas.
Labai norime susilaukti vaikelio
Ka siuo atveju daryt?

Negaliu komentuoti, nes nepateikėt tyrimo rezultau skaičių. Diagnozė nesako tikrosspermos kokybės, tikapytikriai.

Nuo: Viktorija
2020-10-14
Darote inseminacija? Ar sterilios priemones? Su kokia ginekologe bendradarbiaujate? Kaip apdrojama sperma?

Darau. Visa kita nekomentuotina. Tai ne tardymas.


Lankytojų klausimai publikuojami be korektūros.

Šis atsakymas yra bendro pobūdžio informacija, kuri nėra ir jokiais būdais negali būti laikoma Jūsų diagnoze, skiriamu gydymu ar kitokia Jums tiesiogiai teikiama sveikatos priežiūros paslauga. Bendro pobūdžio atsakymas teikiamas išimtinai pagal Jūsų pateiktą klausimą. Visais atvejais rekomenduojame kreiptis tiesiogiai į sveikatos priežiūros specialistą dėl diagnozės, gydymo ar kitokios sveikatos priežiūros paslaugos.