Klausk gydytojo

Klausimas ir atsakymas bus publikuojami šiame tinklalapyje.
Labai prašytume rašyti klausimus be rašybos klaidų.
Drąsutė Vaičekonytė - Jonaitienė (Senamiesčio psichiatrijos ir psichoterapijos centras)

Gydytoja Drąsutė Vaičekonytė- Jonaitienė - psichiatrė psichoterapeutė. Dirba individualiai, taiko psichoanalitinę psichoterapiją , psichoanalizę bei medikamentinį gydymą.

Esu gydytoja psichiatrė psichoterapeutė, psichoanalizės kandidatė. Dirbu individualiai, taikau psichoanalitinę psichoterapiją, psichoanalizę bei medikamentinį gydymą.

Išsilavinimas:

1991-1997 Studijos VU Medicinos fakultete

1997-1998 Medicinos gydytojo pirminė rezidentūra, VU Medicinos fakultetas

1998-2001 Gydytojos psichiatrės rezidentūra, VU Psichiatrijos klinika

2002-2007 Studijos KMU psichoanalitinės psichoterapijos programoje

nuo 2011 Studijos VU psichoanalizės mokymo programoje, atitinkančioje Tarptautinės psichoanalizės asociacijos standartus bei reikalavimus


Profesinė patirtis:

1999-2001 Gydytoja asistentė Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje;

2001-2006 Gydytoja psichiatrė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, I moterų skyriuje;

2001-2002 Gydytoja psichiatrė Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje, Sunkių psichikos sutrikimų skyriuje;

2002-2004 Gydytoja psichiatrė psichoterapeutė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, Psichoterapijos skyriuje;

2004-2006 Gydytoja psichiatrė psichoterapeutė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, Krizių intervencijos skyriuje;

2006-2008 Gydytoja psichiatrė psichoterapeutė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, Konsultacinio centro Dienos stacionare;

Nuo 2007m. Senamiesčio psichiatrijos ir psichoterapijos centro steigėja, gydytoja psichiatrė psichoterapeutė;

nuo 2012m. Psichoanalitikė kandidatė Senamiesčio psichiatrijos ir psichoterapijos centre


Profesinės draugijos:

Lietuvos psichiatrų asocijacijos narė

Lietuvos psichoanalizės draugijos narė

Vilniaus psichoanalitikų draugijos narė 

Tarptautinės psichoanalizės asociacijos psichoanalizės kandidatė

Ekspertas atsako:
Nuo: ROMA
2017-10-10
Labai savalaikiai 25m merginai nustayta paranoidinė šizofrenija, iš pradžių paskirta rispolept 2mg/ parą, vėliau 3mg ir jautėsi labai gerai, bet dar liko pro retą balselių. Po detalesnio tyrimo Kauno klinikose paskirta 5mg/parai. Tokią dozę geria jau 11dienų ir jaučia mieguistumą, neturėjimą jėgų, akyse momentais raidės išliejasi. Klausimas- ar tai šalutinis poveikis, kuris pradings arba žymiai susilpnės? Gal tai ligos toks pasireiškimas, kuris praeis? Per kiek laiko organizmas prisiderina prie tokio vaisto? Gal reikia kreiptis dėl vaisto dozės smažinimo ar kokio papildomo skyrimo. AČIŪ už atsakymą.

Laba diena,

panašu, kad tai - šalutinis vaisto poveikis. Tai gali praeiti, tačiau gali ir likti - labai individualu. Per kiek laiko, taip pat sunku pasakyti. Tačiau jei tai tęsis pora mėnesių ir ilgiau ir labai trukdys, reiktų kreiptis dėl vaistų korekcijos.

Klausimai ekspertui:

Visos temos

Nuo: Aušra
2018-03-15
Sveiki,
jaučiau didelį nerimą, baimę, agresyvumą, pyktį; jau ketvirtą mėnesį vartoju Truxal, 25 mg vieną tabletę nakčiai, jaučiuosi geriau. Mano klausimas: ar prie šio vaisto nepriprantama, kiek laiko galima juos vartoti?

