Klausk gydytojo

Klausimas ir atsakymas bus publikuojami šiame tinklalapyje.
Labai prašytume rašyti klausimus be rašybos klaidų.
Aneta Railienė (UAB „Panerio klinika“)

Gydytoja-psichiatrė atsakys į klausimus apie suaugusiųjų psichikos sutrikimus, priklausomybę alkoholiui, medikamentams ir narkotikams, gydymo galimybes.

Gydytoja - psichiatrė Aneta Railienė dirba Laisvės atėmimo vietų ligoninės Sveikatos priežiūros tarnyboje gydytoja - psichiatre bei privačioje klinikoje UAB „Panerio klinika“. Diagnozuoja ir gydo psichikos sveikatos surtrikimus, priklausomybę alkoholiui, medikamentams, narkotikams: skiria medikamentus, teikia psichologinę pagalbą, konsultuoja pacientų artimuosius.
 
Išsilavinimas:
1988 - 1995 m.  Kauno Medicinos Akademijos Gydomąsis fakultetas,
1995 - 1997 m. Kauno Medicines Akedemija, pairminė medicinos gydytojo rezidentūra,
1999 - 2003 m.  KMU Psichiatrijos klinika, antrinė gydytojo – psichiatro rezidentūra, 2002-2003m. psichoterapijos studijos  Humanistinės ir egzistencinės psichologijos institute Vilniuje.
2002 m. ir 2003 m. VDU  Socialinių mokslų fakultetas, doc. Dr. James Fleming ir prof.habil dr. Antanas Goštautas vedami profesinės kvalifikacijos tobulimo kursai „Trumpalaikė psichoterapija“.
 
Kiekvienais metais keliu savo profesinę kvalifikaciją dalyvaudama gydytojams rengiamose konferencijose ir gydytojų kvalifikacijos kėlimo kursuose.

Darbo patirtis:
2003 - 2011 m.  Pravieniškių gydymo ir pataisos namai, Sveikatos priežiūros tarnyba, gydytoja-psichiatrė.
2004 - 2008 m.  C. Boim „Šeimos klinika“, gydytoja - psichiatrė.
2006 - 2009 m. UAB „Gintarinė kilnika“ gydytoja-psichiatrė.
2006 - 2007 m.  Pravieniškių 3- ieji pataisos namai, Sveikatos priežiūros tarnyba,gydytoja- psichiatrė.
Nuo 2007 m.  UAB „Panerio klinika“, įkūrėja, direktorė,  gydytoja - psichiatrė.
Nuo 2011 m.  Laisvės atėmimo vietų ligoninė, Sveikatos priežiūros tarnyba, gydytoja - spichiatrė
 
UAB ”Panerio klinika”
Panerių g. 79, Kaunas
+370 687 38049
panerioklinika@gmail.com
www.panerioklinika.lt

Ekspertas atsako:
Nuo: Emilija
2021-10-12
Laba diena, naudoju gastroval hepar formula, kaip pagalbą kepenims, nes nuolat vartoju cypralex antidepresantą. Ar gastrovalį galima naudoti pastoviai, t. y. nepertaukiamai? Ar iš to bus nauda? Ar cypralex labai kenkia kepenims?

Sveiki,.

escitalopramum yra saugus medikamentas. Mano patiryimi kepen7 veikjlai esminės 5takos nedaro.

Esant šiuolaikiniam maisto užterštumui, protinga laikas nuo laiko vartoti kepenų funkcijas gerinančius žolinius preparatus. Priklausomai nuo kepenų esamo ar buvusio pažeidimo, galima hepatoprotektorius vartoti ilgai/amžinai. Siūlyčiau juos pakeitalioti kas1 mėnesį.

Klausimai ekspertui:

Visos temos

Nuo: Edita z
2021-10-16
Sveiki, norėjau pasiteirauti - ar gali būti, kad po 9 mėn.vartojamo Zoloft 75 mg pašalinis atsirado Hipotiroze, nes vaistų anotacijoje minima kaip vienas jų. Prieš metus TTh buvo 3.32, dabar 12, 60. Didelis mieguistumas, plaukų slinkimas, svorio didėjimas, žemesnis kraujospūdis ir vidurių užkietėjimas.Ar buvo Jūsų praktikoje panaši situacija? Ir kiek domejausi Setralinas nedera su Ltirozinu Hipotirozei gydyti? Jūsų nuomonė - reik keisti ar nutraukti AD? Ačiū už paaiškinimą.

Sveiki,

teoriškai - gali būti. Praktiškai - nebūna.

Kalbant apie skydliaukės funkciją - reikia žiūrėti visus 4 parametrus: TTH. FT3, FT4 ir antikūnai prieš skydliaukės peroksidazę.

