Klausk gydytojo

Klausimas ir atsakymas bus publikuojami šiame tinklalapyje.
Labai prašytume rašyti klausimus be rašybos klaidų.
Aneta Railienė (UAB „Panerio klinika“)

Gydytoja-psichiatrė atsakys į klausimus apie suaugusiųjų psichikos sutrikimus, priklausomybę alkoholiui, medikamentams ir narkotikams, gydymo galimybes.

Gydytoja - psichiatrė Aneta Railienė dirba Laisvės atėmimo vietų ligoninės Sveikatos priežiūros tarnyboje gydytoja - psichiatre bei privačioje klinikoje UAB „Panerio klinika“. Diagnozuoja ir gydo psichikos sveikatos surtrikimus, priklausomybę alkoholiui, medikamentams, narkotikams: skiria medikamentus, teikia psichologinę pagalbą, konsultuoja pacientų artimuosius.
 
Išsilavinimas:
1988 - 1995 m.  Kauno Medicinos Akademijos Gydomąsis fakultetas,
1995 - 1997 m. Kauno Medicines Akedemija, pairminė medicinos gydytojo rezidentūra,
1999 - 2003 m.  KMU Psichiatrijos klinika, antrinė gydytojo – psichiatro rezidentūra, 2002-2003m. psichoterapijos studijos  Humanistinės ir egzistencinės psichologijos institute Vilniuje.
2002 m. ir 2003 m. VDU  Socialinių mokslų fakultetas, doc. Dr. James Fleming ir prof.habil dr. Antanas Goštautas vedami profesinės kvalifikacijos tobulimo kursai „Trumpalaikė psichoterapija“.
 
Kiekvienais metais keliu savo profesinę kvalifikaciją dalyvaudama gydytojams rengiamose konferencijose ir gydytojų kvalifikacijos kėlimo kursuose.

Darbo patirtis:
2003 - 2011 m.  Pravieniškių gydymo ir pataisos namai, Sveikatos priežiūros tarnyba, gydytoja-psichiatrė.
2004 - 2008 m.  C. Boim „Šeimos klinika“, gydytoja - psichiatrė.
2006 - 2009 m. UAB „Gintarinė kilnika“ gydytoja-psichiatrė.
2006 - 2007 m.  Pravieniškių 3- ieji pataisos namai, Sveikatos priežiūros tarnyba,gydytoja- psichiatrė.
Nuo 2007 m.  UAB „Panerio klinika“, įkūrėja, direktorė,  gydytoja - psichiatrė.
Nuo 2011 m.  Laisvės atėmimo vietų ligoninė, Sveikatos priežiūros tarnyba, gydytoja - spichiatrė
 
UAB ”Panerio klinika”
Panerių g. 79, Kaunas
+370 687 38049
panerioklinika@gmail.com
www.panerioklinika.lt

Ekspertas atsako:
Nuo: Laurynas
2022-08-02
Sveiki, gydytoja

Pastaruoju metu teko darytis keletą kardiogramų profilaktinių patikrinimų metu ir abu kartus gydytojos kiek išsigando pamačiusios permušimus.

Paaiškinus, kad gyvenu su nerimo sutrikimu ir permušimai buvo fiksuoti dar prieš jį diagnozuojant, po pirmųjų panikos atakų, pasvarstė, kad gal aritmija nepavojinga ir tikrai atsiradusi dėl psichosomatikos, tačiau vis tiek šiek tiek neramu ir man pačiam.

Prieš trejus metus darytos širdies echoskopijos, stres testas (dviratuką myniau), nors taip pat fiksuoti permušimai, tačiau kariologai kažko rimto neįžvelgė, krūvis atsistato gerai, dusimų ar pan nėra. Ir dabar permušimai taip pat patys savaime diskomforto nekelia.

Esminis klausimas, tai turbūt, kiek aritmijos yra dažnos nerimo palydovės ir, ar reikėtų labai stipriai dėl to pergyventi? :)

Laba diena,

ar rimti ritmo sutrikimai? Į šį klausimą gali atsakyti tik gydytojas-kardiologas.

Bet kurie psichikos sutrikimai paūmina somatines ligas.psichika turi didelę įtaką širdies veiklai.

Klausimai ekspertui:

Visos temos

Nuo: Janina
2022-08-11
Labadiena, geriu vaistus Keppra ir man labai pradėjo augti svoris ypač pilvas. Kodėl?