Sveiki,

Truxalis nesukelia priklausomybės. Galite vartoti ilgai. Tikslaus termino įvardinti negaliu, bet šis vaistas gana saugus, pagal poreikį kartais vartojamas metais.

Nuo: Dainius
2018-03-14
Sveiki.noreciau isgirsti jusu nuomuone.kankina nemiga.vartoju clonazepama daugiau nei metai.dar vakare isgeriu xanax ir pries miega puse tabletes clonazepamo.bet nera jiokio pagerejimo.dar pradejau lankytis pas pschihologe.jinai israze zolpidem.bet man dar blogiau atsirado baime.nemiga niekur nedingo.nezinau ka daryti?kur kreiptis?nes tikrai jauciuosi blogai net negaliu vairuoti atrodo akyse aptemsta.jiokio noro neturiu.atrodo gyvenimas slysta is po koju.padekite.kur man kreiptis.

Sveiki,

reiktų bandyti suprasti jūsų nemigos priežastis. Jei nemigą provokuoja nerimas, zolpidemas jums iš ties netiks. Jei nerimas, nemiga yra vienas iš depresijos simptomų, jums galėtų padėti antidepresantai. Ko gero vertėtų pagalvoti ir apie psichoterapiją, kuri padėtų suprasti negalavimo priežastis ir gal būt padėtų tvarkytis su nemaloniu simptomu ar sutrikimu.

Nuo: Nerimautoja
2018-03-14
Laba diena. Esu 25m. ir antidepresantus pradejau gerti jau trecia karta. Pirma karta geriau puse metu, pertrauka buvo puse metu ir vel prasidejo stiprus panikos priepoliai su nerimu. Tada vaistus geriau 1m.5men. ir jauciausi labai gerai, 7 men buvau be jokiu vaistu, bet dabar susidurus su tam tikrais sunkumais labai padidejo nerimas, pradejau visko bijoti, krenta svoris ir tt. Su gydytoja nusprendeme trecia karta pagerti antidepresantus su viltim, kad viskas susitvarkys ir per ta laika ismoksiu su savimi dirbti. Labai bijau, kad antidepresantai Cipralex man visam gyvenimui ir po trecio karto vel bus tas pats. Labai noreciau isgirsti Jusu nuomone, kiek laiko reiktu gerti vaistus ir ar yra tikimybe pasveikti?

Laba diena,

antidepresantai, kaip ir daugelis kitų vaistų yra simptominiai. T.y. šalina tik simptomus, nepanaikinant juos sukėlusios priežasties. Nutraukus, kurį laiką efektas išlieka, nes lyg ir išlieka įprotis šiek tiek kitaip į viską reaguoti. Bet taip, susidūrus su sunkumais, nemalonus simptomai dažniausiai grįžta. Didesnė tikimybė atsikratyti varginanćių negalavimų visam laikui yra tuomet, kai žmogus lanko psichoterapiją ir gilinasi į sutrikimo priežastis.

Nuo: vitalija
2018-01-22
laba diena, man 52m jau dveji metai kenciu nuo sunkaus uzmigimo, pries metus pradejau vartoti kventiapino po 1tabl 25mg stiprumo nakciai, puse metu miegas buvo kokybiskas siuo metu kventiapinas nepadeda, tuomet po valandos isgeriu puse tabletes zolpidemo,miegas buna normalus, . norejau paklausti ar galiu gerti zolpidema praejus valandai po isgerto kventiapino

Laba diena.

Tikrai galite. Tik turite nepamiršti, kad be pertraukų vartojant zolpidemą, jo paveikis susilpnės ar visai išnyks.