Didelis mieguistumas, plaukų slinkimas, jėgų nebuvimas gali būti dėl baltymo stokos mažakraujystės, vitaminų B grupės stokos ir visada dėl geležies stokos mažakraujystės.

Beje minėti simptomai gali būti ir dėl nepakankamai gydomos depresijos.

Ką daryti? Be konsultacijos ir visų tyrimų įvertinimo atsakyti negaliu.

Nuo: Tomas
2021-10-15
Elontril psichosomatiniams skausmams gydyti tinkamas?

Sveiki,

duagelis antidepresantų gali būti skiriami psichosomatikai gydyti. Kokį AD skirti sprendžia gydytojas, nes dar būna ir kitos simptomatikos, kurią reikia taip pat koreguoti.

Nuo: Edita
2021-10-14
Sveiki, vyras 33 metų kelis mėnesius keistai elgiasi, pasakoja apie nebūtus dalykus, skundžiasi galvos skausmais, nerimu, tačiau pats nepripažįsta, kad turi psichikos sveikatos problemų ir atsisako eiti pas gydytoją. Kaip galima būtų jam padėti, kad pradėtų gydymą ar reikėtų kviesti medikus į namus, kad jį paguldytų į ligoninę? Ačiū
Nuo: Edita
2021-10-14
Sveiki, vyras 33 metai, kelis mėnesius keistai elgiasi kalba nebūtus dalykus, kad jį kažkas persekioja kad kažkas girdi ką jis net namie su šeima kalba, skundžiasi galvos skausmu, nepripažįsta sau, kad turi psichikos sveikatos problemų ir atsisako eiti pas gydytoją. Ką reikia tokiu atveju daryti šeimai ar kviesti greitąją pagalbą, kad paguldytų į ligoninę gydymui ?

Sveiki,

pagal dabar galiojančius Įstatymus, Greitoji medicinos pagalba neturi teisės prievarta vežti žmogų į psichiatrinę ligoninę, jei žmogus nėra pavojingas savo ir kitų Sveikatai, Gyvybei ir Turtui.

Jūs galite kalbėti su savo šeimos nariu ir siųlyti nueiti pas gydytoją psichiatrą "pasitartiti" dėl galvos skausmo. Gydytojas viską matys.

Jei asmuo tampa agresyvus - iš karto kveiskite GMP ir policiją faktuis registruoti, kitaip nebus galimybės prieš paciento valią gydyti jį psichiatrinio pobūdžio ligoninėje ar skyriuje.

Nuo: Edita
2021-10-14
Sveiki, jaunas vyras, 33 metai, jau kelis mėnesius keistai elgiasi, kalba nebūtus dalykus, kad jį kažkas persekioja, kad kažkas girdi, ką jis net namie su šeima kalba ir pan.Skundziasi galvos skausmais.Nėra agresyvus, bet nepripažįsta sau, kad turi psichikos sveikatos problemų, atsisako eiti pas specialistą.Ką reikėtų tokiu atveju daryti šeimai ar kviesti greitąją pagalbą, kad paguldytų į ligoninę gydymui?
Nuo: Irma
2021-10-14
Sveiki naudoju brintellix 5 mg. Mėnesis laiko viskas buvo gerai paskutinėmis dienomis nerimas sugrįžo. Man jie netinka ar dozę didinti reikia. Ačiū

Sveiki,

Vortioxetinas pats NIEKADA nesukelia nerimo. Reiškia-medikamentinį gydymą reikia koreguoti.

Nuo: Mindaugas
2021-10-13
Laba diena ,vartojau mirtazipina 30 mg 7mėn, ir daktaras pakeite vaista y seroxat 20 mg ,pradejus vartoti dar kelios dienos buvo visai nebloga sveikata,o dabar 4 dienos nieko nepajegiu neislipu is lovos silpna ,bloga ,spaudimas ,dar tik savaite kaip vartoju ,ar cia netinka vaistas ar cia koks salutinis poveikis kad nutraukiau mirtazipina?

Sveiki,

pirmiausia-neaišku kodėl keitė vaistą?

Antra- mirtazapinas nutraukiamas palaipsniui.

Trečia-Paroxetinum visai kitoks vaistas nei Mirtazapinum, todėl terapinis rezultatas taip pat kitoks.

Ketvirta-atrodo taip, kad antidepresantas dar nepradejo veikiti. 4 dienų neužtenka parodyti, ką keičia Paroxetinum.

Nuo: Brigita
2021-10-11
Sveiki,
Porą savaičių geriu seroxat 20mg, bet pradėjo kankinti nemiga. Ar galiu nutraukti?

Sveiki,

geriausia būtų pamažinti dozę iki 1/2 tab ir pažiūrėti, ar turi įtakos miegui. bet kokiu atveju, Paroxetinum nenutraukiamas staiga.