Laba diena,

šį medikamentą skiria gydytojas-neurologas, todėl reiktų svorio augimą aptarti su juo.

Aš nežinau Jūsų ligos istorijos, ligos ir taikyto gydymo anksčiau-negaliu komentuoti.

Nuo: Laura
2022-08-10
Sveiki,vartoju escitalopramą virš mėnesio tačiau pagerėjimo vis dar nejaučiu,kamuoja silpnumas,nestabilumo jausmas,permusimai,ar jis man netinka ir reikia keisti kitais vaistais?

Laba diena,

jei šių simptomų nebuvo iki vaisto vartojimo ir atsirado vartojant vaistą, nedidinant dozės, vartojant jau daugiau nei mėnesį-vaistas netinka.

Nuo: Jolita
2022-08-07
Kur ieškot pagalbos psichinio ligonio artimiesiems?Pyktis,nuotaikų kaita,nuolatinis kaltinimas...psichologas?O gal irgi psichiatras ir pačiai gert vaistus?

Laba diena,

Pirmiausia reikalinga gydytojo-psichiatro konsultacija. Jei reikia-bus paskirti medikamentai. Ir tik tada psichologo ar psichoterapeuto konsultacijos. Gydymas pokalbiu užtrunka ir duoda rezultatą ne iš karto. Todėl dažnai tenka derinti medikamentus su psichoterija.

Nuo: Jurgita
2022-08-06
Sveiki, vartoju cipralex 10 mg ryte ir fluanxol 1 mg vakare 10 men. Pradzioje geriau po 1 tablete ryte cipralxe, o vakare 1 tablete fluanxol. Dabar mazinu ir ryte geriu po puse tabletes ir kas antra vakara fluanxol. Pastebejau salutinius poveikius atsirado dantu griezimas, isdziuvusi burna, prakaitavimas prislegta nuotaika. Mieguistumas rytais buvo, bet kai sumazinau fluanxol nebeima taip miegas. Labai neramina tas dantu griezimas, ar tureciau mazinti cipralex jau ar jis man is vis netinka?

Laba diena,

tai ne šalutiniai poveikiai, nes vaistus sumažinote ir nėra nutraukimo sindromas, nes vaistus vis dar vartojate.

Tiesiog liga vėl sugrįžta. Escitalopramum reikia vėl paddinti iki 10 mg ir žiūrėti, ar geriau? ar to užtenka? tik bandymo būdu ir galima sužinoti: ar tikrai dar reikalingi medikamentai?

Nuo: -
2022-08-04
Laba diena, po staigaus nutraukimo vėl pradėjau vartoti antidepresantus, po 1/4 eglonyl ir seroxat jau dvi dienos, išnyko kamavęs labai stiprus galvos svaigimas, elektrošoko jausmas, bet vis dar stipriai skauda galvą, skausmas toks tempiantis, spaudžiantis, pereinantis į akis. Kartu ir pykinimas kamuoja, labiausiai ryte abu šie simptomai pasireiškia. Jūsų nuomone, visi šie simptomai dar nepraėję nuo nutraukimo, ar eiti ieškoti kažkokios smegenų ligos, baisu dėl naviko ar dar ko nors. Ačiū labai.

Laba diena,

manau, kad antidepresantui parodyti veikimą dar truksta laiko. Nežinau kokia doze pradėjote Paroxetinum? jei Jums dozė per didelė, gali šie simptomai būti nuo pačio paroxetinum.

Gerkite vaistus tik po pusryčių, taip nebus staigaus vaisto koncetracijos padidėjimo plazmoje.

Gal rytas tada bus lengvesnis?

Nuo: Irena
2022-08-03
Sveiki dar kartą, ačiū už atsakymą dėl Priklausomybės nuo Mirtazapino, bet neatsakėte ar šis vaistas gali silpninti atmintį?

Laba diena,

šis vaistas atmintį tik gerina.

Nuo: Laima
2022-08-03
Sveiki, nustatytas generalizuotas nerimo sutrikimas, mėnesį laiko vartojau Vortioksetiną po 10 mg; stipriam nerimui tebekankinant, vaistai keičiami į Escitalopramą. Kaip manote, ar ne per staigi tokia pokyčio schema: Vortioksetino 2 dienas po 5 mg, dar dvi po 2,5 mg, lygiagrečiai šias keturias dienas vartojant po 5 mg Escitalopramo; penktą dieną Vortioksetinas nutraukiamas visai, Escitalopramaa keliamas iki 10 mg, ši dozė tęsiama. Dėkoju.