Nuo: Martynas
2018-01-20
Laba diena, man reikia pagalbos, prarandu jau viltį. Esu moksleivis, 17likmetis, ir pastarieji du metai buvo ir yra man ištisa kančia. Net nežinau kaip savo simptomus nupasakoti, bet ištisai jaučiuosi lyg miegantis, visas prislopintas, ištisai netikrumo jausmas, lyg netikra, lyg sapnas. Dažnai nurodau tokį palyginimą - Sėdžiu prie didelio stiklinio ekrano ir stebiu kažkieno gyvenimą, viskas lyg per stiklą, ir vėl pasikartosiu - netikrumo jausmas. Būna priepuoliai, pirmieji užklupo netikėtai, pradeda širdis daužytis, pasimetu aplinkoje, nesuprantu kur esu, silpna, balta akyse. Po kurio laiko pastebėjau, kad galiu juos pats prišaukti, jeigu intensyviai galvoju ar čia viskas tikra ir arba, kad netikra - vuolia, bet išmokau dalinai juos ir kontroliuoti ir visai iki sąmones netekimo nedavesti, bet priepuoliai vis dar yra. Iš fiziologinės pusės viskas tirta pas medikus, smegenų veikla, kraujagysles ir viską kas tik susiję su galimai tuo, bet pasakyta, kad esu sveikas ir jie nieko nemato, išrašė kraujotakai vaistų pabandyti ir paleido - efekto nėra. Labai prašau, padėkite, jeigu yra kokie galimai padedantys medikamentai - paminėkite. Aš jau prarandu viltį...

Laba diena,

tikrai nevertėtų prarasti vilties. Man neatrodo situacija beviltiška. Iš to ką rašote susidaro įspūdis, kad Jūs vargina derealizacijos simptomas ir panikos priepuoliai. Labai gali būti (ir taip dažnai būna), kad šie du reiškiniai yra lengvos ar vidutinio sunkumo depresijos fone. Jums tikrai galėtų padėti antidepresantai. O geriausia būtų jei galėtumėte pasikalbėti ir su psichoterapeutu. Jūs vargina emociniai sunkumai ir tai toli gražu ne beviltiška situacija.

Nuo: Ugnė
2017-12-28
Prašau gelbėkit, nebežinau ką daryti, visai nebemiegu ir verkiu siaubingai,vartotas vaistas ketipinor 100mg, paskui mažinau dozę ir bandžiau nutraukt, nebemiegu, tada vėl pradėjau gert po tabletę, bet nemiegu, dar išgėriau prie tabletės dvi tazepamo ir tik tuomet pavyko pamiegoti gal 5 - 6 val.Prašau padėkite, nebežinau ką daryti, kas naktį išgyvenu, nerimą, sielvartą rytais, noriu tik numirti, nepadeda nei geras mylimas žmogus šalia, nei gera darbo aplinka, viena mintis tik numirti kuo greičiau, nes tai man kančia , o ne gyvenimas, gal čia to vaisto ketipinor poveikis toks, kuom tada reiktų keisti šį vaistą?

Laba diena,

Jums tikrai reikėtų pasitart su psichiatru, o geriau psichiatru psichoterapeutu. Nemanau, kad tokią Jūsų būseną išprovokavo bandymas nutraukti ketipinorą, sunku patikėti, kad vartodama jį jautėtės visiškai gerai. Panašu, kad Jums reiktų koreguoti medikamentinį gydymą ir papildomai pradėti individualią psichoterapiją.

Nuo: Lina
2017-12-27
Sveiki. Turejau problemu su alkoholiu. Dabar nevartoju, diena jaiciuosi gerai, energinga, geriu paroksetina. Vakare negaliu uzmigti, prabundu 4 h ryto ir nebenoriu miego, nors noretusi pamiegoti ilgiau. Raminantys vaistai manes nelabai veikia. Geriau kvetepina, bet as jo nebenoriu, nes labai pradejo augti svoris. Uzmigimui vartoju zolpidema, bet gydytojai jk nenori israsyti. Koki vaista Jus rekomenduotumet nakciai?