Nuo: Mama
2021-10-10
Sveiki,mums gydytoja prie arispos 20mg,pridėjo depakina 3tabl į diena,ir nuime arispa 10mg,paliko tik 10mg,ir mum per penkias dienas atsinaujino ligos simptomai ,prie šizoefektinio mišraus sutrikimo,siand vel iskarto pridejau 10mg kiek reikes vel laukti atsistatymo ?nesupratau ,kodel gydytoja taip pasielgė atėmus pagrindinį vaistą ,labai noriu sužinoti per kiek atsistatys ?

Sveiki,

anksčiau Jums rašiau, kad nei vienas gydytojas nėra Dievas. Gydytojas vadovausi SAM įsakymasi, savo patirtimi.

Kodėl taip daro? nežinau. Ir niekas Jums neatsakys kitas, kaip Jūsų gydytojas.

Nuo: Eglė
2021-10-10
Laba diena. Ką manote apie naująjį maisto papilda pomi-T? Ar jis dera su antidepresantu escitalopramum? Dar geriu magnis+b6 ir kriliu taukus.

Sveiki, vaistas Pomi-T skiriamas pirm iausia vyrams, esant prostatos hiperplazijai ir vėžiui, po gydymo, ratkritimo profilaktikai.

Kitos jo vartojimo kryptys dar tiriamos. Dabar tiriama įtaka krūtų pakitimams.

Nuo: Erika
2021-10-10
Sveiki, geriu cypraleka 10 mg ir fluanksoli. Nuotaika gera, miegu puikiai. Savijauta stabili tad norečiau fulanksoli nuimti, kad butu mažiau chemijos organizmui. Ar ji galima iš karto nutraukti ar reiketų palaipsniui? Ar cypraleks 10 mg yra didelė dozė?

Sveiki,

kad jaučiatės gerai. Bet medikamentų nutraukimas vyksta pasitarus su savo gydytoju.

Jūsų vartojama "chemija" labai šiuolaikiška ir Laaaabai retai ką nors gadina.

Svarbiausia gera savijauta.

Nuo: Irma
2021-10-09
Laba diena 2metus gėriau ascentra pastovus mieguistumas ,jaučiausi prislopinta. Nakčiai trečdalis tritiko . Pakeitė šiuo metu vaistus brintelix 5 mg . Sutriko miegas ar galiu naudoti vakare tritiką miegui. Ir noriu paklausti ar nekels svorio man šie vaistai. Su ascentra aš pastoviai jaučiausi alkana ,persivalgymo priepuoliai . Ačiū už atsakymą

Taip, galite vartoti kartu.

Nuo: Irma
2021-10-09
Sveiki naudoju vaistus mėnesis brintelix, sutrikęs miegas ,prieš nakčiai vartojau triptiką trečdalį ar galiu juos naudoti kartu ryte vakare. Ar brintelex įtakos svoriui neturės bijau kad nedidėtų. Ačiū

Sveiki,

Vortioxetinum neturi įtakos kūno svoriui.

Nakčiai papildomai galima vartoti kitą medikamentą. Galima vartoti abu iš karto. Jie "nesipyks".

Nuo: Anonimė
2021-10-08
Laba diena,sergu depresija ir nerimo sutrikimu. Noriu paklausti ar gali vartojant paroxetino 60 mg, atsirasti somatiniai kūno negalavimai , tokie kaip pykinimas, vėmimas ir labai stiprus dusulys. Atlikta begalė tyrimų, ir pilvo organų echoskopija ir endoskopija ir galvos MRT, du kartus buvau pas pulmunologą, niekas neatranda negalavimo priežasčių.Ar gali tai būti nuo nerimo, stresų? Kažkaip nesitiki,kad geriant tokią didelę antidepresanto dozę, kankintų tokie dalykai? Ką manote?
Ačiū

Sveiki,

jei dozę palaipsniuio didinote, tada pašaliniai poveikiai turėjo būti švelnūs arba visai jų n ebūti.

Dėl nerimo, depresijos gali būti somatiniai kitų organų negalavimai.

Nuo: Raminta
2021-10-07
laba diena,
Ką manote apie antidepresantų gėrima nėštumo metu? Kurie priskiriami prie saugesnių?
Antidepresantus geriu apie 10 metų, juos nutraukus išbūnu apie 2-3 mėn., vėl su kaupu grįžta nerimas, panikos priepuoliai, depresija, nemiga. Labai noriu antro vaikelio. Geriu paroxetin 20 mg.

Sveiki,

tokiu atveju atveju atsakyti į klausimą čia tiesiog neetiška.

Reikalinga normali konsultacija.

Mano praktikoje: turiu klienčių, kurios nėštumo metu ir po jo vartojo medikamentus.