Laba diena,

Vortioxetinum įpatingas vaistas, galima paskaitą skaityti. Jei leidžia finansai-galima vartoti jį visą gyvenimą. Jis vienintelis iš visų antidepresantų yra III kartos ir turi unikalių veikimo galimybių. ne visada pilnai padeda stipraus nerimo ir depresijos metu. Galimas papildymas kitu AD.

Keitimas kitu vaistu ir vaisto nutraukimas yra individualus procesas. Aš klausiu savo klientų: ar mums reikia greitai bėgti, neklausant savo organizmo, ar galim lėtai žingsniuoti ir klausyti savęs? Kaip kūnas ir smegenys reaguoja į tokį keitimą/nutraukimą.

Nuo: Gabrielė
2022-08-02
Sveiki, vartojau paroxetine apie 9 mėnesius, staiga nutraukiau ir viskas lyg sugrižo trygubai, jaučiuosi labai blogai jau antra savaite ir nežinau ka daryti. Ar tai praeis savaime ar vėl reikėtu grižti prie ju vartojimo ir nutraukinėti po truputi?

Laba diena,

antidepresantai turi buti laipsniškai mažinami, stebint ar neatsinaujina ligos simptomai?

Ką daryti? pradėti vėl po dalelelytę varftoti Paroxetinum.

Nuo: Aurimas
2022-08-02
Sveiki ar parkopan gerent nuo kaustimon. Gali.atpalaiduoti raumrnis

Laba diena,

Trihexyphenidylum koreguoja šalutinius neuroleptikų poveikius. Tiesiogiai raumenų neatpalaiduoja.

Nuo: Irena
2022-08-01
Labas vakaras, vartoju Mirtazapin 15mg ketvirtį nakčiai, miegu labai gerai, bet man atrodo, kad blogėja atmintis. Ar tai gali būti šio vaisto poveikis? Ir dar noriu paklausti ar netapsiu priklausoma ir galėsiu ateitį miegoti be vaistų? Ačiū.

Laba diena,

Mirtazapinum yra gydomasis vaistas, prie jo nesivysto pripratimas, vartoti galima ilgai-tiek kiek reikia.

Ar galesite miegoti be medikamentu?-tik pabandzius nevartoti vaistu-tai ir suzinosite.

Nuo: -
2022-08-01
Laba diena. Prieš metus ėmiau vartoti antidepresantus, tačiau jie visiškai nepadėjo, todėl prieš 2 mėnesius man buvo išrašyta nauji- Seroxat 20 mg ir Eglonyl. Gydomi sutrikimai- generalizuotas nerimo sutrikimas pasireiškiantis labai sunkia hipochondrija, psichosomatinais skausmais. Žinau, jog padariau labai neprotingai, tačiau nemažindama dozės nutraukiau vartojimą nes jaučiau, jog ir šie vaistai jokio pagerėjimo nesuteikė. Nutraukus nepajutau jokio pašalinio poveikio, štai praėjo dvi savaitės po nutraukimo, ir jau antra diena mano savijauta labai bloga- atsistojus atrodo, kad nualpsiu, nes svaigsta galva, per visą kūną pereina kažkoks keistas nukrėtimas. Jaučiuosi labai mieguista, derealizacija stipri kaip niekada, skauda raumenis. Kadangi kaip minėjau, sergu hipochondrija, mano simptomai man kelia labai didelį nerimą, nors neseniai sveikatą esu išsityrusi. Ar galėjo tik po dvejų savaičių man vaistų nutraukimo sindromas pasireikšti? Ačiū Jums už atsakymą.

Laba diena,

atsinaujino Jūsų liga. Medikamentai, kol juos vartojote-vis gi padėjo.

Nuo: Gene
2022-07-31
Naudoju vaistus Kventiax 75 mg vakare miegui.Jauciu stiprų gerklės ir burnos džiuvima užkimo balsas,uzkietejo viduriai.gyd.sako kad tai pašalinis vaistų poveikis.vaistus paskyrete Jūs konsultacijos metu,prieš daugiau nei men.Labai vargina tokie simptomai.Ar reikia nutraukti jų naudojimą?

Sveiki,

tai pašalinis medikamento poveikis. Jis gali ir praeiti.

pabandykite sumažinti dozę iki 50 mg, stebėkite: ar neblogėja miegas? Mažėja pašalinis poveikis?