Sveiki,

gana sudėtinga situacija. Paminėjote pagrindinius vaistus skiriamus nemigos korekcijai. Dar galima būtų bandyti vakare skirti Jums migdančiai veikiantį antidepresantą (nenutraukiant paroxetino), pvz. Trittico retard.

Nuo: Laima
2017-12-21
Labas vakaras, noriu pasiteirauti kurį geriau vartoti vaistą,užmigimui palengvinti ir ,kad mažesnė būtų priklausomybė,kuris yra saugesnis? Stilnox 10 mg,ar Halcion 0,25 mg? O gal yra kitokių- dar geresnių,ką rekomenduotumėt? Esu 49 m.Ačiū,už atsakymą.

Labas vakaras,

saugesnis priklausomybės prasme yra Stilnox, tačiau ir prie jo, ilgai vartojant, yra priprantama. Plačiai vartojamas miego sutrikimams ir nesukeliantis priklausomybės yra Ketipinor 25mg. Galima būtų mėginti taip pat ptiklausomybės nesukeliančius antidepresantus, kurie gerina miegą, pvz. Valdoxan arba Trittico retard.

Nuo: Agnė
2017-12-21
Sveiki, man 24m, turiu panikos priepuolius 2 mėnesius, man išrašė parotxetine orion 20mg ir man sake , kad reikės juos gerti 3 metus, skamba baisiai.. ir aplamai šie vaistai yra saugus?

Sveiki,

panikos priepuolius taip pat galima meginti išgydyti psichoterapijos pagalba. Vaistai veikia simptomiškai. Kol geriate - tol jaučiatės gerai, nutraukus priepuoliai gali grįžti, ar po metų vartojimo, ar po trijų.

Nuo: Elena
2017-12-21
Sveiki,daugelį metų sergu neuroze,depresija.Antidepres.kas keli metai pakeičiamas,nes,kaip ir pradeda nebeveikti tas pats. Šiuo metu vartoju Efexor 75 mg.po 1 t. Ir pagal reikalą,ne kiekvieną dieną,Lexotanil po pusę tabl. 1 kart dienoj arba Tranxen 5 mg 1 per dieną. Dozės nedidelės,tačiau jau ilgą laiką neskiriama kitokiuų panašių medikamentų.Ar nebus priklausomybė,kad ir maža dozuotė o vartojama keli metai,nors anotac.rašoma,kad vartoti kuo trumpiau? Kokia būtų Jūsų nuomuonė,gal galit parašyti,jei galima į kažką pakeisti,tai kokie vaistai būtų panašūs į mano minėtus.Ir dar klausymas: ar prie Efexor dera Fluenxol,jei kamuoja kartais nerimas,baimė įvairių ligų ir panašiai,įtampa.Galbūt su tuo deriniu,gal ir neprireiktų tų kitų,kur rašiau papildomų vaistų? Ir dar: ar Fluenxol irgi antidepr.ar jis tik nuo tų dalykų,kurie man pasireiškia? Ačiū,už paaiškinimus ir Jūsų patarimus.

Sveiki,

Efexoras ir Fluanxolis yra puikus derinys, tikrai vertėtų pamėginti. Fluanxolis nesukelia priklausomybės ir galėtų pakeisti Lexotanilį ir Tranxeną. Fluanxolis nėra antidepresantas. Tačiau mažos jo dozės (iki 1 mg.) veikia raminančiai ir šiek tiek antidepresiškai.

Ilgai vartojant Lexotanilį ir Tranxeną prie jo priprantama. Tačiau jei vartojate ne kiekvieną dieną ir mažomis dozėmis, pripratimas jei ir bus, tai daugiau psichologinis.