Nuo: JOTĖ
2021-10-07
SVEIKI, GERIU VAISTĄ CYPRALEKS NUO NERIMO. MĖGSTU RŪKYTI ELEKTRONINES CIGARETES SU SKONIAIS, BET ANT JŲ INSTRUKCIJOS RAŠOMA, KAD NEREKOMENDUOJAMA ŽMONĖMS, GERIANTIEMS VAISTUS NUO DEPRESIJOS. GAL GALITE PAKOMENTUOTI KOKIĄ ŽALĄ ELEKTRONONĖ CIGARETĖ GALI SUKELTI?

Sveiki.

elektroninės cigaretės rūkymas yra dar žalingesnis nei paprastos.

Kad viską paaiškinti, ką daro blogo - viskas yra Google.

Vartojant bet kuriuos vaistus, nepageidaujama, kad vartotumėte alkoholį, narkotikus, rūkytumėte.

Deja, gydytojai žino kaip Jums padėti, bet žmonės daro savaip. Todėl ir rezultatai būna ne visada geri.

Nuo: Jurij
2021-10-05
Laba diena,man 73m,diabetikas,sirdes liga,prostata.Paskutini laiku atsirada nerimas,nie noriu vienas buti namie,negaliu normaliai uzmigti.Seimos daktaras paskyre man Tiapridal 100 mg,nakciui Zooptin,bet atsirado pripratimas,vartuodabar puse tabletes,bet irgi bi juos negaliu uzmigti,pradejau vartuoti Lexotanil nakciui-kol kas padeda,bet irgi gali atsirasti pripratimas ir ka toliau daryti,arbatos ir visokios Unital 1mg jau nie padeda.Gal galit patarti man?
Pagarbiai
Jurij

Sveiki,

Tiapridas nakčiai yra labai tinkamas, prie jo nepriprantama ir jo dozę galima saugiai po 0,5 tab didinti ir didinti iki 5-6 tab nakčiai. Aišku, tada gydymas išbrangsta, galima keisti ėį kitą gydomąjį vaistą.

Dėl savijautos dienos metu - reikalinga gydytojo-psichiatro konsultacija, kad paskirtų dienos metu vaistą, mažinanti depresinę simptomatiką.

Nuo: Snieguolė
2021-10-01
Sveiki,rašau jums apimta nevilties dėl dukros sveikatos.Beliko mums paskutinė viltis psichiatras,nes kur nesikreipėm,kokius tyrimus nedarėm viskas lyg ir gerai su tyrimais.prieš porą metų prasidėjo problemos su tinimu.tyrėmės viską kas įmanoma visi tyrimai geri.nežinom tiesiog jau kur kreiptis.Ar negali būti tie tinimai susiję su psichikos problemomis

Sveiki,

be konsultacijos- sunku atsakyti. Reikia pamatytii žmogų ir visus atlitus tyrimus, kitų gydytojų-specialistų išvadas.

Nuo: N.
2021-09-29
Laba ar coaxil 12,5 yra saugus antidepresantas nuo jo atsiranda priklausomybe.skaiciau kad ji narkomanam skiria...man paskyre panikai gydyti

Sveiki,

Coaxil yra antidepresantas ir priklausomybe jokiam antidepresantui neissivysto. Jis tvarko galvos smegenyse tai, ka turi sutvarkyti.

Gydant priklausomybe narkotikams, skiriami ivairiu grupiu psichotropiniai vaistai, tame tarpe ir antidepresantai, kaip ir kitiems zmonems.

Nuo: sonata
2021-09-28
pradėjau vartot zoloft prieš pusantros savaitės, bet galvoju nutraukti nes daktarė sakė išrašysiu bet labiau psichologas išsprestų šita
problembą. planuoju nutraukti. bus šventė
po savaitės ar galima vartoti alkoholį? kiek laiko
negert vaisto iki šventės?

Sveiki,

alkoholio vartojimas visada kenkia psichikai, alina nervu sistema.

jei jau turite "butinai" dalyvauti sventeje su alkoholiu, stenkites "vaidinti" kad vartojate, o ne tikrai vartoti.

Vaistas is organizmo visiskai pasalinimas per 5-7 dienas.


Lankytojų klausimai publikuojami be korektūros.

Šis atsakymas yra bendro pobūdžio informacija, kuri nėra ir jokiais būdais negali būti laikoma Jūsų diagnoze, skiriamu gydymu ar kitokia Jums tiesiogiai teikiama sveikatos priežiūros paslauga. Bendro pobūdžio atsakymas teikiamas išimtinai pagal Jūsų pateiktą klausimą. Visais atvejais rekomenduojame kreiptis tiesiogiai į sveikatos priežiūros specialistą dėl diagnozės, gydymo ar kitokios sveikatos priežiūros paslaugos.