Nuo: Sandra
2022-07-31
Sveiki, prasidejus pogimdyvinei depresijai buvo israsyti gerti sertraline 10mg. Pavartojus apie savaite prasidejo baisios, ikyrios mintys, kurios nenustoja visa diena ir kurios nezmonidkaj nane gasdina. Tokiu minciu iki antidepresantu gerimo nebuvo. Ar tai gali buti salutinis vaistu poveikis? Po 3 sav sertraline nutraukiau ir pradejau gerti escitaloprama 10mg. Jau geriu 10 dienu , bet tos mintys niekur nedingo. Ar gali buti kad netinka vaistai? Aciu

Laba diena,

gydyma reikia koreguoti. gydymas aiskiai nepakankamas.

Nuo: Monika
2022-07-28
Sveiki o ka man daryt keist bandyt i kitus vaistus

Laba diena,

Jus turite kreitis i gydytoja ir jis zinos ka daryti.

Nuo: Monika
2022-07-27
Sveiki tai ka man daryt keist vaistu i kitus

Laba diena,

visada reikia tartis su Jus gydančiu gydytoju: informacijos jis turi daugiau ir mato Jus.

Be konsultacijos negaliu atsakyti į Jūsų klausimą.

Nuo: Monika
2022-07-26
Sveiki noriu paklausit geriu ad venaflaksina 75mg geriu kaip 5men bet jauciu toki nestabiluma galvoje tokia galva bunia lyg nori svaigti galva bet nera grynai kad svaigtu nuo nerima labai padejo nerima nejauciu tik del galvos nermu

Laba diena,

vaistas gali turėti tokį pašalinį poveikį.

Nuo: Mantas
2022-07-26
Sveiki.Ar afobazolas tinkamas vaistas nuo nerimo sutrikimo ir depresijos?Ačiū

Laba diena,

vaistas nėra registruotas Lietuvoje. Todėl gydymui LT nenaudojamas.

Nuo: Greta
2022-07-25
Sveiki, vartoju antidepresantus jau apie 3 metus (Cipralex). Ar gali būti, kad nuo jų auga svoris? Sulėtėja medžiagų apykaita? Nes prieš pradedant gerti šiuos vaistus svėriau apie 60 kg, o dabar sveriu 75 kg. Nors mitybos įpročiai nepasikeitė. Ačiū už atsakymą

Laba diena,

psichiatrijoje yra tik keli vaistai, kurie gali "auginti" kūno svorį dėl padidėjusio apetito.

Gydant depresniu/nerimo sutrikimus, visada pagerėjus būklei, maistas tampa skanesnis, natūralu, kad suvalgoma jo daugiau. Paskaičiavus kalorijas-per mėnesį- jų gali susidaryti visai nemažai. medžiagų apykaita taip pat kiek sulėtėja ir PAGERĖJA maisto medžiagų pasisavinimas iš to patie maisto.

Labai svarbus fizinis aktyvus.

Nuo: Mantas
2022-07-25
Sveiki.Ar galima ryte isgerti cipralex,o vakare 1mg xanax nerimo sutrikimui gydyti?Ar nesigaus kokia reakcija?

Laba diena,

atsakymas galima.

Bet ilgalaikiam gydymui Xanax netinka, nes prie jo labai greitai priprantama, o pačio nerimo "šaknų" jis negydo. Tik tam kartui užslopina nerimą.

Nuo: Laura
2022-07-24
Laba diena. Vartoju elicea 3 savaites ,tačiau vargina nestabilumo jausmas,lyg norėtų suktis galva. Gal jie man netinka ir reikia keisti kitais vaistais?

Laba diena,

reikia vertinti kas pagerėjo?

Pašalinį vaisto poveikį galima sumažinti geriant tik pavalgiu ir per 2 kartus: ryte ir pietums.


Lankytojų klausimai publikuojami be korektūros.

Šis atsakymas yra bendro pobūdžio informacija, kuri nėra ir jokiais būdais negali būti laikoma Jūsų diagnoze, skiriamu gydymu ar kitokia Jums tiesiogiai teikiama sveikatos priežiūros paslauga. Bendro pobūdžio atsakymas teikiamas išimtinai pagal Jūsų pateiktą klausimą. Visais atvejais rekomenduojame kreiptis tiesiogiai į sveikatos priežiūros specialistą dėl diagnozės, gydymo ar kitokios sveikatos priežiūros paslaugos.