Nuo: Rimas
2017-12-15
Laba diena Gydytoja,
Mano klausimas Jums butu toks. Ar noarmalu, kad po 3men antidepresnatu vartojimo dar uzeina blogumu, kai blogai jauciuos. Gydausi nuo daugybes somatiniu simptomu ir siek tiek nerimo! Simptomai butu toki; sukasi galva, pykina, attodo skauda skrandi, jaiciuosi kaip buciau laive. Aisku jir sumazejo per puse, bet dar ju yra ar taip dar gali buti?
Aciu uz Jusu atsakyma

Laba diena,

retą kartą antidepresantai, kaip ir kiti psichotropiniai vaistai panaikina visus simptomus ir žmogus jaučiasi nepriekaištingai gerai. Taip, normalu, kad po 3 mėn. vaistų vartojimo, dalis nemaloniu simptomų išlieka. Galima mėginti kitus vaistus, bet tai taip pat negarantuoja visiškai geros savijautos.

Nuo: Linute
2017-12-14
Gerbiama Gydytoja,
Noriu Jusu paklausti, zodziu uzpuole mane daugybe somatiniu simptomu ir prie ju dar turiu nerima, bet nera jis labai didelis. Pradejau vartoti vaistus, juos geriu 2 menesiai. Tu somatiniu simptomu sumazejo. Noriu Jusu paklausti ar galima pilnai isgyti nuo sios ligos?
Dekoju Linute

Laba diena,

psichosomatiniai simptomai yra kūne jaučiami nemalonūs, skausmingi pojūčiai, kuriuos sukelia užgniaužti jausmai. Kol nesuprasite psichosomatinių simptomų bei nerimą sukėlusių priežasčių ir jų nepanaikinsite, pasveikimas sunkiai įmanomas. Vaistai tik prislopina simptomus, tačiau neveikia juos sukėlusių priežasčių.

Nuo: Ausra
2017-12-06
Laba diena Gerbiama Gydytoja,
Turiu nerimo sutrikima, gudytojas israse Coaxil ir Fluanxol. Ar tai geras derinys? Gydytoja noriu paklausti nuo ko konkreciau yra Fluanxol? Kazkaip gydytoja paminejo, kad nuo neigiamu minciu kurios kartais mane puola. Siaip tos neigiamos mintys pas mane yra tokios, kad tik pasveikciau, kad nepasidarytu blogiau... ir tas galvojimas apie tai ne pastoviai , bet daznos.
Aciu uz Jusu atsakyma

Laba diena,

Derinys labai geras. Fluanxolis sumažina nerimą, todėl ir nerimastingų minčių sumažėja.

Nuo: Jurgita
2017-11-24
Laba diena,man nustatytas nerimo sutrikimas ,kankina nemiga .gydytoja paskyrė Elontril ir nakčiai kvetapiną ,bet niekaip negaliu užmigti..ar jūsų nuomone šis derinys tikamas , ačiū!

Laba diena.

Šis derinys yra tikrai geras. Tačiau ne visada pavyksta iš karto parinkti labiausiai tinkantį vaistą ar jų derinį. Kiekvieno žmogaus organizmas individualus ir reakcija į vaistus taip pat individuali. Reiktų dar kartą pasikonsultuoti su gydančiu gydytoju.

Nuo: Aušra
2017-11-22
Ar galima prie nerimo,pykinimo vartoti Truxal, nes daug išbandytų antideperesantų nepadeda.Ar nuo Truxal neatsiranda agresyvumas. Ačiū už atsakymą

Laba diena,

taip, prie nerimo ir pykinimo galima vartoti truxalį. Nuo jo tikrai neatsiranda agresyvumas.

Nuo: Domas
2017-11-14
Laba diena gydytoja noreciau jusu paklausti man yra autizmas as noreciau jusu paklausti ar autizmu sergantis zmogus gali vairuoti? Nes internete niekur apie tai nerandu informacijos niekur neraso ar gali autistai vairuot ar negali todel ir nutariau jusu paklaust tikiuosi bent jus zinosit as esu 100% isitikines kad sveikata praeiciau nes akys ir klausa mano gera bet man klausimas yra ar psichiatras man pasirasys nes pas viena buvau man nenorejo pasirasyt tai dabar galvoju registruotis pas kita nes as labai noriu issilaikyt teises nes as vairuot jau nuo pat vaikystes svajoju ir as jauciu kad as galiu pajegti kadangi neblogai moku taisykles turiu noro turiu motyvacijos ir nesu protiskai atsilikes tai noriu suzinoti ar gali issipildyt si mano svajone ar ne?

Laba diena,

dėja ir aš negaliu Jums atsakyti į šį klausimą. Tai sprendžia gydytojų konsultacinė komisija, gavusi iš Jūsų visas reikiamas pažymas.

Nuo: Milita
2017-11-14
Laba. 10 diena vartoju Cipralex 0,25 tab. Kadangi migdė pradėjau vartoti nakciai po 0,5 tab. tačiau paskutines keletą dienų jaučiu lyg nuolat būtų tuščias skrandis, nors ir pavalgau pakankamai, tas jausmas visą parą. Pilvas gurgia, jaučiuosi lyg badaučiau. Ar tai vaisto poveikis? Ar šis vaistas man netinka? miegot normaliai neišeina, dieną migdo. Nebegaliu kentėti nežmoniško alkio jausmo.

Laba diena,

nepanašu, kad skrandžio ir pilvo problemos yra dėl vaisto poveikio. O migdymas tikrai gali būti susijęs su vaisto vartojimu. Jei jaučiate tik nepageidautiną vaisto poveikį, tuomet taip, galima pasakyti, kad vaistas Jums netinka.

Nuo: Rūta
2017-11-13
Laba diena,norėčiau sužinoti ar vartojant intraveninius narkotikus tokius kaip herojinas yra skiriamas medikamentas clonozepam.Ar narkotikus vartojantis žmogus gali savarankiškai vartoti clonozepam tam kad sustiprintų narkotikų poveikį?Ar šeimos gydytojas turi teisę skirti tokį medikamentą,ar visdėlto tam reikalinga psichiatro konsultacija?Ačiū

Laba diena,

clonazepamas gali būti skiriamas net ir priklausomiems nuo narkotikų asmenims. Nuo priklausomybės kenčiantys žmonės dažnai savavališkai vartoja įvairius psichotropinius preparatus narkotikų poveikiui sustiprinti. Pagal įstatymą, šeimos gydytojas turi teisę skirti clonazepamą. Kai kuriose poliklinikose yra priimta vidaus tvarka, kuomet šiuos vaistus išrašo tik psichiatras.

Nuo: kristina
2017-10-25
Ar yra mamytė nuo paauglystės kuri serga šizofrenija kuri pagimdė sveiką vaiką ir užaugino ?

Laba diena,

Tikrai yra moterų sergančių šizofrenija ir pagimdžiusių sveikus kūdikius.

Ar gali sunkiai psichikos liga serganti motina užauginti sveiką vaiką - sudėtingas klausimas. Tai jau priklauso nuo daug ko: kokie konkrečiai vyrauja simptomai pas sergančią motiną, ar yra ir koks tėvas, koks pats vaikas, kokia yra aplinka, ar yra daugiau artimų žmonių ir kokie jie ir t.t.

Nuo: Laima
2017-10-20
Laba diena,
mano mama, kuriai dabar 89 metai, daug metų prieš miegą geria Clonozepam 2 mg. Pastaruosius kelis mėn. pastebėjau, kad išgėrusi tampa sujaudinta, ilgai negali užmigti, pradeda kalbėtis su savimi. Pradėjau duoti pusę tabletės ir per mėnesį tai išnyko. Tačiau nerimauju, ar toks dvigubas sumažinimas gali būti pavojingas? Gal sumažėjusi koncentracija iššauks kokias problemas? Labai dėkui už atsakymą.

Laba diena,

jau daugiau kaip mėnesį duodate mamai dvigubai mažesnę vaisto dozę ir viskas gerai, būsena net pagerėjo. Akivaizdu, kad dėl sumažintos klonazepamo dozės tikrai nereikėtų nerimauti.


Lankytojų klausimai publikuojami be korektūros.